Start-up-urile nu trebuie sa ceara sfaturi de la fondurile de investitii tip venture capital
Tine Thygesen, cofondatoarea Everplaces, sustine ca de la fondurile de venture capital poti afla doar evolutia pietei.
Andreas Klinger, cofondatorul Lookk, le-a recomandat si el start-up-urilor, in conferinta How to Web, sa nu ceara sfaturi fondurilor de investitii.
"Ei stiu dinamica pietei. Daca vrei feedback, intreaba-ti clientii. Doar fondurile bune vor recunoaste ca nu stiu sa-ti dea sfaturi, cele proaste iti vor da sfaturi vagi si teme pentru acasa. Cele mai multe dintre fonduri au presiuni mai mari decat voi (start-up-urile). Spre deosebire de ei, nimeni nu se asteapta ca un start-up sa reuseasca", a adaugat Andreas Klinger.
Cofondatorul Lookk a mai spus ca pentru ei a fost la fel de greu sa stabileasca o intalnire cu investitorii locali ca si una cu cei internationali, pentru ca acum este o piata globala (n.red. - sediul central al companiei este la Londra, dar Andreas Klinger este din Austria).
"A obtine bani nu este o validare. Focuseaza-te pe lucrurile corecte, pentru ca a invata este ieftin. In prima faza a unui start-up, in primul an, sa-ti iei sfatuitori, pentru ca acestia sunt cei mai buni bani pe care-i poti obtine. Apoi, dupa primul an sa incerci sa obtii finantare", a mai recomandat Andreas Klinger.
Mark Pascarella, CEO la UberVU, a mentionat ca 75% dintre companiile finantate de fondurile de investitii tip venture capital, esueaza.
"Chiar daca esuezi, este ok, pentru ca esti implicat in joc, pana la urma, vei face lucrurile sa functioneze", a completat Mark Pascarella.
Daca ar lua-o de la capat, Phil Libin, CEO la Evernote, n-ar incepe sa caute finantare atat de devreme cum a facut-o, ci dupa ce ar avea un produs mai bun.
"Nu eram inca pregatiti cand am inceput sa strangem bani. Daca incepi prea devreme, lumea te refuza. Odata ce esti refuzat, este greu sa le recastigi increderea fondurilor de venture capital", a mai spus Phil Libin.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.