Cum accelereaza in strainatate start-up-urile romanesti din tehnologie
In ultimii trei ani, tot mai multe start-up-uri de tehnologie din Romania au crescut in acceleratoare de afaceri din strainatate. Mentorii care ii sprijina si reteaua de contacte la care au acces sunt principalele avantaje pentru care antreprenorii vor sa fie acolo.
Acceleratoarele de afaceri reprezinta un concept derivat din incubatoarele de business. Noul concept a aparut la inceputul anilor 2000, dezvoltandu-se pe masura ce afacerile din tehnologie s-au inmultit si au crescut. Spre deosebire de incubatoare, in acceleratoare sunt acceptate firmele de tehnologie care sunt in stadiile incipiente ale afaceri, iar perioada de accelerare este in jur de trei luni. (Citeste aici mai multe despre aceasta diferenta)
"Noi am avut acces la 60 de mentori pe o perioada de trei luni, iar feedback-ul pe care l-am primit a fost foarte important", spune pentru startups.ro Ciprian Borodescu, cofondator si CEO la Webcrumbz.
Acum doi ani, Webcrumbz a fost unul dintre start-up-urile selectate in Startupbootcamp Copenhaga, unde a stat trei luni. Startupbootcamp este afiliat acceleratorului TechStars, din Boston, SUA.
"Startupbootcamp s-a extins din 2011 in Madrid, Dublin, Amsterdam si Berlin, iar ca <alumni> ai acestui program avem acces la intreaga retea de mentori, ceea ce face ca aceasta comunitate sa fie una foarte stransa si care sa interactioneze si dupa cele trei luni de program. Noi suntem in legatura cu unii dintre mentori chiar si astazi, discutam despre parcursul start-up-ului nostru si al altor echipe", detaliaza Ciprian Borodescu.
Alex Negrea, cofondator si CTO la docTrackr, spune ca programul de mentoring continuu ajuta start-up-urile sa-si puna intrebarile care trebuie la momentul potrivit, pentru a decide singure care este directia cea mai potrivita pentru ele.
docTrackr a fost acceptat in doua acceleratoare. Primul a fost Le Camping, din Paris, la inceputul anului trecut, unde a stat sase luni. Al doilea a fost TechStars, care a durat 100 de zile, din luna februarie pana in mai, acest an.
"Am ales fiecare accelerator pentru ca a existat o potrivire foarte buna intre tipul acestuia si stadiul in care se afla compania noastra. Le Camping incubeaza companii in stadiul de idee/definire produs/customer validation si te ajuta sa depasesti aceste etape. TechStars accepta companii mai mature, de cel putin un an, care sunt in faza de Product Market Fit/Business Model Definition. Am intrat in Le Camping cu o idee, pe care am transformat-o intr-un produs si am avut si un prim client. Dupa o perioada pe cont propriu, am aplicat la TechStars intr-un moment oportun pentru propulsarea produsului si a business-ului la urmatorul nivel", spune pentru startups.ro Alex Negrea.
docTrackr este o tehnologie prin care documentele pot fi controlate, chiar daca sunt distribuite altcuiva (poti restrictiona de la distanta accesul la document, poti sa il actualizezi si chiar sa stii ce fac destinatarii documentului cu acesta in timp real - cat timp l-au parcurs, data si ora exacta etc. -, dupa ce acesta a fost distribuit).
"Compania a fost fondata in Franta, de catre mine si asociatul meu francez, Clement Cazalot. Ne-am intalnit lucrand la aceeasi companie, Gemalto, in departamentul de inovatie, si am inceput sa discutam despre cateva idei si proiecte impreuna", explica Alex Negrea.
Cei doi parteneri au lucrat la Gemalto aproximativ sapte luni, in 2010, intre martie si octombrie.
"In prezent, actionariatul companiei este alcatuit din echipa (fondatorii, precum si primii angajati si advisori), un grup de angel investitori din Franta, care ne-au oferit o prima finantare ca sa punem pe picioare proiectul, si, in cele de urma, TechStars", precizeaza Alex Negrea.
Ce alte avantaje mai au start-up-urile selectate intr-un accelerator
Vladimir Oane, CPO si cofondator la uberVU, spune ca avantajele start-up-urilor selectate intr-un accelerator sunt legate de investitie si de expunere, care depind de fondatorii acceleratorului.
La sfarsitului lui 2008, uberVU a stat trei luni in acceleratorul Seedcamp din Londra, unde si-a stabilit sediul de atunci. uberVu a fost lansat in anul 2007. (Citeste aici mai multe despre cum s-a dezvoltat compania in primii doi ani). Vladimir Oane precizeaza ca, in 2008, Seedcamp era cam singura optiune de accelerator din Europa.
Bobby Voicu, cofondator la Mavenhut, dezvoltatorul jocului Solitaire Arena, spune ca principalele avantaje pentru ei au fost focusul si contactele -
intre ianuarie si iunie, acest an, Mavenhut a fost unul dintre start-up-urile selectate in Startupbootcamp Dublin.
Ciprian Borodescu mentioneaza ca know-how-ul unui astfel de mediu, nivelul de energie si oamenii din interior fac ca lucrurile sa se miste rapid pentru un start-up: fie creste foarte repede, fie isi da seama ca trebuie sa schimbe ceva foarte repede.
"Energia si motivatia erau la un nivel foarte mare, ceea ce ne permitea sa lucram cate 12 ore pe zi si sa mergem si la evenimente de networking, unde relationam cu diversi antreprenori sau investitori locali", mai spune Ciprian Borodescu.
Alex Negrea trece printre avantajele start-up-urilor dintr-un accelerator si serviciile gratuite, seminariile si trainingurile antreprenoriale personalizate, spatiul de lucru comun, accesul si vizibilitatea catre o retea uriasa de investitori.
"Pe deasupra, iti poti construi o retea profesionala extrem de importanta pentru cresterea companiei. Avantajele se simt si dupa iesirea din incubator, deoarece faci parte dintr-un alumni al incubatorului, ceea ce inseamna acces la un forum pentru a schimba idei cu oameni din acelasi mediu ca tine, intalniri regulate si alte resurse care iti vor sta la dispozitie, in caz de nevoie", mai spune Alex Negrea.
Vladimir Oane le recomanda antreprenorilor care vor sa intre intr-un accelerator sa se prezinte cu un proiect care functioneaza.
"Perioada in care se incubau idei a trecut. Acum te duci cu produsul si se incubeaza business-ul", adauga Vladimir Oane.
Cum poti sa ajungi intr-un accelerator de afaceri
Reprezentantii Webcrumbz au aflat de pe pagina de Facebook a Bucharest Hubb despre ultima zi in care puteau aplica la Startupbootcamp. Astfel, au aplicat in ultima ora, iar cateva zile mai tarziu au fost contactati telefonic pentru un interviu.
"Acela a fost momentul in care am aflat pentru prima data de acest program, pana atunci auzind doar de Seedcamp", precizeaza Ciprian Borodescu.
Cofondatorul Webcrumbz mai spune ca, in 2010, au fost in jur de 100 de aplicanti la Startupbootcamp Copenhaga, dintre care 32 au ramas pe lista scurta. Dupa un interviu, pe Skype sau fata in fata, in program au intrat 16 start-up-uri. La interviul de pe Skype au participat toti cei trei fondatori ai Webcrumbz, pe langa Ciprian Borodescu, fiind implicati in proiect si Alexandra Anghel si Ionut Ardeleanu.
Echipa Mavenhut a discutat in noiembrie 2011 despre oportunitatea de a fi intr-un accelerator. S-au inscris apoi pe site-ul Startupbootcamp si au fost selectati pentru a sustine o prezentare, in cadrul Evaluation Day.
"Am venit in ianuarie in Dublin pentru cateva zile, sa ne prezentam, am fost selectati pentru program si am inceput in februarie", spune Bobby Voicu.
Alex Negrea spune ca, atat pentru a intra in Le Camping, cat si pentru TechStars, selectia a fost riguroasa, cu interviuri si aplicatii online, in care criteriile de succes au fost echipa, viabilitatea business-ului, originalitatea ideii etc.
Pentru a fi acceptati in Growlab, Vancouver (British Columbia, Canada), cei de la Sunnytrail au completat o aplicatie in care au raspuns la diverse intrebari, de la abilitatile si experienta fiecarui membru al echipei si pana la descrierea afacerii si a produsului, si au trimis un demo al produsului la care lucrau.
"Am avut trei interviuri cu fondatorii acceleratorului, in care am aprofundat intrebarile din aplicatie", spune pentru startups.ro Octav Druta, cofondator Sunnytrail.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Mentorii care ii sprijina si reteaua de contacte la care au acces sunt principalele avantaje pentru care antreprenorii vor sa fie selectati in acceleratoarele de afaceri.
Alte avantaje sunt legate de investitia si de expunerea obtinute, focusul si reteaua de contacte la care au acces.
Unul dintre dezavantajele enumerate de antreprenori este scaderea productivitatii in primele saptamani, din cauza prea multor informatii la care au acces.
In ultimi doi ani, au aparut numeroase acceleratoare in Europa, majoritatea fiind fondate dupa modelul american.
Antreprenorii spun ca cedarea unei parti din companie pentru a fi selectati in accelerator este un dezavantaj depasit de valoarea primita, mai ales pentru antreprenorii fara experienta.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.