Programul Kogalniceanu poate sustine credite de 3 miliarde de euro pentru IMM-uri


Estimarea a fost facuta de Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, pentru urmatorii doi - trei ani, referindu-se la suma de aproximativ 700 de milioane de euro care va fi alocata pentru garantii.

Programul se adreseaza firmelor care au o cifra de afaceri sub 50 de milioane de euro pe an si sunt infiintate de cel putin doi ani. (Citeste aici mai multe despre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca firmele pentru a se putea inscrie in acest program.)

Acestea pot solicita o subventie de 70% din dobanda pentru o linie de credit, dar nu mai mult de 125.000 de lei, si garantii de 80% pentru credite, dar nu mai mult de 100.000 de lei.

Programul se incheie la sfarsitul lui 2013, aceasta fiind data limitata pana cand trebuie inapoiate toate creditele.

Lansarea programului a fost facuta vineri dimineata, in primele 35 de minute aplicand 45 de IMM-uri. Inscrierea in program se face online, pe site-ul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), dosarele fiind verificate de angajatii Agentiei.

Bogdan Dragoi, secretar de stat la Ministerul de Finante, a spus, in cadrul unei conferinte de presa, ca de acest program vor beneficia aproximativ 28.000 de firme.

Creditele sunt acordate prin intermediul a zece banci - Alpha Bank, Bancpost, Banca Transilvania, BRD, Carpatica, CEC Bank, Garanti Bank, OTP Bank Romania, ProCredit Bank si Unicredit Tiriac Bank (n.red. - in urmatoarele luni primele doua banci vor fuziona, dupa ce in Grecia, tara de origine a celor doua, Alpha Bank a achizitionat Eurobank, banca-mama a Bancpost).

Cristian Haiduc, presedintele AIPPIMM, a mentionat ca, prin conventia incheiata, bancile n-au voie sa-si modifice conditiile de acordare a acestor credite pentru IMM-uri, decat in cazul in care se schimba ROBOR-ul (Romanian Interbank Offer Rate), care este folosit pentru a calcula dobanda.

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii