EnRose - antreprenoriat in paralel cu studiile universitare


Acum doi ani, cand firma la care efectua un internship nu a mai rezistat contextului economic din piata, Adina Filculescu (foto) s-a hotarat sa preia pe cont propriu compania respectiva, a extins-o si in alte domenii si a reusit sa devina antreprenor, in paralel cu continuarea studiilor universitare.

 

Adina a inceput sa se implice in business-ul EnRose acum sapte ani, cand a cunoscut-o pe Liana Socoliuc, care avea un atelier de aranjamente florale din flori uscate. Adina o ajuta din pasiune pentru decoratiuni (isi decorase singura casa) iar urmatorul pas a fost sa se ocupe de vanzari si promovare pentru EnRose.

Ea s-a implicat mai mult in afacere acum cinci ani, cand la facultate i s-a cerut sa faca un internship intr-o companie (n. red. - intre anii 2006 si 2009, ea a urmat cursurile Facultatii de Administrare a Afacerilor, cu predare in limba engleza, de la Academia de Studii Economice din Bucuresti - ASE; a continuat cu un master de aprofundare la aceeasi universitate, intre anii 2009 si 2011, iar in prezent isi face doctoratul cu tema "Contributia antreprenoriatului feminim la societatea romaneasca").

"M-a ajutat facultatea. Am avut si materii de drept, unde am invatat cum se scriu contractele, ce inseamna clauzele specifice, cum sa-ti infiintezi o firma, care sunt etapele juridice, contabilitate. Prin exercitiul practic, faci conexiuni intre ceea ce-ai invatat in teorie cu ceea ce se intampla in realitate", spune pentru startups.ro Adina Filculescu.

De altfel, acum Adina este asistent universitar la ASE, unde preda in limba engleza "Cultura antreprenoriala" si "Negociere in afaceri".

"Imi place foarte mult sa predau, mai ales ca acum am si studenti in ultimul an, care sunt mai deschisi la comunicare, au alte idei, multi deja au experienta in organizatii studentesti, in companii sau chiar business-uri proprii, desi am observat o scadere a numarului celor care lucreaza, comparativ cu anii cand eram eu studenta", mai spune Adina.

Ea este si membra a Asociatiei Femei in Afaceri (n. red. - infiintata acum trei ani), unde intre ianuarie 2011 si martie 2012 s-a ocupat de marketing.

"A fost o experienta frumoasa, care m-a ajutat foarte mult si in timpul careia m-am dezvoltat personal. Era un volum de munca mai mare si nu-mi ajungeau 24 de ore. Imi place sa ma implic 100% in ceea ce fac, asa ca m-am axat mai mult pe cresterea propriei afaceri", precizeaza Adina.
 

Cum a ajuns sa aiba propria firma
Acum doi ani, Liana Socoliuc a suspendat activitatea companiei, dar perspectiva de a se angaja intr-o multinationala sau banca nu-i suradea Adinei, asa ca ea s-a hotarat sa preia pe cont propriu activitatea brandului EnRose (compania avea atunci alt nume iar Adina colaboreaza in continuare cu Liana Socoliuc).

"Niciodata nu m-am gandit ca poti scoate profit din asta, pentru ca o fac cu multa pasiune. Ulterior, mi-am dat seama ca ar fi o oportunitate de piata. Cumva am fost orientata catre antreprenoriat si prin modelul tatalui meu, care din 1994 are o agentie imobiliara. Cand am inceput sa inteleg ce inseamna a fi antreprenor si toate cele implicate, mi-am dat seama ca el mi-a insuflat acest mod de viata", mentioneaza Adina.

Chiar daca in cazul ei a contribuit mediul, ea precizeaza ca oamenii nu se nasc antreprenori si ca a vazut colegi care, desi aveau idei geniale, isi pun singuri limite, pentru ca se gandesc ca n-ar reusi.

"Isi spun: <Ar fi o idee buna, dar nu cred c-ar merge pusa in practica>, <N-ar avea potential>. Trebuie sa-ti doresti sa fii antreprenor si sa dai tot ce ai mai bun din tine si toata energia ta sa se canalizeze spre acest lucru. Nu-ti trebuie un capital extraordinar ca sa deschizi o firma sau sa-ti indrepti pasii pe drumul acesta. Multora le este frica, iar frica este cel mai mare dusman", subliniaza Adina.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Adina Filculescu a preluat business-ul EnRose acum doi ani,
cand detinatoarea acestuia, Liana Soloniuc, dorea sa-l inchida.
Compania este activa pe segmentul organizarii de evenimente si pe cel al designului de aranjamente florale.
Pe langa firma pe care o detine, Adina este asistent universitar la Academia de Studii Economice din Bucuresti.
Investitia initiala a Adinei in EnRose a fost de 3.000 de euro, pe care a suplimentat-o cu inca 10.000 de euro.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.

 

Acest material face parte din seria "Back2School or Back2Business?", un proiect editorial startups.ro dedicat studentilor antreprenori.

 


Nu exista comentarii