Finantari nerambursabile pentru afacerile din pescuit


Finantarea maxima oferita este trei milioane de euro per proiect. Contributia proprie a firmei solicitante trebuie sa fie de 40% in cazul IMM-urilor si de 70% in cazul intreprinderilor mari, dupa cum spune pentru startups.ro Valeriu Lingurar, consultant la Bridge Europe Consulting.

 

Conform Autoritatii de Management a Programului Operational pentru Pescuit (AM POP) si consultantilor din finantari europene, afacerile din pescuit si acvacultura se pot finanta din fonduri europene prin opt masuri si trei actiuni.

Cinci masuri, dintre care una cuprinde trei actiuni, sunt in cadrul Axei 1 “Masuri de adaptare a flotei de pescuit comunitare”:
- Masura 1.1 Ajutor public pentru incetarea permanenta a activitatilor de pescuit
- Masura 1.2 Ajutor public pentru incetarea temporara a activitatilor de pescuit
- Masura 1.3 Investitii la bordul navelor de pescuit si selectivitatea
- Masura 1.4 Pescuitul de coasta la scara redusa (Actiunea 1 - Proiecte colective, Actiunea 2 - Sprijin pentru pensionare anticipate si Actiunea 3 – Investitii la bordul ambarcatiunilor de pescuit si selectivitate)
- Masura 1.5 Compensatii socio-economice pentru gestionarea flotei de pescuit

Alte trei masuri, dintre care una are trei actiuni, sunt in cadrul in cadrul Axei 2:
- Masura 2.1 Investitii productive in acvacultura (numai pentru IMM-uri)
- Masura 2.5 Pescuitul in apele interioare (Actiunea investitii privind facilitatile de pescuit in apele interioare, Actiunea investitii la bordul ambarcatiunilor si selectivitate si Actiunea schimbarea destinatiei ambarcatiunilor catre alte activitati in afara pescuitului)
- Masura 2.6. Investitii in procesare si marketing.

Programul Operational pentru Pescuit (POP) este finantat prin Fondul European pentru Pescuit (FEP) si gestionat de catre Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) prin Directia Generala Pescuit (DGP) ce are rolul de Autoritate de Management pentru POP”, spune pentru startups.ro Andra Brebeanu, Senior Consultant la Eurogrant.

In prezent, sunt deschise apelurile de primire proiecte pentru toate cele opt masuri disponibile.

Ozana Giusca, director la Bridge Europe Consulting (BEC), spune pentru startups.ro ca pentru masurile 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 si 1.5 termenul limita de depunere a solicitarilor este 30 septembrie, anul acesta, iar pentru 2.1 si 2.6 este de 31 decembrie, 2010.

Marisanda Piriianu, Director General Adjunct al DGP - AM POP, spune pentru startups.ro ca pana la sfarsitul acestui an se vor deschide si masurile de pe Axa 3 si Axa 4. De mentionat ca doar in Axa 3 exista masuri de finantare destinate companiilor.


Cine este eligibil pentru a finantare
Cosmin Dragoi, Partener la M27 CED Invest spune ca pentru a fi eligibil pentru finantare, beneficiarul trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii generale :
- sa se incadreze in categoria IMM sau sa nu depaseasca 750 de angajati si cifra de afaceri  de 200 milioane euro
- sa nu aiba datorii la stat
- sa aiba un rezultat financiar pozitiv in ultimul bilant
- sa isi desfasoare activitatea in domeniul acvaculturii

Ozana Giusca adauga faptul ca solicitantii de astfel de fonduri trebuie sa mai indeplineasca si urmatoarele criterii:
- daca nu au profit, firmele trebuie sa prezinte un proces verbal de calamitate care justifica lipsa profitului
- sa nu aiba datorii publice restante catre bugetele locale
- sa nu fie in proces de lichidare, fuziune, reorganizare (conform CAEN Certificat Constatator)
- sa nu fie inscris in Registrul debitorilor cu sume neachitate pentru POP si sa nu se afle in situatii litigioase cu DGP-AMPOP
- sa aiba cel putin un specialist in acvacultura/o persoana cu experienta in domeniul acvaculturii de cel putin cinci ani (angajat sau cu contract de colaborare care poate sa-si produca efecte dupa semnarea contractului de finantare)

Start-up-urile sunt eligibile pe toate masurile si actiunile unde IMM-urile sunt eligibile, in aceleasi conditii ca si acestea.

Start-up-urile pot accesa Axa 2, Masurile 2.1. si 2.6. Finantarea nerambursabila se incadreaza in limita a 40% din valorea eligibila a proiectului, fara a exista un plafon maxim in ceea ce priveste valoarea ajutorului financiar nerambursabil accesat”, spune Andra Brebeanu.


Care sunt conditiile specifice
Marisanda  Piriianu precizeaza si sunt criteriile de eligibilitate specifice pentru fiecare masura si actiune:

- Pentru Masura 1.1. se cere ca nava sa faca parte dintr-un plan de ajustare si dintr-un plan national de dezafectare, sa aiba mai mult de zece ani, sa fi fost operationala in ultimele 24 de luni si sa nu fi beneficiat de sprijin financiar pentru modernizare in ultimii cinci ani.

- In cadrul Masurii 1.2, criteriile specifice de eligibilitate sun: nava sa faca parte din planurile sau masurile de urgenta (Regulamentul (CE) nr. 1198/2006, art. 24, pct.1 lit. i, ii, iii, iv, v, vi si vii), sa fi fost operationala in ultimele 24 de luni si autorizatia de pescuit sa fie valabila in perioada de aplicare a planurilor sau masurilor de urgenta.

- Conditiile specifice de eligibilitate din Masura 1.3 sunt ca nava de pescuit sa aiba minim cinci ani vechime, sa fi fost operationala in ultimele 24 luni si solicitantul sa detina licenta si autorizatie de pescuit.

- Pentru Masura 1.4 Actiunea 1, criteriile specifice de eligibilitate sunt: organizatiile de producatori sa fie recunoscute de autoritatea competenta a statului, iar, pentru Actiunea 2, pescarul trebuie sa aiba zece ani sau mai putin de zece ani pana la iesirea definitiva la pensie, sa fi lucrat cel putin 12 luni ca pescar pe o ambarcatiune de pescuit in perioada 1 ianuarie 2007 si momentul depunerii aplicatiei, precum si sa fi lucrat cel putin zece ani ca pescar pe o ambarcatiune de pescuit de coasta la scara redusa.

- Pentru Actiunea 3, conditiile specifice de eligibilitate sunt ca ambarcatiunea de pescuit sa aiba o lungime mai mica de 12 metri, aiba o vechime de minim cinci ani, sa fi desfasurat activitate de pescuit in ultimele 24 luni si sa nu foloseasca unelte de pescuit tractate, precum si solicitantul sa detina licenta si autorizatie de pescuit.

 

Citeste continuarea articolului - pagina 2

DE RETINUT:
Finantarea maxima care se acorda este de trei milioane euro (12,4 milioane lei) per proiect.
Contributia proprie a firmei solicitante este de 40% in cazul IMM-urilor si respectiv 70% in cazul intreprinderilor mari.
Programul Operational pentru Pescuit (POP) a devenit operational in cursul anului trecut, lansand o sesiune de depuneri de proiecte anul trecut, iar a doua anul acesta.
POP este singurul program de finantare nerambursabila care accepta contributii in natura din partea companiilor care solicita finantare.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii