Retailerii inca nu folosesc retelele sociale online asa cum ar trebui


Potrivit consultantilor din retail si media, comerciantii din Romania folosesc cel mai mult platformele Facebook si Twitter.

Retailul este un domeniu care o sa beneficieze intens in anii urmatori de pe urma prezentei si propunerilor in mediile sociale, dar, din pacate, nu cred ca acest lucru se va intampla in 2010”, spune pentru startups.ro Mugur Patrascu, Managing Partner la agentia interactiva iLeo.

Iulia Antonescu, Consultant la compania de consultanta de marketing Visionwise, mentioneaza ca putini retailerii din Romania apeleaza la retelele sociale online.

Sunt convins ca si in acest an se va vorbi mult despre retele sociale, mult mai mult decat se va face ceva concret in acest domeniu. Si nu se face mare lucru pentru simplul motiv ca inca nu exista niste repere si niste modele istorice pe acest mediu, care sa justifice investitii insemnate aici. Noi suntem inca in faza in care incercam sa convingem brand managerii sa foloseasca internetul, sa foloseasca Google si alte instrumente de baza, iar din acest punct de vedere retelele sociale reprezinta o <sofisticatenie>”, adauga Mugur Patrascu.

Cristian Moanta, director de Marketing & Procurement la retailer-ul de electrice, electrocasnice si IT Altex, considera insa ca in Romania exista un avans considerabil in ceea ce priveste mediile de promovare, retailerii fiind practic <la zi> si neexistand diferente remarcabile fata de alte piete.

Din pacate, creativitatea mesajelor de promovare nu este la un nivel inalt, continutul comunicarii si mai ales modul ramanand destul de chestionabile”, precizeaza Cristian Moanta.

Abundenta discutiilor despre retelele sociale ii face pe manageri sa ceara ca brandurile lor sa fie prezente pe acestea, fara sa cunoasca implicatiile.   

Mediile sociale sunt mai scumpe decat mediile online clasice si presupun o valoare mult superioara a interactiunii. Presupun un dialog permanentizat cu oamenii de acolo, un efort pe care multi si-l doresc, dar nu si-l permit. Plecand de aici, cred ca este o greseala sa te duci pe mediile sociale doar pentru ca exista un trend, sa creezi o asteptare care nu poate fi acoperita, sa nu te implici intr-un dialog si sa nu fi prezent pentru cei care iti solicita concursul. Acest lucru nu poate decat sa creeze frustrare si sa intoarca tot acest potential al mediilor sociale impotriva ta”, avertizeaza Mugur Patrascu.


Ce platforme utilizeaza retailerii din Romania
Reprezentantii Rafar (afacerile de fashion si hospitality ale grupului RTC, printre care Debenhams, Aldo, Olsen, Cup&Cino si Vapiano) apeleaza la Facebook in campaniile promotionale.

‘’Ne ajuta in acest sens si faptul ca reprezentam un portofoliu divers de branduri si multe dintre ele au deja strategii dedicate retelelor de socializare. Grupul Vapiano are pe Facebook 477 de fani, iar Debenhams are 50 de grupuri active, in lume”, spune pentru startups.ro Ramona Stanciulescu, CEO la Rafar.

Alta retea sociala interesanta pentru afacerile retailerilor este LinkedIn. Ramona Stanciulescu spune ca prin intermediul acestei retele reprezentantii companiei au fost  contactati pentru oportunitati de afaceri.

‘’Am fost contactati prin LinkedIn de catre un distribuitor extern care isi dorea sa deschida o discutie despre intrarea cu produse in Debenhams Romania si Republica Moldova’’, spune Ramona Stanciulescu.

Pe langa cele trei retele sociale mai exista multe alte site-uri de social media de nisa sau specializate pe diverse interese, pasiuni, comunitati, care pot fi utilizate de comerciantii online care vand acele produse si servicii potrivite nisei si comunitatii respective.

‘’Cred ca urmatorul pas, pe care unii l-au facut deja (n.red. - TripAdvisor.com a celor de la Expedia.com, care vinde produse de travel), este chiar crearea si dezvoltarea de comunitati online in paralel cu dezvoltarea de proiecte e-commerce online pe acelasi profil de interes”, mentioneaza Marius Ghenea, presedintele FIT Distribution.

Insa, problemele acestor tipuri de comunitati online sunt legate de etica.

Specialistii in domeniu considera ca cele mai bune si mai eficiente retele sociale sunt cele care grupeaza consumatorii fideli mai ales pentru bunurile de folosinta indelungata.

Reteaua sociala a propriilor clienti poate fi una online (intr-un forum sau intr-un alt format online), dar si offline (exista <cluburi> ale consumatorilor - acestia primesc newsletter, carduri de fidelitate, alte lucruri care definesc o astfel de retea). Dar retailerii nu ar trebui sa ramana la propriile retele sociale de clienti, ei trebuie sa mearga spre alte retele, care le pot oferi acces la noi consumatori sau care ii pot conecta intr-un mod mai eficient si mai interactiv cu clientii existenti”, adauga Marius Ghenea.


Impactul retelelor sociale
Retelele sociale pot schimba retailul in urmatorii ani, permitand analizarea fiecarui client in mod individual, ceea ce va modifica modul in care companiile primesc si transmit informatii catre clienti.

Acest tip de comunicare cu clientii poate fi adoptat de orice retailer, diferentele fiind facute in functie de reteaua unui retailer si de industrie din care acesta face parte.

Cineva care are un mic magazin poate beneficia de o foarte buna promovare si poate chiar crea <buzz> in piata, doar prin tool-uri online”, precizeaza Iulia Antonescu.

De obicei, retailerii online sunt mai apropiati de retelele sociale decat cei traditionali.

Din pacate, nu vad nici pe termen scurt, dar nici pe termen mediu si lung, posibilitatea ca retailerii traditionali offline sa poata folosi networking-ul social la acelasi nivel la care el poate fi folosit in mediul online: pur si simplu viteza de propagare a informatiei online intr-o astfel de comunitate este infinit mai mare decat cea din mediul offline”, mai spune Marius Ghenea.


Marketing personalizat
Un mod prin care retailerii isi pot face cunoscute produsele prin social networking este marketing-ul personalizat.

Retailerii sunt printre putinele categorii de firme b2c (businss-to-consumer) care pot sti atat de multe lucruri despre fiecare client”, spune Andra Constantinescu, Account Manager la compania de cercetare DaedalusMillwardBrown.

O sursa de informatie a retailerilor este reprezentata de cardurile de fidelitate si de bazele de date. Astfel, retailerii stiu ce produse si articole achizitioneaza un cumparator, stiu culorile hainelor, care promotii il determina sa cumpere, cu ce frecventa, in ce valoare etc.

Andra Constantinescu adauga faptul ca retailerii isi pot segmenta consumatorii nu doar in clienti gold, silver si bronze, dar le pot face chiar oferte personalizate in functie de preferintele acestora si ca, fata de beneficiile pe care le-ar obtine, efortul de investigare in bazele proprii de date este destul de mic. (Citeste aici mai multe despre schimbarile in comportamentul consumatorilor romani)


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
 


Nu exista comentarii