Cum alegi dimensiunea magazinului pe care vrei sa il deschizi


Traficul pietonal, posibilitatea de a implementa corect conceptul si costurile sunt principalele criterii in functie de care se stabileste suprafata dorita pentru un magazin.

 

Catalin Traistaru, Head of Property Management la Building Support Services (BSS), spune ca, in prezent, tendinta retailerilor este de a inchiria spatii cu o suprafata mai mica decat vor, din cauza situatiei economice, a incertitudinii legate de evolutia segmentului de piata sau a tipului de produse comercializate si a preturilor la utilitati.

"Se face simtita o tendinta de diferentiere, raportata la strategiile firmelor pe plan local sau regional, de expansiune sau, din contra, de restrangere. Avem un vector crescator la spatii comerciale mari de tip super/hipermarket - de exemplu, Cora, Mega Image, Lidl -, sau DIY (do it yourself) - Dedeman, dar si rationalizari/reduceri de suprafete inchiriate pentru unele segmente de marfuri - incaltaminte, produse de lux etc. La nivelul marilor retaileri, gen hipermarket si galerii, se constata o crestere a numarului de unitati recent deschise si programate a fi inaugurate in perioada 2011 - 2013, sugerand o crestere a increderii in revenirea pietelor", detaliaza pentru startups.ro Catalin Traistaru.

Marina Vacaru, directorul operational al Merchandising Provider Company, spune insa ca actuala criza financiara a redus semnificativ pretul de inchiriere al spatiilor comerciale, fapt care a permis retailerilor sa isi continue expansiunea pe suprafete comparabile, cu costuri mai mici.

"O parte dintre retaileri au optat, intr-adevar, pentru reducerea suprafetelor, in special pentru magazinele existente deja in centrele comerciale", precizeaza pentru startups.ro Marina Vacaru.

Luiza Moraru, Head of Retail Department la CBRE Romania, spune ca nu poate vorbi in acest moment de o tendinta dominanta in ceea ce priveste suprafata inchiriata, pentru ca decizia in acest sens depinde foarte mult de businessul fiecarui retailer.

"De exemplu, unii retaileri si-au redus suprafata pentru eficientizarea costurilor, dar exista si cazuri de retaileri care si-au marit suprafata inchiriata pentru eficientizarea conceptului comercial", spune pentru startups.ro Luiza Moraru.


Ce criterii se iau in calcul pentru a stabili suprafata magazinului
Consultantii spun ca cel mai important criteriu luat in calcul de retaileri este traficul din acea zona si pentru acel spatiu.

Marina Vacaru precizeaza ca, in general, fluxul de clienti este mai mare in centrele comerciale.

Luiza Moraru mentioneaza ca potentialul comercial al zonei variaza in functie de populatie, raportul venit mediu/cap de locuitor, structura pe varsta a populatiei etc.

Ea mai trece pe lista cu cele mai importante caracteristici pe care comerciantii le au in vedere cand isi stabilesc suprafata magazinului si:
• amplasarea spatiului in centrul comercial;
• concurenta existenta sau viitoare - se fac comparatii cu centrele comerciale deja deschise sau aflate in dezvoltare, incercand sa se estimeze influenta reciproca pe termen mediu si lung;
• conceptul centrului comercial, daca are hipermarket, cinema, food-court si o componenta puternica de fashion ancorata de principalii jucatori din piata;
• mixul de chiriasi.

"Exista retaileri care au modele comerciale diferite in functie de pozitionarea magazinului, daca se afla intr-un centru comercial sau stradal, dar acestia sunt foarte putini", precizeaza Luiza Moraru.

Marina Vacaru adauga faptul ca unul dintre cele mai importante criterii pentru stabilirea suprafetei magazinului este posibilitatea pe care spatiul o ofera pentru a implementa corect conceptul retailer-ului.

"Retailerii isi adapteaza suprafata in functie de urmatorul mix de factori: calitatea conceptului dezvoltat pe acea suprafata, costurile, dimensiunea intrarii, pozitionarea spatiului - vizibilitate, accesibilitate, mixul de branduri din vecinatate etc. Exista un raport clar intre suprafata locatiei si costurile de inchiriere, care cresc, daca suprafata este mai mica. Este important ca retailerul sa tina cont de tipurile de costuri din contract - fixe, variabile, plafonate sau nu, posibilitate ulterioara de relocare, grad de inchiriere a centrului comercial etc.", mai spune Marina Vacaru.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Traficul pietonal, posibilitatea de a implementa corect conceptul si costurile sunt principalele criterii in functie de care se stabileste suprafata dorita pentru un magazin.
Unii retaileri si-au redus suprafata pentru eficientizarea costurilor, dar exista si cazuri de retaileri care si-au marit suprafata inchiriata pentru eficientizarea conceptului comercial.
Retailerii isi adapteaza suprafata in functie de urmatorul mix de factori: calitatea conceptului dezvoltat pe acea suprafata, costurile, dimensiunea intrarii, pozitionarea spatiului (vizibilitate, accesibilitate), mixul de branduri din vecinatate etc.
Costurile prevazute de retaileri sunt chiria, salariile angajatilor, valoarea stocului de marfa din magazin, cele legate de utilitati, de amenajarea spatiului, de marketing.
Retailerii trebuie sa fie foarte atenti la variatia de spatiu care poate sa apara intre spatiul prevazut in contract si cel existent.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii