Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Taxele si impozitele
Reprezentantul IF tine contabilitatea in partida simpla, respectiv un borderou sau registru de incasari si plati in care se trec, de obicei, de mana, toate veniturile si cheltuielile lunare prin documente justificative (facturi, chitante, bonuri fiscale, dispozitii de plata sau incasare etc.). IF este obligata sa detina registrul inventar, registrul jurnal si jurnalul de incasari si plati, in care se trec toate incasarile si cheltuielile lunare.

Manuela  Voinea, Auditor Senior la compania de audit, consultanta fiscala si consultanta in afaceri, ConsultingR, membra a retelei Nexia International, precizeaza ca, datorita simplitatii, acest lucru poate fi realizat de oricine, de aceea nu este nevoie de o persoana specializata.

Pentru  intreprinderile familiale, cheltuielile sunt limitate la cele efectuate in scopul realizarii de venituri, in conformitate cu reglementarile Codului Fiscal”, detaliaza Manuela Voinea.

De asemenea, IF nu necesita o evidenta contabila si raportari trimestriale.

Pe baza estimarilor efectuate trimestrial se declara si se plateste un impozit, urmand ca  impozitarea finala sa se faca pe baza declaratiei anuale. Estimarea este facuta de catre cei care detin astfel de autorizatii”, explica Daniela Moraru.

Astfel, in prima parte a anului urmator celui in care s-a realizat venitul, pana la 15 martie a acelui an, are loc regularizarea impozitului pe baza documentelor de venit si de cheltuieli. Dupa regularizare, IF poate avea impozit de plata sau de recuperat.

In practica, se intalnesc des situatii cand se subevalueaza veniturile estimate si astfel, in cursul anului se plateste un impozit pe venit mult mai mic decat cel real”, adauga Daniela Moraru.

Registrele IF sunt private si in ele sunt mentionate toate operatiile legate de patrimoniul acesteia.

O intreprindere familiala trebuie sa achite impozitul pe venit, impozitele aferente bugetului de asigurari sociale de stat si, daca a depasit cifra de afaceri de 35.000 de euro, va deveni si platitoate de TVA”, adauga Manuela Voinea.

La fel ca PFA, membrii IF incheie in nume propriu contracte cu casa de asigurari de sanatate, asigurari sociale si somaj si isi stabilesc cotele pe care doresc sa le plateasca. (Citeste aici /analize/care-sunt-obligatiile-fiscale-ale-pfa care sunt obligatiile fiscale ale PFA). Aceste obligatii se declara si se platesc trimestrial.

Tot membrii IF se vor ocupa de plata acestor contributii, care nu trebuie sa fie insa sub nivelul celor aferente salariului minim pe economie”, adauga Manuela Voinea.

Avantajele
Spre deosebire de PFA, avantajele unei IF sunt ca poate fi compusa din mai multi membri si ca poate desfasura mai multe activitati economice.

Simona Croitoru mentioneaza ca fata de o companie, IF nu trebuie sa respecte anumite termene procedurale stabilite de legea societatilor comerciale, sa aiba organe de conducere sau de administrare.

Manuela Voinea adauga faptul ca obligatiile fiscale si declaratiile catre stat sunt intr-un numar mai mic. De exemplu, IF datoreaza un impozit pe venit de 16%, iar firma are de platit impozitul pe venitul microintreprinderilor sau impozitul pe profit, caruia i se adauga cu impozitul minim si impozitul pe dividende.

Pentru intreprinderea familiala, salariatii pot face parte doar din familie, dar cheltuiala cu impozitele si taxele platite pentru persoana angajata este deductibila la calculul impozitului pe profit comparativ cu microintreprinderea platitoare de impozit pe venit”, adauga Daniela Moraru.

De subliniat ca IF este impozitata cu 16% la profitul calculat dupa deducerea cheltuielilor, spre deosebire de microintreprinderea platitoare de impozit de profit careia i se aplica aceeasi cota de impozitare la profitul brut.

Un avantaj al intreprinderii familiale in fata microintreprinderilor este acela ca veniturile pot fi utilizate nelimitat, intrucat nu este obligatorie tinerea unui registru de casa”, completeaza Daniela Moraru.

Alt avantaj al IF este acela ca plateste un singur impozit, cel de 16% pentru profitul realizat, spre deosebire de o firma care are o dubla impozitare (o data impozitul pe profit sau venit si a doua oara impozitul pe dividende).

Dezavantajele
Fata de PFA, in cazul IF toti membrii raspund cu propriul patrimoniu pentru obligatiile asumate de reprezentantul numit de acestia, nu doar o singura persoana.

Membrii IF, la fel precum o PFA, raspund solidar si nelimitat pentru obligatiile contractate de reprezentant. In cazul firmelor raspunderea este limitata la nivelul capitalului social.

Intreprinderea familiala, prin inregistrarea la Registrul Comertului, nu dobandeste personalitate juridica, astfel incat membrii acesteia sunt raspunzatori cu intreg patrimoniul pentru executarea obligatiilor asumate de reprezentantul intreprinderii fata de terti”, detaliaza Simona Croitoru.

Daniela Moraru completeaza ca acest fapt permite pendularea intre patrimoniul civil si cel comercial.

Un alt dezavantaj al IF fata de o companie este acela ca poate desfasura numai activitatea sau activitatile pentru care a fost autorizata, pe cand o companie poate opta pentru orice activitate din CAEN.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Intreprinderea Familiala (IF) este o forma de organizare economica fara personalitate juridica, formata de un intreprinzator persoana fizica impreuna cu familia sa.
Activitatile economice desfasurate de IF pot fi in agricultura, industrie, turism, constructii, IT si comert.
Toata procedura de infiintare si autorizare a functionarii unei astfel de intreprinderi este monitorizata de Oficiul Registrul Comertului.
Autorizatia de functionare este acordata pe un termen nelimitat sau pe o anumita perioada, daca se solicita acest lucru.
Membrii IF pot fi numai sotul, sotia, copiii acestora care au implinit varsta de 16 ani la data autorizarii IF, rudele si afinii pana la gradul al patrulea inclusiv.
Avantejele unei IF fata de o firma o sunt ca este autorizata mai repede, are costuri de infiintare mai mici, iar obligatiile fiscale si declaratiile catre stat sunt intr-un numar mai mic.
Membrii IF pot fi, cumulat, PFA, titularii ai unor intreprinderi individuale si angajati ai unei companii din acelasi domeniu sau din alt domeniu de activitate economica.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.