Studiu: angajatorii prevad o stagnare in solicitarile de locuri de munca


Potrivit Manpower, 64% dintre angajatori nu prevad nicio schimbare in forta de munca in al doilea trimestru al acestui an, 14% spun ca vor creste volumul angajarilor si 21% vor scadea aceasta activitate.

In plus, procentul de angajatori care au spus ca mentin constant numarul actual de angajati este cu 6% mai mare fata de trimestrul intai al acestui an.

Studiul a fost realizat prin interviuri cu 750 de angajatori. Acest studiu se realizeaza trimestrial in 36 de tari.

"Aceasta evolutie este un semn pozitiv in ceea ce priveste tendintele de redresare si de crestere asteptate pe piata fortei de munca pana la sfarsitul anului, in concluzie incurajator atat pentru angajatori, cat si pentru solicitantii de locuri de munca. Dupa cum se stie, prima parte a anului este adesea o perioada incerta pentru angajatori, iar multi dintre ei sunt destul de atenti in legatura cu planurile lor de angajare chiar si in momentele prospere. Angajatorii stiu ca piata isi va reveni in cele din urma, asa ca asteapta semne de stabilitate inainte de a merge mai departe si de a creste din nou numarul angajatilor. Odata ce semnalele usor optimiste deja aparute vor fi confirmate si in trimestrul urmator, angajatorii vor fi gata sa reactioneze rapid la ascensiunea pietei", spune Camelia Stanculescu, General Manager al Manpower Romania.

Previziunea Neta de Angajare (n.red. - diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere) se situeaza la -7%.

Acest nivel este mai bun cu 4% comparativ cu primul trimestru al acestui an si cu ultimul trimestru de anul trecut, mai slab cu 3% decat trimestrul 2 al anului trecut si la acelasi nivel cu trimestrul trei de anul trecut.

"Previziunea Neta de Angajare de -7% la nivelul pietei muncii din Romania sugereaza ca angajatorii se asteapta ca al doilea trimestru al anului 2010 sa ramana o provocare. Flexibilitatea, inovatia si creativitatea in ceea ce priveste managementul capitalului uman sunt necesare pentru a raspunde in mod eficient acestei provocari", adauga Camelia Stanculescu.

Pe domenii, in sase dintre cele zece analizate, angajatorii se asteapta ca ritmul de angajare sa se imbunateasca, comparativ cu trimestrul anterior.

Cele mai puternice intentii de angajare in acest trimestru sunt raportate de cei din comertul cu ridicata si cu amanuntul (+7%), unde previziunea de angajare creste cu 10% fata de trimestrul trecut, si cu 9% fata de trimestrul doi de anul trecut.

Cele mai sumbre previziuni de angajare, de -21%, le anunta angajatorii din constructii si transport, depozitare si comunicatii.

Pe regiuni de dezvoltare, in doua dintre cele opt, angajatorii anticipeaza cresteri modeste ale activitatii de angajare in al doilea trimestru din acest an: Sud-Est cu +6% si Centru cu +3%.

Cele mai scazute valori a perspectivei de angajare le au angajatorii din Nord-Vest, de -17%, si cei din Sud-Vest, de -16%.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii