Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Bancile au inceput sa ofere produse specializate pentru profesiile liberale in perioada 2006 - 2008, unele personalizandu-le pentru diferite categorii, in special, pentru cabinetele medicale. Acum, aproape toate toate bancile cu activitati de retail au in portofoliu credite pentru profesiile liberale.
“In prezent aproape niciuna dintre banci nu-si ascunde apetitul pentru creditare, cel putin la prima vedere, dar abordarea este mult mai prudentiala. Coeficientul de risc pe care-l asociaza pentru fiecare tranzactie este mult mai ridicat si de aici apare implicit o ingustare a plajei de selectie”, detaliaza Ciprian Iorga.
Cei care practica o profesie liberala si aplica pentru un credit trebuie sa aiba o vechime minima in activitatea respectiva de intre sase luni si doi ani. Solicitantul trebuie sa nu aiba datorii sau sa fie inregistrat in CIP (Centrala Incidentelor de Plati) sau CRB (Centrala Riscurilor Bancare).
Printre documentele necesare la solicitarea unui credit se numara certificatul de inregistrare fiscala, autorizatia, deciziile de impunere si registru de incasari si plati (RIP), precum si documente legate de profesia respectiva (de exemplu, in cazul medicilor, acestea sunt autorizatia de libera practica emisa de Ministerul Sanatatii si certificatul de inregistrare emis de Colegiul Medicilor iar in cazul arhitectilor este vorba de autorizatia data de Ordinul Arhitectilor din Romania si dovada inregistrarii in Tabloul National al Arhitectilor din Romania).
Cati bani se pot obtine
Ciprian Iorga spune ca suma minima pe care cei cu profesii liberale o pot obtine de la banci este in jur de 5.000 de euro sau echivalentul in lei.
Suma maxima creditata se stabileste in functie de capacitatea de rambursare, de garantii, istoricul clientului, constanta acestuia, veniturile clientilor si specificul fiecarul produs sau institutie de finantare.
“Un criteriu important il constituie comportamentul de plata si industria in care activeaza clientul”, adauga Raluca Dobre.
Ciprian Iorga spune ca unele divizii specializate ale bancilor pot finanta pana la cateva sute de mii sau chiar milioane de euro pentru clientii corporate din domeniul medical; de exemplu, Medicredit Leasing are o suma maxima de sase milioane de euro pentru clientii corporate.
Avansul necesar pentru obtinerea creditului poate ajunge si pana la 40%, in functie de credit, garantie, scopul creditului si profilul clientului.
“Unele institutii de finantare practica avansul 0%, dar o asemenea finantare este foarte greu de fundamentat pentru clienti”, mentioneaza Ciprian Iorga.
Sumele pot fi folosite pentru capital de lucru si investitii: activitati curente, cladiri, masini, aparatura tehnica, soft specializat, licente, brevete, instalatii, echipamente, mobilier si materii prime.
Veniturile luate in considerare de banci pentru profesiile liberale sunt cele demonstrabile in evidentele contabile, fiecare banca avand propria modalitate de a le determina.
“De principiu, se calculeaza din decizia de impunere pentru anul anterior si se compara cu venitul din registrul de incasari si plati pentru anul curent, scazand impozitul. Procentele de ponderare ale acestor venituri variaza intre 100% si 70% din veniturile nete”, spune Raluca Dobre.
Dobanda pentru creditele acordate profesiilor liberale pot fi fixe sau variabile si variaza mult, in functie de tipul creditului, eligibilitatea clientului, perioada, gradul de risc si moneda.
“Un cost mediu total pentru un credit de investitii garantat cu ipoteca este de 15% la lei si 9% la euro”, mai spune Raluca Dobre.
Ciprian Iuga subliniaza ca nu doar dobanda este de urmarit in alegerea unei finantari ci si celelalte comisioane care intervin in acest proces - comisionul de acordare, cel de rambursare anticipata, cel de risc, cel de gestiune, cel de conversie etc.
Creditele clasice
Pe langa creditele speciale pentru profesiile liberale, aceste activitati pot fi finantate si prin creditele clasice dedicate companiilor.
Insa, in acest caz, cei care practica o profesie liberala ar trebui sa indeplineasca conditii mai drastice decat in cazul creditelor specializate pentru profesiile liberale.
Motivul este acela ca majoritatea profesiilor liberale, in functie de forma juridica de organizare, tine o contabilitate in partida simpla (n.red. - are la baza un registru de incasari si plati) si nu s-ar incadra in conditiile de eligibilitate impuse de banci in cazul creditelor pentru companii.
De asemenea, Ciprian Iorga spune ca in cele mai multe cazuri, creditele clasice/generaliste, nu au avantajele produselor specializate - lipsa solicitarii avansului, cererea de garantii suplimentare echipamentelor achizitionate, perioada de acordare etc.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Designerii, arhitectii, persoanele din domeniul IT, medicii si asistentii medicali, farmacistii, contabilii, avocatii, notarii publici reprezinta cateva categorii de profesii liberale.
Bancile au inceput sa creeze credite speciale pentru profesiile liberale in urma cu trei ani
Valoarea creditelor pe care o pot obbtine profesiile liberale de la banci incepe de la 5.000 de euro.
Finantarile prin fonduri europene sunt accesibile profesiilor liberale numai daca se organizeaza ca si companie sau alta forma de organizare juridico-economica.
Start-up-urile care vor bani europeni trebuie sa dovedeasca viabilitatea investitiei si capacitatea financiara de plata.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.