Un business angel este mai interesat de antreprenor decat de ideea afacerii


Marius Ghenea, business angel si presedintele FIT Distribution nu crede in idei mari, ci intr-o echipa buna, atunci cand se decide sa investeasca intr-o afacere.

"In Romania, sunt putini business angels si au facut-o in modul propriu si pentru ca il cunoasteau pe antreprenor. Un business angel ar trebui sa urmeze aceleasi reguli precum un fond de capital de risc, in ceea ce priveste modul de a investi. Cei mai buni business angels sunt cei care au bani in banca si au experienta de antreprenor. Operational, business angel-ul ar trebui sa fie si antreprenor - pentru ca antreprenorul din Romania in care investeste are putina experienta -, sa faca networking si sa organizeze compania in care investeste", a mai spus Marius Ghenea, in cadrul conferintei Buildig Bridges Between Silicon Valley and South Eastern Europe, organizata de South Eastern Europe's Private Equity Association (SEEPEA).

Alexandre Almajeanu, business angel, a spus ca o problema pentru antreprenorii din Romania este ca tara noastra a inceput sa investeasca in antreprenoriat acum trei - patru ani.

"Cand investesc, una dintre probleme este atitudinea antreprenorilor, care ar trebui sa investeasca mai mult decat business angel-ul", a mai spus Alexandre Almajeanu.

Daniel Enache, business angel si principalul investitor in Digital Data Tech, a spus ca acum el este un vanator de talente atunci cand vrea sa investeasca in afaceri.

"Vad oameni care dezvolta companii sau lucreaza in companii si nu le place, au o idee, dar nu stiu ce sa faca cu ea. In acest moment de dezvoltare a ecosistemului (n.red. - de business din Romania), avem nevoie mai mult de vanatori de talente decat de business angels. Daca incepi sa vorbesti despre business plan si cum sa se rezolve diferite probleme, cei mai multi antreprenorii nu stiu sa raspunda la aceste intrabari, poate nici eu, dar trebuie sa pariezi pe oameni. Ideile sunt frumoase, dar vin si pleaca. Oamenii sunt cei care fac o executie buna", a explicat Daniel Enache.  

Alexandre Almajeanu a adaugat faptul ca a aflat de majoritatea proiectelor in care a investit de la prieteni care aveau alti prieteni, care aveau prieteni cu un proiect de business si tot asa.

Si Daniel Enache a spus ca i-a gasit prin intermediul prietenilor pe ultimii doi - trei oameni in care a investi, dar cautand oameni talentati.

"Talentul trebuie gasit. Nu invers. Mai ales ca talentele sunt timide in tari precum ale noastre si le este frica, nu inteleg nimic despre business. Sunt oameni carora le place sa construiasca ceva, au lumea lor, fac lucruri extraordinare, pe care le arata prietenilor si atat. La evenimente, vei gasi oameni interesanti, dar putin dispusi sa-si spuna ideea. Sunt oameni care au nevoie mai mult de suport moral", a precizat Daniel Enache.

Pentru a gasi un business angel, antreprenorilor le-au fost recomandate reteaua de socializare LinkedIn, networking-ul la conferintele de profil si concursurile dedicate antreprenorilor.

Alexandre Almajeanu a subliniat ca modul in care iti gasesti un business angel depinde si pentru ce este cautat si ce i se propune acelui business angel.

Care sunt problemele antreprenorilor in viziunea unui business angel
Daniel Visoiu, Parner la Biris Goran si membru la VentureConect, a spus ca talentele sunt foarte importante si in Romania principalul subiect este lipsa unui ecosistem de business si de a transfera know-how-ul.

"Ceea ce este important si lipseste in Romania este mentoratul. Sunt concursuri si unor oamenii talentati li se dau bani, dar antreprenorii nu au cunostintele de a scala business-ul, astfel ca isi fac exit-ul la o valoare mai mica decat ar fi putut daca ar fi avut pe cineva cu experienta langa ei", a mentionat Daniel Visoiu.

Marius Ghenea a adaugat ca sunt multe de facut in ceea ce priveste mentoratul si ca a vazut multe proiecte care n-au putut trece de acest obstacol. El investeste in cel mult opt - zece proiecte, in acelasi timp.

Daniel Enache a precizat ca o alta problema este ca antreprenorii romani sunt cel mai mult afectati de frica de esec decat altii.

Marius Ghenea a spus ca, in ultimii doi - trei ani, a vorbit cu aproximativ 400 - 500 de antreprenori din tara noastra si a vazut ca aceasta frica de esec s-a redus si suntem in directia buna.

Daniel Visoiu a mentionat ca Romania este inca relativ necunoscuta pe piata de investitii de catre cei care fac investii tip business angel in vestul Europei.

Marius Ghenea a completat ca o problema este ca pe piata din Romania lipsesc fondurile de tip seed.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii