Teama de riscuri, principalul "minus" in atitudinea antreprenorilor romani


    

 

Romania se claseaza pe locul 42 din 130 intr-un top al potentialului antreprenorial, realizat de Institutul Global de Antreprenoriat si Dezvoltare (GEDI). Potrivit Indexului Global al Antreprenoriatului, tarile cu cel mai mare potential de business sunt Statele Unite ale Americii (care se mentin pe locul 1), Canada (locul 2) si Australia (locul 3), urmate de Marea Britanie (locul 4) si Suedia (locul 5), se mentioneaza intr-un comunicat de presa.

Cele mai slabe performante se inregistreaza in Malawi (locul 128), Uganda (locul 129) si Bangladesh (locul 130).

Studiul urmareste potentialul oamenilor de a infiinta start-up-uri, analizand 34 de variabile investitionale in 130 de state de pe glob. Pentru stabilirea clasamentului, au fost analizati factori precum perceptia cetatenilor asupra oportunitatilor de afaceri, acceptarea riscurilor, inovatia, competitivitatea, sau absorbtia tehnologiei pe piata.

La nivel european, antreprenorii romani se situeaza sub nivelul celor din Slovacia, insa au rezultate mai bune decat cei din Bulgaria si Ungaria. Potrivit raportului, cele mai slabe performante ale romanilor se inregistreaza la acceptarea riscurilor, reperarea oportunitatilor de afaceri, educatia angajatilor si absorbtia tehnologiilor noi. Pe de alta parte, afaceristii romani au fost bine punctati la capitalul de risc, capacitatea de a intra pe piata internationala si capacitatea de dezvoltare a companiilor create.

"In Romania, sistemul birocratic ingreuneaza foarte mult deschiderea unei noi afaceri, iar antreprenorul roman s-ar putea simti descurajat. Un alt dezavantaj este dificultatea cu care se pot accesa fondurile europene, iar informatia despre acestea ajunge de cele mai multe ori trunchiata si incalcita la beneficiar. Totusi, aceste lucruri nu ar trebui sa-i impiedice pe cei care isi doresc cu adevarat sa isi deschida propria companie. Daca sunt creativi, pasionati si profesionisti in livrarea produselor si serviciilor isi pot face loc pe piata", considera Adina Filculescu, fondatoare a brand-ului EnRose (Citeste aici mai multe despre povestea de business a Adinei Filculescu).

Cosmin Malureanu, CEO Ascendia Design, castigatorul competitiei europene eSkills for Jobs 2014 la categoria Antreprenoriat Digital considera ca in Romania, fiind o piata dinamica si cu multe transformari generate si de crize economice, exista mai multe oportunitati si, deci, sansele de a avea succes sunt, teoretic, mai mari.

Ca absolvent al programului de educatie antreprenoriala "Compania mea", derulat de Junior Achievement, el crede gandirea de business se formeaza in timp si este important ca tinerii sa si-o formeze inca din scoala.

In Romania, cel mai amplu program de educatie antreprenoriala este derulat de Junior Achievement Romania si cuprinde cursuri dedicate pentru toate nivelurile de invatamant (primar, gimnazial, liceal si universitar). Potrivit studiilor de impact realizate la nivel european, absolventii acestor programe au cu 25% mai multe sanse de a-si gasi un loc de munca si cu 50% mai multe sanse sa isi deschida propria afacere.

Anul acesta, optionalele de antreprenoriat sunt urmate de aproximativ 50.000 de elevi, programul avand si o componenta Start Up pentru universitati. Absolventii programului pot obtine Certificatul de abilitati antreprenoriale ("Entrepreneurial Skills Pass" - ESP), care le ofera un avantaj competitional la intrarea pe piata muncii, fiind recunoscut in 26 de state din Uniunea Europeana.

Institul Global de Antreprenoriat si Dezvoltare (Global Entrepreneurship and Development) este o organizatie ce studiaza legaturile dintre antreprenoriat, dezvoltare economica si prosperitate. Indexului Global al Antreprenoriatului a fost lansat in cadrul Saptamanii Globale a Antreprenoriatului din luna noiembrie.
 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii