Studiu Deloitte: 570 de euro bugetul de sarbatori al unui roman


Din aceasta suma, 310 euro vor fi alocati pentru cadouri, 170 de euro pentru produse alimentare si 60 de euro pentru activitati de socializare.

La aceasta valoare a bugetului se estimeaza o crestere de 0,2% a consumului in Romania, ceea ce situeaza tara noastra ca una dintre cele mai putin precaute din Europa, se arata in studiul citat.

Dintre cei chestionati, 45% au declarat ca vor cheltui la fel ca anul trecut, 26% mai putin si 29% mai mult. 

In unele situatii, chiar daca mai multe persoane si-au exprimat intentia de a cheltui mai mult, in realitate raportul ar putea fi mai mic, daca persoanele care vor sa isi limiteze cheltuielile isi reduc bugetele cu o suma mai mare decat persoanele care vor sa cheltuie mai mult”, se subliniaza in studiu. 

Dintre romanii care au participat la studiu, 48% isi pregatesc de obicei un buget pentru cumparaturi de Craciun si pentru activitati de socializare, altii 13% nu, dar isi vor face in acest an si 39% nu isi fac niciodata. 

In medie, romanii vor oferi un numar de 12 cadouri, cu o valoare medie de 26 de euro.

Exista mereu discrepante intre cadourile dorite si cadourile oferite. Un exemplu in acest sens sunt bijuteriile: 23% dintre romani intentioneaza sa ofere astfel de cadouri, in timp ce 36% doresc sa le primeasca; produsele cosmetice/parfumurile sunt adesea un cadou dorit si oferit, aflandu-se astfel pe primul loc in ambele clasamente”, se mai spune in studiu.

In plus, 14% dintre cei chestionati intentioneaza sa ofere cadouri la mana a doua.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 518 romani, selectat in baza anumitor criterii (sexul, categoria de varsta, regiunea,venituri). Perioada in care a fost facut acestea este septembrie (ultima saptamana) - octombrie 2009 (prima saptamana). Informatia a fost adunata prin internet, in baza unui chestionar structurat, subiectii avand peste 18 ani. Aflat la cea de-a 12-a editie, studiul Deloitte ”Craciun 2009 - A sosit momentul redresarii?” a inclus in acest an 18 state din Europa de Vest, Europa de Est si Africa de Sud, se arata in comunicatul de presa. Romania se afla la a doua editie a studiului.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii