Interventia statului in afacerile din tehnologie ar trebui sa fie indirecta


Viorel Alex Marinescu, Head of Operations la ElectronicArts, spune ca si castigurile statului ii vor reveni in acelasi mod, prin taxele incasate si prin salarii. 


 

Participantii la conferinta "Strategies for tech entrepreneurship development in Romania" au dat drept exemplu de investitie indirecta corecta din partea statului acceleratorul Startup Chile. Acesta este finantat de stat, dar administrarea este privata, iar aplicantii pot fi din orice tara. Chilienii au investit in acest accelerator, pentru a-i incuraja pe antreprenorii locali sa faca mai multe afaceri.

Alt exemplu de tara care a oferit facilitati indirecte start-up-urilor si investitorilor din tehnologie este Irlanda.

Vlad Stan, cofondator si CEO la acceleratorul Geekcelerator, a mentionat ca este nevoie de o schimbare in modul de gandire al autoritatilor, atunci cand vor sa le ofere facilitati start-up-urilor.

"Acum, cand faci un produs, nu gandesti cum crezi ca este bine pentru client, ci il creezi impreuna cu clientul. La fel, si guvernul trebuie sa intrebe start-up-urile ce fel de facilitati vor", a detaliat Vlad Stan.

Andrei Pitis, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), a dat ca exemplu de ajutor pentru start-up-uri taxele mai mici, deoarece in primii ani de functionare acestea nu obtin venituri.

"Una dintre cele mai inovative tari sunt Statele Unite ale Americii, care recunosc ca cea mai mare inovatie vine din partea start-up-urilor, pentru ca ele taie din costuri si creeaza locuri de munca. Pentru a mentine start-up-urile in regiune (Europa Centrala si de Est, CEE) trebuie sa se creeze un ecosistem pentru ele. Toate start-up-urile din CEE au cam aceleasi probleme, iar impreuna cu cei din Europa trebuie sa cream un ecosistem", a subliniat Andrei Pitis.

Alex Barrera, cofondator la Inkzee.com, a spus ca adevarata problema in tari precum Spania si cele din CEE este aceea ca oamenii nu stiu ca pot fi antreprenori, pentru ca nu sunt multi antreprenori.

Vlad Stan a subliniat ca marea schimbare este de a obisnui start-up-urile din Romania sa se gandeasca sa faca produse globale, nu doar locale.

Andrei Pitis, care este si angel investor, a subliniat ca in ultimii ani a descoperit ca start-up-urile din tara noastra, pentru a se finanta, au nevoie de mai mult decat de bani, iar el, desi a vazut sute de start-up-uri, a investit doar in trei sau patru.

Maxim Gurvits, asociat la Eleven Startup Accelerator, a spus ca Romania are un climat foarte bun pentru start-up-uri, dar lipsesc banii si mentorii.

"Tinerii din aceasta regiune (CEE) n-au inca modele relevante pentru acest domeniu", a adaugat Maxim Gurvits.
 

Ce sunt acceleratoarele de business
Jon Bradford, cofondatorul acceleratorului Springboard, a mentionat ca acceleratorul de business este un program scurt, de trei luni, bazat pe un concurs de aplicatii, dupa care sunt alese aproximativ zece echipe, care primesc bani si mentorat din partea companiilor interesate in domeniu, a antreprenorilor si/sau a investitorilor. (Citeste aici mai multe despre cum accelereaza start-up-urile romanesti in strainatate.)

"Nu este insa vorba despre a strange bani, ci despre a construi business-uri. Acceleratoarele nu sunt neaparat pentru cei de 20 de ani, ci cele mai multe echipe au intre 25 de ani si 35 de ani. Poti invata antreprenoriatul? Este la fel ca la o scoala de arta. In teorie, poti invata, dar daca n-ai talent, degeaba. Ceea ce facem este sa luam oamenii cu potential si sa-i dezvoltam, dar sunt oameni talentati, care pot construi produse. Acceleratoarele fac lucrurile sa se intample, ii ajuta pe acei antreprenori care ar fi facut acest lucru oricum. Acceleratoarele le permit oamenilor sa faca ceea ce vor sa faca, dar sunt si multe oportunitati care apar din interactiunea dintre oameni", a mai spus Jon Bradford.

Alex Barrera a precizat ca in Europa cele mai multe acceleratoare devin incubatoare, iar in SUA cele mai multe companii sunt in stadiul in care vor sa-si accelereze business-ul.

De asemenea, acceleratoarele creeaza o emulatie prin care antreprenorii din editii diferite ajung sa colaboreze, creandu-se astfel noi si noi afaceri. 

Jon Bradford a mentionat ca au venit investitori in acceleratoare care-au spus "Vrem sa vedem start-up-uri care esueaza, pentru ca vrem sa-i vedem ca incearca, sa-i incurajam sa incerce".

Bogdan Iordache, CEO la How to Web, a subliniat ca esuand, antreprenorii acumuleaza experienta.

"Ceea ce fac ei, in a incuraja start-up-urile sa esueze, este de a le invata sa creeze un produs, de a le schimba mentalitatea. Tocmai, pentru ca nu au produse fizice, multe companii din IT esueaza", a completat Bogdan Iordache.

Chris Moore, UKTI specialist de R&D la PA Consulting Group, a mentionat ca in acceleratoare este mai interesant sa fie ajutate companiile sa creasca, nu sa fie structurate, asociind acceleratoarele cu un combustibil potrivit in care este important mentoratul si spatiul de lucru comun.

Cofondatorul Springboard a precizat ca acceleratoarele creeaza un mediu precum intr-o gradina, in care gunoiul nu este aruncat, ci folosit pentru a creste alte plante, astfel ca si cei care au esuat isi pot aduce contributia, ajutand sa reuseasca un alt antreprenor.

"Europa n-are nevoie sa creeze un nou Silicon Valley, ci legaturi intre tari si companii. Deja avem fonduri de investitii peste tot, afaceri. De ce sa nu regandim totul si sa nu fie nevoie sa se mute companiile? Dinamica unui accelerator ii forteaza pe oameni sa-si faca o firma, ceea ce creeaza locuri de munca", a adaugat Jon Bradford.

Pe langa stat, multe acceleratoare sunt fondate de marile companii si de antreprenori care sunt interesati de un anumit domeniu si au nevoie de inovatie.

Anca Foster, CEE Operations Manager la Startup Weekend, a mentionat ca cele mai bune acceleratoare sunt cele sprijinite de stat.

Dan Lupu, Partner la Earlybird Venture Capital, a precizat ca in prezent este inspaimantat sa vada guvernul din Romania investind in tehnologie, pentru ca nu face diferenta dintre actiunile pozitive si cele negative, dar ca in CEE exista guverne care sustin mediul tech.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii