Fondurile de private equity au 400 - 500 milioane de euro pentru Romania


Estimarea a facut-o Cristian Nacu, Partner al fondului de investitii Enterprise Investors, care a mentionat ca pentru Europa Centrala si de Est fondurile au in jur de doua miliarde de euro, din care aproximativ 20% sunt pentru Romania.

Cristian Nacu a mai spus, in cadrul conferintei M&A Outlook 2010, ca preturile la care s-au incheiat tranzactiile de fuziuni si achizitii (M&A - mergers & acquisitions) anul trecut au scazut mai putin decat decat se estima.

Partnerul de la Enterprise Investors a mai spus ca s-au incheiat tranzactii la multipli (mai multe informatii despre multiplu gasiti aici) de 7 EBITDA  (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization - castigul inainte de dobanzi, rate, depreciere si amortizare), fata de nivelul de 10, cat era inainte. El precizeaza insa ca si in aceste conditii au fost tranzactii care s-au incheiat la un multiplu de 10 EBITDA.

Mihai Sfintescu, Partner la fondul de investitii 3TS Capital Partners, spune ca in prezent situatia multiplilor este diferita de la caz la caz, in functie de performanta companiei si de domeniul in care este aceasta.

"In perioada 2010 - 2011 nu vom avea o activitatea semnificativ mai mare a pietei de M&A din Romania, pentru ca nu sunt firme care sa performeze semnificativ, ceea ce se vede in cifra de afaceri si in profitabilitate. Nu prea avem la ce sa ne uitam si nu sunt tinte semnificative in piata. Din acest motiv, sansele ca sa vedem tranzactii mari sunt putine. Daca ne gandim ca o tranzactie dureaza sase - noua luni, sunt si mai putine sanse sa vedem tranzactii mari in acest an", a adauga Cristian Nacu.

Alt motiv pentru care sunt sanse reduse sa fie tranzactii mari in acest an este acela ca situatia macroeconomica este mai dificila decat anul trecut.

Lipsa predictibilitatii din prezent este una dintre cele mai mari probleme ale investitorilor si unul dintre principalele motive pentru care se incheie putine tranzactii si niciuna dintre acestea nu este mare.

"Optimismul din iarna - primavara s-a evaporat in M&A. O serie de tranzactii s-au reluat, dar asteptarea ca vor veni lucruri noi nu s-a concretizat. Plus ca noii companii au intrat in insolventa. Marea intrebare este daca suntem pregatiti pentru un nou an de vremuri grele", spune Marian Dinu, Managing Partner la biroul de avocatura DLA Piper.

Doru Lionachescu, Partener Principal la casa de investitii Capital Partners, spune ca in primele cinci luni din acest an valoarea pietei de M&A din Romania a crescut cu 67% fata de aceeasi perioada de anul trecut, ajungand la 211 milioane de euro. De asemenea, in aceeasi perioada, numarul de tranzactii a urcat cu 73%, ajungand pana la 33. 

Cornelia Bumbacea, Partner la compania de consultanta fiscala si audit Ernst&Young, spune ca valoarea pietei de M&A din Romania a fost in primele cinci luni de aproximativ 178 milioane de euro.

Partenerul Principal de la Capital Partners mai spune ca desi piata a crescut aceasta se afla pe un trend de incetinire fata de primul trimestru, in ultimele trei saptamanii fiind chiar o scadere abrupta din cauza problemelor din Grecia si a negocierilor Romaniei cu FMI.

De asemenea, Doru Lionachescu mai spune ca valoarea medie a unei tranzactii este de 6,4 milioane de euro, fiind un nivel mic. 

Cele mai multe tranzactii (sase) au fost facute in servicii diversificate, de nisa, acestea fiind urmate de retail (patru tranzactii).

 

Tintele
Liderii de piata, indiferent de domeniu, sunt companiile pe care vor sa le achizitioneze fondurile de investitii. Astfel de firme sunt cele ale caror cifre de afaceri cresc cu 20% - 30% pe an, au profit si posibilitate de crestere in continuare.

"Vom avea tranzactii care implica restructurari. Fondurile nu isi propun sa investeasca in firme in dificultate, dar pot aparea oportunitati. De exemplu, o firma care acum cinci ani cresterea de cateva ori si acum scade de cateva ori, dar este restructurata operational, s-a adaptat la nivelul pietei de acum, are potential de crestere si acum are nevoie de finantare, este ca si cum ai investi in ea acum cinci ani. Bancile nu au vrut sa forteze nici restructurari masive, nici preluari, dar mai devreme sau mai tarziu vor trebui sa faca asta", a mai spus Cristian Nacu.

Investitiile in domeniul medical, unul dintre domeniile care a atras cele mai multe dintre investitii in ultimul timp, sunt estimate ca dificile.

"Mai sunt multe clinici mici, dar procesul de consolidare este dificil. Trebuie sa existe mai multe sinergii pozitive decat negative intre acestea, companiile trebuie sa fie complementare. In primul rand un astfel de proces trebuie sa merite si in al doilea rand una dintre companii trebuie sa fie soferul care adauga remorci. Este nevoie de un management cu viziune si de competenta. Nu am gasit tinta asta, dar nu inseamna ca ea nu exista", adauga Cristian Nacu.

Mihai Sfintescu mai spune ca printre afacerile care pot obtine preturi bune sunt cele care presupun un grad mare de inovatie si sau care se asteapta s ase dezvolte foarte mult, precum online media.

Un alt domeniu care ramane atractiv este retail-ul.

"<Noul Graal> este reorganizarea, care se bazeaza pe dorinta bancilor de a gasi o solutie pentru clientii aflati in dificultate", adauga Marian Dinu.

Mihai Sfintescu mai spune ca poate fi un bun moment pentru antreprenori sa vanda, pentru ca se previzioneaza o scadere a economiei. Astfel, este un bun moment pentru antreprenori sa vanda o parte din companie pentru ca apoi sa beneficieze de cresterea acesteia in urmatori ani cand piata isi va reveni. In acest context este un moment bun si pentru consolidarea unor companii.

Mihai Sfintescu spune ca fondurile de investitii incep sa se uite la companii cand au cifre de afaceri de peste un milion de dolari, au un istoric si un produs care se vinde. Exceptii de la acest tipar se fac pentru firmele fondate de antreprenorii in serie. 

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii