Cum se pot finanta antreprenorii cu profesii liberale


Designerii, arhitectii, persoanele din domeniul IT reprezinta cateva din categoriile profesionale care pot obtine bani din fonduri europene, daca sunt organizati ca firma sau alta forma juridico-economica. In unele cazuri, exista si produse bancare specializate.

 

In Romania exista 20 de domenii de activitate in care pot activa cei cu profesii liberale, acest lucru fiind reglementat prin legi speciale. Printre categoriile profesionale de acest tip se numara designerii, arhitectii, cei din domeniul IT, medicii si asistentii medicali, farmacistii, contabilii, avocatii, notarii publici. 

Liber profesionistii sunt categorii profesionale expres indicate in lege (arhitectii, medicii, avocatii etc.), care desfasoara o activitate specializata, in general creatoare de valoare intelectuala, exercitata pe cont propriu, si care fac parte, in mod obligatoriu, dintr-un ordin profesional”, detaliza pentru startups.ro Raluca Dobre, Head of Marketing & PR Department la brokerul de credite Kiwi Finance.

Silvia Butea, consultant fonduri nerambursabile la compania de consultanta fiscala Vertical Finance, explica pentru startups.ro ca in Romania nu exista inca un act normativ care sa defineasca in mod clar profesiile liberale si sa stabileasca criteriile pe baza carora o profesie poate sa fie considerata sau nu ca fiind liberala.

Se vorbeste de <profesii libere sau liberale> doar in cadrul actelor normative cu caracter fiscal, reprezentand o categorie de contribuabili. Mai mult, lipseste o abordare principiala, coerenta si consecventa privind reglementarea profesiilor liberale”, mai spune Silvia Butea.

In prezent, profesiile liberale sunt aprobate ca atare in baza unor legi speciale, organice sau ordinare sau in baza unei Ordonante de Guvern privind asociatiile si fundatiile si profesii reglementate prin recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale.

Cei din profesiile liberale se pot organiza in companii, sub forma de persoane fizice autorizate (PFA), intreprinderi familiale si intreprinderi individuale.

Persoanele cu profesii liberale isi pot desfasura activitatea si in cadrul unui ordin profesional individual (de exemplu, cabinet medical individual) sau intr-o asociere profesioanala cu sau fara personalitate juridica (de exemplu, cabinete medicale asociate sau societati civile medicale).


Conditii pentru obtinerea banilor din fonduri europene
Cei care au profesii liberale pot primi bani europeni daca sunt organizati sub forma de companie sau alta forma juridico - economica si daca activitatea lor este eligibila. Solicitantul trebuie sa nu fi suferit condamnari definitive din cauza conduitei profesionale, sa nu fie vinovat de greseli profesionale grave si sa nu fie restant la plata altor finantari publice sau private.

Firmele solicitantilor nu trebuie sa se afle in dificultate financiara, in faliment sau in incapacitate de plata si trebuie sa indeplineasca toate obligatiile de plata a impozitelor, taxelor si contributiilor de asigurari sociale.

Firmele trebuie sa fi inregistrat profit cel putin pe ultimul exercitiu financiar.

Daca avem in vedere un start-up, acesta trebuie sa dovedeasca viabilitatea investitiei si capacitatea financiara de plata”, mentioneaza Silvia Butea.

Solicitantul este obligat si sa dovedeasca ca poate co-finanta valoarea cheltuielilor eligibile pentru proiectul respectiv, a celor neeligibile si a celor conexe.

Adeseori, se solicita incadrarea obiectului de activitate intr-un cod CAEN eligibil sau desfasurarea activitatii solicitantului in mediul rural sau urban”, detaliaza Silvia Butea.

Pentru a se demonstra viabilitatea si rentabilitatea investitiei din fonduri europene se cere un studiu de fezabilitate sau documentatia de avizare a lucrarilor de interventii sau memoriul justificativ sau analiza cost-beneficiu sau planul de afaceri. In unele cazuri, se cere ca aceste documente fie si planificate pe o perioada de minim cinci ani de la finalizarea implementarii proiectului.

Silvia Butea spune ca o conditie pentru cei care vor fonduri europene este de a dovedi dreptul de proprietate, concesiune, comodat sau de folosinta asupra terenului si a cladirii unde se implementeaza proiectul finantat. Ea adauga faptul ca este nevoie ca proiectul finantat din fonduri europene sa duca la cresterea ocuparii fortei de munca, respectand principiul nediscriminarii si a egalitatii de sanse.

In cadrul finantarii europene, companiile pot solicita si ajutoare de minimis (Citeste aici mai multe despre ajutoarele financiare de la stat).

Printre documentele necesare la depunerea dosarului pentru finantarea europeana sunt cele statutare sau de infiintare, certificatul de inregistrare, certificatul constatator, certificatul de atestare fiscala si cazierul fiscal.


Pe cine finanteaza bancile
In prezent, bancile ezita sa finanteze profesiile liberale care sunt afectate de criza economica.

In continuare raman preferate pe finantare din partea bancilor profesiile de medic, notar, avocat, expert contabil, auditor financiar, evaluator si architect. Ba mai mult, unele banci si-au creat chiar divizii speciale pentru sectorul medical”, spune pentru startups.ro Ciprian Iorga, Associate Manager la Vertical Finance.

Raluca Dobre completeaza ca in Romania finantarea start-up-urilor nu a fost incurajata de finantatori in trecut, iar in acest an cu atat mai putin.

Ciprian Iorga adauga faptul ca, in general, start-up-urile din sectorul medical si juridic sunt preferate de banci pentru acordarea finantarii.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Designerii, arhitectii, persoanele din domeniul IT, medicii si asistentii medicali, farmacistii, contabilii, avocatii, notarii publici reprezinta cateva categorii de profesii liberale.
Bancile au inceput sa creeze credite speciale pentru profesiile liberale in urma cu trei ani
Valoarea creditelor pe care o pot obbtine profesiile liberale de la banci incepe de la 5.000 de euro.
Finantarile prin fonduri europene sunt accesibile profesiilor liberale numai daca se organizeaza ca si companie sau alta forma de organizare juridico-economica.
Start-up-urile care vor bani europeni trebuie sa dovedeasca viabilitatea investitiei si capacitatea financiara de plata.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii