Cum pot IMM-urile sa isi subventioneze si sa garanteze o linie de credit
De la sfarsitul lunii august, IMM-urile cu cel putin doi ani de activitate isi pot subventiona o parte din dobanda unei linii de credit si pot garanta o parte din aceasta de la stat.
Pana atunci, Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM) estimeaza ca va pune la punct detaliile "Programului Mihail Kogalniceanu pentru intreprinderi mici si mijlocii" (OUG 60/2011) in care sunt cuprinse aceste facilitati.
Programul va incepe la zece zile de la anuntarea pe site-ul AIPPIMM. Acest program a aparut in Monitorul Oficial la inceputul lunii iulie, fiind deja emise normele de aplicare.
In aceasta perioada, AIPPIMM pregateste programul Kogalniceanu, astfel ca selecteaza bancile interesate sa acorde liniile de credit, incheie protocoale si conventii de colaborare cu partenerii (Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), Fondul Roman de Contragarantare (FRCG), instituie si dezvolta proceduri de implementare si stabileste functionarea sistemul de aplicare.
"Avem deja semnale din partea institutiilor de credit ca programul este foarte atractiv, menit sa stimuleze activitatea de creditare, o parte dintre acestea exprimandu-si deja intentia de participare. Estimam ca data la care vom incepe sa incheiem acordurile cu institutiile de credit interesate va fi inceputul lunii august", spune pentru startups.ro Cristian Haiduc, presedintele AIPPIMM.
Ce primesc IMM-urile in cadrul programului Kogalniceanu
Conform prevederilor din programul Kogalniceanu, IMM-urile pot solicita o linie de credit de cel mult 125.000 lei/an. Din acest credit, firmele pot cere o subventie de maximum 70% din rata dobanzii, dar dobanda sa fie pana la cel mult 6,5%/an, si/sau pot garanta 80% din acesta, dar nu mai mult de 100.000 de lei. Creditul poate fi accesat numai in lei.
"Conform prevederilor OUG 60/2011, un IMM care indeplineste conditiile de eligibilitate poate primi doar subventia de dobanda, daca are posibilitatea garantarii creditului. Nu se acorda garantarea creditului fara subventionarea partiala a dobanzii", explica Cristian Haiduc.
Valoarea liniei de credit poate fi de maximum 30% din cifra de afaceri a companiei in ultimul an, daca firmea are si alte credite, pe termen scurt.
"Daca beneficiarul programului nu are in derulare alte facilitati de credit pe termen scurt, valoarea maxima a liniei de credit acordate poate ajunge la 50% din cifra de afaceri pe ultimele 12 luni. IMM-urilor care nu solicita garantii din partea statului li se poate acorda linia de credit in aproximativ o luna, iar pentru IMM-urile care solicita garantarea creditului de catre stat, perioada de acordare a liniei de credit este de aproximativ doua luni", se mentioneaza in normele de aplicare ale programului Kogalniceanu.
Perioada de rambursare a creditului este de cel mult un an de la data acordarii liniei de credit.
Subventia si garantia se acorda pentru cel mult un an, cu posibilitatea de prelungire, anual, pana in 2013, reinnoind creditul prin reinscrierea in program.
"Programul se incheie la data de 31 decembrie 2013, respectiv creditele utilizate sunt inapoiate cel tarziu la aceasta data", detaliaza Cristian Haiduc.
Pe parcursul programului, daca beneficiarii nu achita la data scadenta din fiecare luna partea de dobanda datorata, subventia de dobanda data de stat in acea luna nu se acorda.
Detaliile generale ale programului
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) subvetioneaza dobanda pentru IMM-uri, prin AIPPIMM, iar garantia este obtinuta de la FNGCIMM.
Oficiile teritoriale pentru intreprinderi mici si mijlocii si cooperatie (OTIMMC) vor monitoriza si controla beneficiari programului, institutia fiind subordonata AIPPIMM.
Conform datelor Guvernului Romaniei, bugetul programului pentru acest an este de 24 de milioane de lei pentru subventionarea dobanzii si 400 milioane de lei pentru garantii, estimandu-se ca vor fi aproximativ 4.000 de beneficiari.
Bugetul subventiei in perioada 2011 - 2013 este de 165 milioane de lei (165.000 de mii de lei). Pentru anul viitor, bugetul alocat programului este de 70 de miloane de lei, iar pentru 2013 este de 71 de milioane de lei, in ambii ani numarul beneficiarilor fiind estimat la cate aproximativ 12.000 de IMM-uri.
Sprijinul pentru firme este acordat sub forma unei scheme de ajutor de minimis.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
De la sfarsitul lunii august, IMM-urile vor putea depune pe site-ul AIPPIMM solicitari de inscriere in programul Kogalniceanu.
Facilitatile acordate sunt, in cazul unei linii de credit, de cel mult 125.000 de lei/an, o subventie de maximum 70% din valoarea dobanzii (la o dobanda de cel mult 6,5%/an), si o garantie de 80% din valoarea creditului, dar nu mai mult de 100.000 de lei.
Valoarea liniei de credit poate fi de maximum 30% din cifra de afaceri a companiei in ultimul an, daca firma are si alte credite, pe termen scurt, sau de 50% din cifra de afaceri pe ultimele 12 luni, daca aceasta nu are in derulare alte facilitati de credit pe termen scurt.
IMM-urile trebuie sa aiba minimum doi ani de activitate in momentul solicitarii creditului, sa nu fie in insolventa si nici in dificultate, sa nu aiba credite restante sau incidente majore de plata.
Linia de credit poate fi folosita pentru plata impozitelor, taxelor, contributiilor, aprovizionare, productie, executarea de lucrari si/sau prestarea de servicii, precum si cheltuieli salariale si asimilate acestora.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.