Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Mobile marketing-ul este o alegere buna atunci cand compania doreste sa realizeze o legatura directa si personala cu clientii existenti sau potentiali, potrivit lui Antonio Eram.

Campaniile mobile nu sunt panaceul de marketing universal, ci doar un canal alternativ sau suplimentar, insa cu rezultate imediate surprinzatoare”, explica reprezentantul Netopia System.

Maia Novolan spune ca orice companie ar trebui sa experimenteze mobile marketing-ul macar o singura data, ca test.

Vor putea singuri sa observe rezultatele si sa se convinga ca merita mers in aceasta directie. Conditia esentiala este sa se adreseze unui specialist, altfel rezultatul risca sa fie unul nefericit si impresia marketerului sa fie fals negativa. Cunosc cateva cazuri de marketeri, din fericire foarte putine, care spun ca nu cred in mobile, asta dupa ce au utlizat tehnici de mobile marketing <dupa ureche>”, explica directorul Syscom Digital.

Eficienta. Costuri
Dan Virtopeanu spune ca cel mai simplu mod de a masura eficienta in mobile marketing este prin vanzarile directe generate de o campanie sau de impactul pe care o campanie de mobile marketing o are asupra cresterii vanzarilor.

In mobile marketing, pe majoritatea componentelor, masurarea este imediata. Rezultate sunt obtinute si pot fi vizualizate de catre client in timp real”, precizeaza Maia Novolan.

Ea spune ca exista interfete web, conectate la bazele de date, si softuri prin care se deruleaza campaniile, prin intermediul carora clientii pot vizualiza in timp real rezultatele campaniei.

Potrivit lui Antonio Eram, cele mai mari costuri sunt date de pretul pe sms-ul trimis, care contine atat pretul cerut de catre operatorii de telefonie mobila, cat si pe cel al operarii efective a serviciului care permite organizarea si urmarirea acestor campanii.

Nu intotdeauna un pret mic face diferenta, cum nu un pret mare garanteaza neaparat calitate. Insa, in ceea ce priveste raportul pret-performanta, putem afirma ca acesta se situeaza peste media industriei, in competitie cu canalele traditionale”, adauga reprezentantul Netopia System.

Dan Virtopeanu spune ca lucrurile sunt destul de relative in ceea ce priveste costurile unei campanii de mobile marketing.

La modul simplist, se pot implementa campanii de mobile marketing cu sute de euro sau campanii de sute de mii de euro, iar variatia este data de numarul de persoane cu care dorim sa comunicam si de complexitatea procesului de comunicare”, explica managerul Voxline Communication.

Reprezentantul MVCom spune ca, in functie de numarul de zone atinse, durata campaniei etc, o campanie de mobile marketing prin bluetooth ajunge sa coste in jurul a cateva mii de euro.

Potrivit, Maiei Novolan, bugetele pe proiecte pot varia de la cateva sute de euro, pana la cate zeci de mii de euro.

Piata de mobile marketing din Romania
Piata de mobile marketing a aparut la inceputul deceniului si a inceput sa se dezvolte odata cu implementarea primelor promotii prin SMS, in 2004”, spune Dan Virtopeanu.

Potrivit reprezentantei Syscom Digital, aceasta piata a inceput sa se dezvolte efectiv din anul 2007, cand au inceput sa apara tot mai multe proiecte ale marilor multinationale. Totusi, pana in anul 2008, in special agentiile de publicitate, au functionat dupa dictonul “drumul cel mai sigur este cel pe care-l cunosti cel mai bine”, incercand cat mai mult sa nu se complice cu proiecte de mobile marketing.

Cred ca noul dicton impus de criza economica este <cine nu risca, pierde>. Astfel ca, in 2009 si precis si in 2010, clientii-companii pun din ce in ce mai multa presiune pe responsabilii cu marketarea, pentru cresterea eficientei campaniilor si scaderea costurilor de marketare, astfel ca acestia sunt nevoiti sa exploreze noi domenii. Acestea sunt principalele motive pentru care online-ul si mobile-ul cresc”, completeaza Maia Novolan.

Ea mai spune ca nu stie sa fi existat vreodata in companii bugete dedicate pentru mobile marketing, prestabilite la inceputul anului. Insa, crede ca este posibil ca acesta sa fie mersul firesc incepand cu 2010.

Este important de remarcat faptul ca acest canal a inceput sa apara frecvent in planurile de comunicare ale companiilor. Ceea ce nu poate decat sa insemne o rata de adoptare in crestere”, precizeaza Antonio Eram.

La randul lui, Dan Virtopeanu considera ca piata este intr-o crestere constanta, avand in vedere ca tot mai multe marci incep sa includa in bugetul de marketing o cota pentru marketingul mobil.

Estimari pentru 2010
Fiind inca o industrie tanara, apreciem ca tendinta va fi de crestere, inca multi ani de acum inainte. In 2010, apreciem cresteri de peste 30%, comparativ cu 2009”, spune reprezentantul Netopia System.

O crestere de 30% - 35% pentru 2010 estimeaza si Dan Virtopeanu. Printre factorii de care depinde dezvoltarea pietei de mobile marketing in Romania el mentioneaza, in primul rand, procesul continuu de educare a tuturor celor care doresc sa foloseasca acest canal de comunicare. De asemenea, Virtopeanu considera ca migrarea spre campanii orientate spre actiune, si in special pe vanzari, va fi un alt factor important.

Catalin Ciurezu este de parere ca, cel mai probabil, ofertele de mobile marketing se vor diversifica si acest lucru se va traduce printr-o crestere la nivelul cererii, in 2010.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Mobile marketing-ul propune un canal de comunicare personal si aproape tot timpul deschis. Comunicarea prin acest canal este directa, bidirectionala, personalizabila, foarte rapida, dar si eficienta din punct de vedere al costurilor.
Posibilitatile oferite de mobile marketing sunt extrem variate, pornind de la campanii de comunicare prin SMS, MMS si bluetooth, promotii cu mecanism sms interactiv, campanii de mobile web pe mobi site-uri dedicate, advergame-uri si aplicatii mobile etc.
Cele mai multe companii care apeleaza la acest canal vin din zona de B2C (business to consumer), cele mai intalnite domenii fiind FMCG, retail, financiar, auto, telecom.
Campaniile mobile nu sunt panaceul de marketing universal, ci doar un canal alternativ sau suplimentar, insa cu rezultate imediate surprinzatoare. Mobile marketing-ul poate fi integrat in planul de comunicare cu ocazia lansarii de noi produse sau campanii promotionale, prin adresarea directa celor care cumpara in mod uzual produsul sau prin oferirea optiunilor de interactivitate directa cu brandul.


Redactor: Oana Caltea

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.