Cum sa comunici eficient cu angajatii


Antreprenorii care comunica eficient cu persoanele din echipa ajung sa isi cunoasca mai bine angajatii, pot sa le evalueze corect performantele si au ocazia de a le intelege nemultumirile si de a gasi solutii pentru acestea. Insa este important ca antreprenorii sa asculte si nu doar sa auda ce le transmit angajatii.

 

Catalina Mariuta, managing partner si trainer la Vision Consulting, spune ca un antreprenor comunica in cel putin trei ipostaze: pentru a-si exprima asteptarile si pentru a da indicatii; pentru a evalua (a da feedback); pentru a relationa. Adesea, accentul cade mai mult pe primul punct, punctele doi si trei fiind ori ignorate, ori nu tocmai bine intelese.

Comunicarea organizationala este, de regula, perceputa ca  <un proces intentionat, de transfer de informatie si intelesuri intre indivizi, grupuri, niveluri sau subcomponente organizationale si organizatii in intregul lor>, cu scopul infaptuirii atat a obiectivelor individuale, cat si a celor colective. Consider totusi ca ar fi bine sa se faca distinctia intre comunicare si transfer de informatii, mai ales in companiile mici, unde relatiile interumane sunt cu atat mai importante”, spune pentru startups.ro Catalina Mariuta.

In cadrul cursului de Comunicare Eficienta, sustinut la finalul lunii trecute de Catalina Mariuta, trainerul Vision Consulting a precizat ca indiferent de imprejurare, comunicarea presupune adaptare, in sensul ca trebuie sa ne adaptam mesajul la interlocutor, la situatie, la intimitatea posibila si la obiectivul urmarit. In afara infomatiilor prezentate la curs, Catalina Mariuta a adaugat pentru startups.ro si o serie de exemple practice pentru antreprenori.

Ea spune ca pentru o exprimare eficienta, trebuie indeplinite conditii precum: sa ne precizam noua insine ce vrem sa transmitem, dupa care sa incercam sa cunoastem mai bine interlocutorul; sa utilizam cuvinte si expresii adaptate si sa evitam sa furnizam mai multe informatii deodata; sa prezentam mai intai faptele si apoi sa venim cu opinii si solutii.


Ascultarea activa si relationarea cu angajatii
Catalina Mariuta precizeaza ca ascultarea activa presupune sa il privesti in ochi pe interlocutor si sa nu faci altceva in timp ce acestea vorbeste. Nu trebuie sa proiectam propriile ganduri asupra ceea ce ni se spune si nici nu trebuie sa anticipam. Nu trebuie sa interpretam spusele interlocutorului si trebuie sa pastram o atitudine pozitiva si sa incercam sa intelegem cele prezentate.

Scopul ascultarii active este de cunoastere a partenerului de discutie, de intelegere a modului de a gandi si evalua a acestuia, precum si de intelegere a preocuparilor, a intereselor si a motivatiei sale.

Unii antreprenori considera ca relationarea cu angajatii este contraproductiva, am auzit de foarte multe ori exprimarea <nu vreau sa mi se urce in cap>. Chiar credeti ca angajatii nu percep diferenta de statut decat daca mentineti comunicarea doar la un nivel formal? Parerea mea este ca, aratand un interes real pentru problemele lor, pentru viata lor in afara biroului, le veti castiga si mai mult respectul”, precizeaza Catalina Mariuta.

Alti antreprenori, din contra, considera relationarea ca fiind foarte benefica, dar nu stiu cum sa procedeze.

In cadrul discutiilor sau chestionarelor aplicate anumitor companii pentru identificarea nevoilor de training abordam in general si latura relationala”, spune trainerul Vision Consulting.

In astfel de situatii, antreprenorii spun ”Nu inteleg de ce atunci cand au probleme nu vin sa le discute cu mine” sau ”Doar cand mi-a prezentat demisia pe birou mi-a spus ce-l/o nemultumea”. Pe de alta parte, angajatii vin cu observatii de genul ”De fiecare data cand vreau sa-i spun ceva, ma intreba daca e foarte important sau daca e legat de proiect si, daca spun ca nu, imi spune ca nu are timp atunci si ca vom vorbi maine. Maine, bineinteles ca iar nu are timp”.

De multe ori, credem ca le aratam deschidere si disponibilitate angajatilor dar, in realitate, valorizam mai mult indeplinirea sarcinilor decat relatiile interumane”, completeaza Catalina Mariuta.

Ea spune ca antreprenorii trebuie sa invete in primul rand sa-si asculte angajatii, cu precizarea ca trebuie luat in considerare faptul ca "a auzi" nu inseamna "a asculta".

Astfel, daca in conversatiile cu angajatii ochii sunt in monitorul calculatorului, citind o comanda, raspundem monosilabic din cand in cand si eventual pe la jumatatea discutiei spunem <Auzi? Comanda asta a procesat-o cineva?>, nu trebuie sa ne mire faptul evita sa aiba conversatii cu noi. Ascultarea implica contact vizual, atentie focusata pe interlocutor si pe subiectul discutat”, explica trainerul Vision Consulting.

Un alt sfat pentru antreprenori este sa manifeste interes fata de angajati ca persoane. Intrebari de tipul ”Ce-ti mai face copilul?”, adresate in timp ce alergi pe culoar spre birou fara a auzi macar raspunsul, nu intra in aceasta categorie, potrivit Catalinei Mariuta.

Este foarte important ca interesul aratat sa fie real, altfel nu va avea efectul scontat. De aceea, daca adresati o intrebare, este bine sa alocati si timpul necesar pentru a asculta raspunsul.

De asemenea, antreprenorii ar trebui sa le arate angajatilor si latura lor umana. Asta pentru ca este destul de dificil sa te apropii de oameni de pe ”piedestalul de sef”. De aceea, este benefica si dezvaluirea unor informatii de ordin personal, atat cat considerati confortabil si util, in mod evident.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Antreprenorii trebuie sa invete in primul rand sa-si asculte angajatii, cu precizarea ca trebuie luat in considerare faptul ca "a auzi" nu inseamna "a asculta".
Spuneti-le angajatilor vostri ca-i apreciati. Acest lucru ii va face sa vina cu si mai mult drag la munca. Si, daca observatiile cu privire la imbunatatiri se fac in privat, laudele se adreseaza in public.
Plecand de la premisa ca feedback-ul este menit sa determine schimbari de comportament, acesta este indicat sa fie formulat astfel incat sa nu sune pur si simplu ca o critica, ci sa deschida canalul de comunicare optim cu angajatul caruia ii este adresat.
Un alt sfat pentru antreprenori este sa manifeste interes fata de angajati ca persoane. Este foarte important ca interesul aratat sa fie real, altfel nu va avea efectul scontat.
Beneficiile unei relationari cu angajatii sunt multiple - o cunoastere mai buna a angajatilor, posibilitatea de a evalua corect performantele lor, ocazia de a intelege nemultumirile lor si de a gasi solutii pentru acestea.


Redactor: Oana Caltea

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii