Fundatia Dezvoltarea Popoarelor a investit 827.000 lei intr-o fabrica de mozaic ceramic


Investitia reprezinta numai suma pentru primele patru luni de functionare, iar aproape jumatate din aceasta suma a fost alocata pentru echipamente.Simona Carobene, managerul proiectului, a spus, intr-o conferinta de presa, ca proiectul este confinantat din fonduri europene, in proportie de 95%, iar restul de catre Fundatia Dezvoltarea Popoarelor (FDP).

Cofinantarea a fost facuta din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, axa prioritara 6 "Promovarea incluziunii sociale", domeniul major de interventie 6.1 "Dezvoltarea economiei sociale", se mentioneaza in comunicatul de presa.

In planul de dezvoltare al intreprinderii, pana la finalul lui 2013, este prevazuta realizarea unei cifre de afaceri de aproximativ 1,25 milioane de lei, la o productie medie lunara de 1.800 mp.

Aceasta fabrica are la baza conceptul de intreprindere sociala. (Citeste aici mai multe despre ce inseamna o intreprindere sociala.)

Fabrica este amplasata in zona Popesti Leordeni, la sud de Bucuresti, si are o suprafata de 300 de mp, spatiul fiind inchiriat de la Menatwork.

Capacitatea de productie este de 4.500 mp de mozaic pe luna, fabrica fiind dotata cu utilaje italiene de ultima generatie.

"Suntem in faza de testare a linei de productie, care se va finaliza in cateva saptamani. Dupa aceasta perioada, vom incepe realizarea de placi de mozaic in serie. Discutam cu marii retaileri din zona de constructii pentru a incepe comercializarea de mozaic produs in Romania", mentioneaza Simona Carobene.

In fabrica se vor realiza mozaicuri de serie si concepte premium, care se pot construi pe comanda, in colaborare cu designeri specializati.

Potrivit informatiilor din comunicatul de presa, realizarea mozaicului implica un grad mare de manufacturare, ceea ce necesita abilitati speciale ale angajatilor.

In prima faza, in fabrica de mozaic se vor crea 12 locuri de munca pentru tineri cu varste intre 20 de ani si 23 de ani, cu probleme de integrare sociala si care au trait in institutii de protectie sociala.

Astfel, in aproximativ o luna, fabrica de mozaic intentioneaza sa obtina statutul de unitate protejata, care beneficiaza de sprijinul Legii 448 din 2006.

"Aceasta lege obliga fiecare companie care are peste 50 de angajati, sa angajeze persoane cu handicap (4%) sau sa plateasca o taxa statului. O treia varianta pentru o astfel de companie ar fi  sa achizitioneze bunuri si servicii de la o unitate protejata, cum este societatea dezvoltata de noi", precizeaza Simona Carobene.

Pentru a face fabrica, FDP s-a inspirat din experienta italienilor, care au inceput sa infiinteze intreprinderi sociale in urma cu 30 de ani, dupa ce s-au inchis spitalele de psihiatrie.

Fabrica face parte dintr-un proiect mai amplu al Fundatiei, "Parteneriate active pentru dezvoltarea economiei sociale", derulat in perioada iulie 2010 - iunie 2013. Obiectivul general al acestui proiect este dezvoltarea unor noi modele de economie sociala in patru regiuni din Romania - Bucuresti-Ilfov, Vest, Nord-Vest si Sud - Muntenia. Scopul  proiectului este facilitarea accesului a 240 de persoane excluse sau expuse riscului de excluziune sociala pe piata muncii si al promovarii unei societati incluzive.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii