Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Horatiu Florescu subliniaza ca pentru cladirile de clasa A aflate in zone bune, nici in prezent nu se accepta o perioada de inchiriere mai mica de cinci ani, decat in anumite situatii. In schimb, in aceste imobile chiriasii pot subinchiria spatiul (Citeste aici de ce sa iti subinchiriezi biroul) sau sa cesioneze contractul de inchiriere.
Mihaela Alexandroiu precizeaza ca, in prezent, contractele se semneaza pe cinci ani, dar toate acestea au mentiunea de "rupere comerciala de renegociere a chiriei, dupa maximum doi ani”, chiriasii neasumandu-si chirii nemodificabile pe termen lung, din cauza incertitudinii economice.
Mirela Raicu completeaza ca perioada de inchiriere a scazut pentru spatiile de clasa superioara la minim doi - trei ani, iar pentru spatiile clasa B de la minim trei ani la minim doi ani.
Madalina Cojocaru adauga faptul ca, in prezent, perioada medie pe care se inchiriaza spatiile este de trei - cinci ani, ajungand si la perioade mai mici pentru cladirile vechi sau cele mici, care ii targeteaza pe chiriasii ce au nevoie de suprafetele de 150 mp - 200 mp si de conditii mai flexibilie, existand posibilitatea sa se dezvolte mult mai repede intr-un timp mai scurt.
Plus de schimbari
Acum proprietarii controleaza mai atent decat inainte costurile de intretinere ale cladirii si incearca sa le reduca. Aceste costuri sunt estimate la inceputul contractului, calculul facandu-se apoi la sfarsitul fiecarui an, in functie de facturile pentru energie, gaz, apa, paza etc.
Conform consultantilor imobiliari, in cladirile din Capitala costurile de intretinere variaza intre 2 euro si 5 euro/mp/luna + TVA, in functie de tipul cladirii, precum si de tipul si de calitatea serviciilor oferite.
“In cladirile in care proprietarii ofera servicii lunare la costul lor real, fata de anii trecuti si din cauza conditiilor economice din anul curent, se poate vorbi de o usoara micsorare a acestor costuri din negocierile avute cu prestatori de servicii”, completeaza Horatiu Florescu.
Mirela Raicu mentioneaza ca unii chiriasi au obtinut acorduri importante (in sensul limitarii cresterilor anuale la un anume procent maximal), in special din partea proprietarilor de imobile de clasa B sau B+.
Alta modificare este ca, in prezent, suprafetele contractate au scazut, fiind, in medie, intre 100 mp si 500 mp, fata de 1.000 mp si 2.000 mp, media de acum unul doi ani, conform consultantilor imobiliari. Media tinde spre 1.000 mp doar pentru spatiile de clasa A.
Ce s-a intamplat in piata
“Pentru contractele al caror termen de expirare se apropia de perioada de finalizare sau erau in cursul renegocierilor, majoritatea proprietarilor cer o extindere a termenelor de inchiriere, urmand ca, eventual, sa faca niste concesii referitoare la nivelul chiriei sau eventuale contributii la reamenajarea spatiilor”, adauga Horatiu Florescu.
La contractele semnate acum cativa ani si care nu se afla la final se adauga acte aditionale, daca in urma renegocierilor se adopta noi conditii de inchiriere.
“Pentru chiriasii care sunt in contract, majoritatea proprietarilor au renegociat chiriile la valori corecte de piata, altfel incat chiriasii au multiple optiuni de a alege spatii la valori actuale”, mai spune Mihaela Alexandroiu.
Cele mai generoase oferte le obtin chiriasii din cladirile situate in zonele semicentrale si cu acces deficitar la mijloacele de transport in comun.
“In cladirile de birouri situate in locatii centrale sau semicentrale, cu accesibilitate foarte buna la transportul in comun, cat si cu o specificatie tehnica la nivelul unei cladiri de clasa A, din cunostintele noastre, nu au fost renegocieri majore ale nivelului chiriei, ci eventual prelungirea termenului de inchiriere in schimbul unor concesii facute de proprietar, ceea ce arata ca produsele bune existente intr-o piata isi mentin valoarea si intr-o perioada nefasta economica”, mentioneaza Horatiu Florescu.
Mihaela Alexandroiu mai spune ca, in Bucuresti, una dintre cele mai agresive oferte a venit din zona adiacenta centrului: de exemplu, in Piata Muncii, o cladire de birouri de clasa B s-a inchiriat in 30 de zile cu 7 euro/mp/luna si costuri de intretinere de 2 euro/mp/ luna, iar corectiile foarte mari au atras, evident, chiriasi.
Mihaela Cojocaru subliniaza ca cei mai flexibili proprietari din Capitala sunt cei din Pipera, unde gradul de disponibilitate a spatiilor de birouri (n.red. - rata de neocupare) va atinge 18% - 20% spre sfarsitul acestui an.
Insa, una dintre concluziile unui studiu realizat de portalul cladiridebirouri.ro este aceea ca tendinta chiriasilor este de a se muta din nordul Capitalei spre zonele centrale ale orasului.
Mihaela Alexandroiu precizeaza ca sunt si situatii cand se reziliaza contractele, din cauza ca proprietarii sunt inflexibili si cladirile acestora ajung sa stea libere cate 6 - 12 luni, pana cand ei accepta realitatea pietei, timp in care au pierderi mult mai mari decat daca ar accepta negocierea.
Consultantii imobiliari spun insa ca in ciuda schimbarilor in conditiile de inchiriere numarul de contracte este mult mai redus decat anul trecut. Horatiu Florescu estimeaza insa ca situatia se va modifica la sfarsitul acestui an, mai multe tranzactii fiind in lucru.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Sfarsitul acestui an si inceputul anului viitor sunt cele mai bune perioade pentru firmele care vor sa isi prelungeasca contractele sau cele care vor sa se relocheze.
Chiriile birourilor s-au redus in Bucuresti in acest an cu intre 10% - 40%, in functie de specificatiile cladirii, vechimea acesteia, zona, valoarea chiriei anul trecut si accesul la transportul in comun.
Reducerea chiriei este acceptata de proprietari sub forma unor luni fara plata chiriei sau sub forma amenajarii si partitionarilor realizate pentru chirias.
Proprietarii accepta si chirii mai mici in primii ani de contract, dar mai mari in anii urmatori.
Perioadele de inchiriere sunt mai scurte decat inainte, ajungand si la unul - doi ani.
Cele mai generoase oferte le obtin chiriasii din cladirile situate in zonele semicentrale si cu acces deficitar la mijloacele de transport in comun.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 09 Octombrie 2009 la ora 02.38