Previziunea Neta de Angajare ramane la acelasi nivel in T1 2010, fata de T4 2009
Potrivit unui studiu Manpower, Previziunea Neta de Angajare pentru T1 2010 se situeaza la un nivel pesimist de -11%, neschimbat din trimestrul patru al acestui an si intr-un declin de 27%, fata de primul trimestru din 2009.
Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca pentru primul trimestru al anului 2010 a fost realizat prin intervievarea unui esantion reprezentativ de 754 de angajatori din Romania, se arata in comunicatul de presa.
Toti participantii la acest studiu au fost intrebati: “Cum anticipati evolutia angajarilor totale in locatia dumneavoastra, pe durata a trei luni, pana la sfarsitul lunii martie 2010, in raport cu trimestrul actual?”. Previziunea Neta de Angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere.
Desi Previziunea Neta de Angajare in T1 2010 a ramas neschimbata comparativ cu T4 2009, s-au inregistrat usoare modificari la nivelul procentelor be baza carora se formeaza aceasta cifra. Astfel, 15% dintre angajatorii intervievati se asteapta sa creasca volumul angajarilor si 26% anticipeaza o scadere in activitatea de angajare in T1 2010 - fata de 14% si respectiv 25%, in T4 2009.
In acelasi timp, un procent de 58% dintre angajatori nu prevad nicio schimbare in forta de munca in timpul primului trimestru al anului 2010.
”In timp ce recesiunea se indeparteaza, angajatorii se vor baza tot mai mult pe talente externe, pe angajati pe perioada determinata - indiferent daca acestia sunt angajati temporari, contractori, personal externalizat sau consultanti - pentru a-si atinge obiectivele de business intr-o maniera strategica mai flexibila. Mai mult, forta de munca pe perioada determinata, numita si forta de munca de contingenta, ofera companiilor posibilitatea de a avea acces rapid la un personal calificat, care ramane deficitar in multe domenii", spune Camelia Stanculescu, general manager la Manpower Romania.
Segmentari
Comparativ cu T4 2009, angajatorii din patru dintre cele zece sectoare de activitate si-au imbunatatit Previziunile Nete de Angajare, in timp ce sase prognozeaza scaderi. Cel mai mare declin fata de ultimul trimestru este raportat de angajatorii din sectorul de Hoteluri si Restaurante, cu o valoare de 16%. Angajatorii din sectorul Constructii sunt cel mai putin optimisti, raportand o previziune de -29%, reprezentand o scadere moderata de 6% fata de trimestrul anterior si un declin abrupt de 35% fata de anul trecut. Rezultatele sunt cele mai slabe raportate in acest sector, de cand studiul a inceput in trimestrul doi din 2008, pe teritorul Romaniei.
In sectorul Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, se estimeaza cel mai puternic ritm de angajare (+3%) in urmatoarele trei luni. Fata de trimestrul anterior, intentiile de angajare s-au imbunatatit cu 13%, dar au inregistrat o scadere semnificativa de 33%, fata de primul trimestru din 2009.
Angajatorii din sase regiuni din Romania prognozeaza perspective negative de angajare pentru trimestrul urmator. Intentiile de angajare in randul angajatorilor din Vest (+2%), sunt cele mai optimiste din toata tara; Previziunea se imbunatateste cu 15% si cu 2% comparativ cu T4 si respectiv T1 2009.
Angajatorii din Sud-Est sunt cei mai putin optimisti (-21%), avand in vedere si faptul ca Previziunea scade fata de trimestrul trecut si fata de anul trecut cu 2% si respectiv 36%.
Comparatii
In restul Europei, angajatorii din Norvegia si Suedia raporteaza cele mai puternice intentii de angajare, ambele cu perspective pozitive de +6%, urmati de angajatorii din Germania si Polonia, cu perspective de +5% si respectiv +4%.
Fata de trimestrul anterior, angajatorii din noua dintre cele 18 de tari analizate din regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) prevad intentii de angajare crescute, opt previziuni sunt in scadere si una ramane stabila. Cea mai puternica imbunatatire este raportata de angajatorii din Austria si Germania, ambele cu o crestere de sase puncte procentuale. In schimb, cea mai abrupta scadere este raportata de angajatorii din Belgia, cu un declin de patru puncte procentuale.
Activitatea de recrutare este de asteptat sa fie in cea mai mare parte pozitiva pe tot teritoriul Asiei Pacific si America, numai previziunile angajatorilor din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) sunt mixte (pozitive si negative).
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.