Cum sa intocmesti un contract de munca


Un angajator poate avea un singur tip de contract individual de munca pentru fiecare salariat, diferentele intre angajati fiind facute prin diverse clauze contractuale. Diferentele tin de elemente precum perioada de lucru, locul desfasurarii activitatii, functia detinuta, fisa postului, salariu, zilele de concediu sau sporuri.

 

Printre diferentele dintre contracte se numara diversele conditii, obligatii si drepturi de securitate, norma, felul muncii, detasarile, preavizul si demisia. Un contract poate fi semnat pe perioada determinata sau nederminata.

Carmen Sminticiuc, Payroll Services Manager la Lugera & Makler, spune ca pentru contractele pe durata determinata se incheie contracte individuale de munca, in care se mentioneaza durata determinata.

Florin Ochiana, HR Operations Manager la Lugera & Makler, detaliaza ca, practic, in Romania, in prezent, exista doua tipuri de contract pe durata determinata: cel individual de munca si cel de munca temporara, deosebite ca durata si utilizare. Contractul individual pe o perioada temporara nu poate depasi 24 de luni, iar cel de munca temporara 18 luni.

Al doilea (n.red. - contractul de munca temporara) nu poate fi folosit decat de un agent de munca temporara, care pune la dispozitia utilizatorului un numar de angajati pentru o perioada determinata legata de anumite conditii economice specifice (n.red. - munci sezoniere, angajati in concediu de ingrijire a copilului)”, explica Florin Ochiana.

Citeste aici cand este bine sa apelezi la leasingul de personal.

Norma din contractul de munca poate fi intreaga (full time) sau partiala (part time). Timpul normal de lucru este de 8 ore pe zi, respectiv 40 de ore pe saptamana. Ceea ce este sub aceasta perioada este considerata durata partiala. Durata maxima a timpului de munca este 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. In anumite conditii, numarul de 48 de ore pe saptamana poate fi depasit.

Conditia este ca media orelor suplimentare calculata pe o perioada de referinta de trei luni sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana. Pentru anumite industrii, activitati etc., media aceasta poate ajunge si la 12 luni, fara sa fie mai mare”, mai spune Florin Ochiana.

Daca se lucreaza 12 ore, acestea vor fi urmate de o perioada obligatorie de repaus de 24 de ore. Orele suplimentare sunt compensate prin ore libere platite in termen de 30 de zile de la efectuarea acestora.

Daca aceasta plata nu este posibila, atunci ele vor fi rasplatite cu un spor de 100%”, detaliaza Florin Ochiana.


Cand se semneaza contractele colective
Pe langa contractul individual, mai exista contractul colectiv de munca la nivel national, cel mai recent fiind stabilit pentru perioada 2007 - 2010.

Clauzele acestuia prevaleaza in fata celor din contractul individual de munca”, subliniaza Florin Ochiana.

Alte tipuri de contracte colective sunt la nivelul companiei si la nivelul ramurii.

Acestea respecta clauzele generale ale contractului colectiv de munca la nivel national si pot cuprinde clauze adiacente”, mai spune Florin Ochiana.

Astfel de clauze sunt, in cazul unei concedieri colective, salariile compensatorii mai mari decat in contractul colectiv la nivel national.


Exceptii
Clauzele standard din contractul individual de munca pot fi completate de altele, cele mai intalnite fiind de clauzele neconcurenta, de confidentialitate si de mobilitate. In practica, toate clauzele suplimentare sunt trecute in anexe ale contractului individual de munca.

Clauza de neconcurenta se negociaza, intrucat se refera la o perioada de timp dupa incheierea contractului, cand angajatul nu poate presta aceleasi servicii altui angajator sau in interes propriu. Aceasta se intinde pe maxim doi ani de la incetarea contractului de munca. In aceasta perioada, fostul angajat primeste lunar cel putin 50% din media veniturilor salariale brute din ultimele 6 luni inainte de incetarea contractului de munca.

Clauza de confidentialitate precizeaza ca pe toata durata contractului de munca si dupa incetarea acestuia nu se vor transmite informatii aflate in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite in regulamentele interne, in contractele colective de munca sau in contractele individuale de munca.

Clauza de mobilitate prevede ca serviciul salariatului nu va fi executat intr-un anume loc. Modificarile din domeniul salarizarii, al fiscalitatii, duc si la schimbari in contractul individual de munca, la nivelul a ceea ce se mentioneaza in clauze. Alte modificari care pot fi facute in contract sunt plata orelor suplimentare, a sarbatorilor legale, sporurilor si modificarile de natura interna (salariale, schimbarea functiei, a duratei contractului, a locului muncii).

Citeste continuarea articolului - pagina 2


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii