Studiu: situatia financiara a familiilor s-a inrautatit fata de anul trecut


Potrivit GfK, in februarie acest an aproape 60% dintre familii aveau o situatie financiara mai rea decat anul trecut, fata de 44% in aceeasi luna din 2009, cand se raportau la anul anterior.

Veniturile s-au imbunatatit in februarie acest an pentru 7% din populatie, procentul fiind insa mai mic comparativ cu un an in urma, cand era de 13%, se arata in comunicatul de presa.

Informatiile provin din studiul "Barometrul de Incredere a Consumatorului", cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania. Datele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, esantionul fiind de o mie de persoane intervievate in fiecare luna.

Pentru acest an 40% dintre romani cred ca venitul lor va ramane acelasi, 40% se asteapta ca acesta sa scada si 20% sa se imbunatateasca.

"Numarul optimistilor a ramas relativ constant de la inceputul crizei economice, atingand valori usor mai ridicate in vara anului 2009", se mentioneaza in comunicatul de presa.

Aproximativ trei sferturi dintre romani cred ca nu este momentul potrivit pentru a economisi, iar 84% nu se asteapta sa puna bani deoparte in acest an.

"Responsabila pentru aceasta atitudine ar putea fi, printre altele, evolutia preturilor. 72% dintre romani cred ca preturile au fost mai ridicate in februarie 2010 fata de acceeasi perioada a anului anterior, iar trei sferturi din populatie estimeaza ca preturile se vor mari pe parcursul acestui an cel putin in acelasi ritm ca pana acum", se mai arata in comunicatul de presa.

Neincrederea in stabilitatea locului de munca a ramas la fel de ridicata ca anul trecut: noua din zece romanii cred ca somajul va creste in decursul acestui an.

"In acest context, nu surprinde faptul ca intentia de achizitie a unei masini sau a unei locuinte se mentine la inceputul anului 2010 la nivelul relativ scazut al toamnei trecute: 10%, respectiv 5%. In schimb, 19% dintre romani au intentii serioase sa investeasca in imbunatatirea locuintei, iar 12% considerau in luna februarie ca este o perioada favorabila achizitiei bunurilor de folosinta indelungata, precum: mobila, masina de spalat sau televizor", se mai spune in comunicatul de presa.

Doi din zece romani se asteapta sa cheltuiasca anul acesta o suma mai mare decat anul trecut pentru astfel de cumparaturi. Acest fapt este pus pe seama experientei promotiilor pe care le-au derulat marii retaileri anul trecut.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii