Camil Moldoveanu - strategie de business in familie


In cei cinci ani de cand este antreprenor, Camil Moldoveanu (foto) a invatat ca cel mai bun mod de a se dezvolta este maximizarea resurselor. De anul viitor, el va fi implicat, alaturi de trei parteneri din familie, in trei afaceri: doua in IT si una in retailul online.

 

Camil Moldoveanu a inceput sa isi dezvolte spiritul antreprenorial inca din primii ani de facultate (2006, 2007), cand a inceput sa organizeze baluri ale bobocilor, prin atragerea de sponsorizari. Intre anii 2005 si 2009, el a urmat cursurile Facultatii de Matematica - Informatica, din cadrul Universitatii din Bucuresti. Cand a inceput sa organizeze baluri, el era membru in Asociatia Studentilor la Matematica si Informatica iar implicarea in aceste proiecte i-a placut si l-a ajutat sa invete multe despre administrarea unei activitati comerciale.

Acum cinci ani, s-a angajat pentru cateva luni la British American Tabacco, in departamentul de suport IT pentru vanzari. Nu s-a integrat in echipa, asa ca a inceput sa faca proiecte pe cont propriu, mai intai pentru dezvoltatorul imobiliar Lara Development, iar, ulterior, pentru alti doi clienti. I-a pierdut pe toti, pentru ca in acel moment inca nu stia care sunt nevoile unei companii in relatia cu o persoana cu care colaboreaza, si cum sa se adapteze la acestea.

"Atunci am invatat ce inseamna business-ul. Eu abordam piata cu o oferta cat mai ieftina, cum o fac si acum firmele de service PC. A trebuit sa devin un consultant si un profesionist IT. Am invatat  sa ofer solutii scalabile - sa discut cu managerii despre nevoile lor de IT pentru urmatorii ani si sa le fac o strategie", spune pentru startups.ro Camil Moldoveanu, Managing Partner la Connsys Technology.
 

Lansarea afacerii de servicii in domeniul IT
Relatiile de business problematice cu primii trei clienti l-au facut sa-si doreasca un serviciu si sa renunte la proiectele proprii. Insa, Camil a ajuns sa lucreze pentru ansamblul rezidential Cosmopolis unde, pentru a eficientiza activitatea, a lansat prima sa firma, Connsys. In aceasta, el s-a asociat cu fratele sau, Cosmin Moldoveanu, IT Manager-ul GarantiBank Romania. Cosmin si-a facut studiile tot la Facultatea de Matematica - Informatica, Universitatea din Bucuresti (1998 - 2003), completate de un master de profil (2003 - 2005), iar Camil spune ca este modelul si mentorul sau. In martie 2003, Cosmin s-a angajat la GarantiBank, unde, din ianuarie 2008, este IT Manager, iar in Connsys este partener, dar nu este implicat in activitatea zilnica.

Principala divizie cu care a inceput Connsys, si care a ramas in continuare, este cea de suport IT. Cererile clientilor i-au determinat sa adauge in oferta si dezvoltarea de software si infrastructura (cablare structurata, retele wireless si centrale telefonice). Pentru ca nu aveau competente si ar fi fost costisitor de angajat, cele doua servicii au fost, si au ramas, externalizate. De asemenea, de acum doi ani ei colaboreaza cu Aleman Consulting, care ofera consultanta pentru ERP (Enterprise Resource Planning), CRM (Customer Relationship Management) si software pentru firme de management.

Activitatea Connsys a crescut pana in 2009, cand piata imobiliara si cea de constructii au inceput sa aiba probleme (din aceste domenii proveneau cei mai multi clienti ai companiei). Pentru a nu pierde clienti, Connsys a redus valoarea contractelor cu aproximativ 50%.

Cifra de afaceri a Connsys a fost, in primul an de activitate, de aproape 37.000 de euro, suma care a crescut in anul urmator, ajungand la 82.000 de euro. Acum trei ani, veniturile s-au redus cu aproape 27%, ajungand pana la aproximativ 60.000 de euro. Acum doi ani, cifra de afaceri a crescut pana la 176.000 de euro. Anul trecut, fata de anul anterior, veniturile Connsys au urcat cu 20%, ajungand pana la 211.000 de euro. Pentru acest an, Camil estimeaza ca cifra de afaceri va creste cu aproximativ 42% fata de anul trecut, ajungand la in jur de 300.000 de euro.

"Anul acesta am renegociat unele contracte cu clientii pe care la inceputul crizei i-am ajutat sa depaseasca perioada si acum au inceput sa iasa din recesiune", explica Camil Moldoveanu.

In prezent, compania are 25 de clienti (majoritatea pe baza de recomandari),  ofera doar servicii Business-to-Business si are sase angajati, doar pentru suport IT (fara dezvoltarea de software si infrastructura, care sunt externalizate).
 

Beneficiile dezvoltarii personale in business
La sfarsitul lui 2009, cand, din cauza crizei, activitatea companiei s-a redus, Camil Moldoveanu a avut mai mult timp liber si a decis sa se ocupe de o problema personala, greutatea corporala. In anii in care s-a ocupat intens de business, el n-a mai fost atent la ce mananca si n-a mai facut sport, desi in liceu practicase baschet. Acum trei ani ajunsese la 160 de kilograme. A inceput sa colaboreze cu nutritionistul Cristian Panaite si sa practice jiu jitsu brazilian (sport de contact la sol) cu antrenorul Tudor Mihaita. Incepand de acum doi ani, Camil Moldoveanu si-a schimbat stilul de viata, fiind tot mai interesat sa traiasca sanatos. Odata cu aceasta schimbare, el a dorit sa se dezvolte tot mai mult personal, nu doar sa-si construiasca un business profitabil: si-a intensificat antrenamentele de jiu jitsu brazilian, a inceput sa manance cat mai sanatos, sa calatoreasca si sa citeasca tot mai multe carti de business, in special biografiile marilor antreprenori (Richard Branson, Steve Jobs, Donald Trump, Arnold Schwarzzeneger).

Camil a inceput chiar sa participe si la concursurile dedicate sporturilor de contact si a devenit de trei ori campion european si de doua ori mondial.

Pasionat de viata sanatoasa si de sport, lui Camil i-a venit ideea sa faca o afacere din livrarea de fructe, dupa ce a citit pe startups.ro despre un business similar, Fruitbox, in toamna anului trecut. Si-a dat seama cum o poate diversifica, mai ales ca in strainatate (SUA, Marea Britanie, Australia), acest tip de business este unul de succes, dezvoltandu-se mult in ultimul deceniu.

In aceasta afacere, Camil s-a asociat cu sotia sa (Andreea), care lucreaza de trei ani ca Small Deals Manager la IBM. Ea a studiat limba japoneza la Facultatea de Litere si Limbi Straine, Universitatea din Bucuresti (intre anii 2005 si 2008), iar in perioada 2007 - 2009, s-a ocupat de activitati administrative la Fashion TV.

Afacerea este un magazin online de unde se pot cumpara fructe, fructelabirou.ro. Acesta va fi deschis anul viitor, in februarie, deoarece atunci incep oamenii sa-si schimbe dieta de iarna cu una mai sanatoasa.

Citeste continuarea articolului - pagina 2

DE RETINUT:
Camil Moldoveanu a inceput prima afacere, Connsys, acum cinci ani
, cand era inca student, impreuna cu fratele sau, Cosmin.
In ultimii trei ani, cifra de afaceri a Connsys a crescut constant, ajungand pana la aproximativ 300.000 de euro anul acesta, dupa ce in 2009 au avut probleme din cauza crizei.
Anul viitor, Camil si sotia lui, Andreea, vor deschide magazinul online fructelabirou.ro, prin care vor vinde fructe, afacerea fiind setata in acest an.
In februarie 2013, King Momo, o alta firma de care se ocupa, alaturi de Andrei Kluger, ar urma sa plaseze in Appstore primul joc.
Investitiile in Office Fruits si King Momo au fost reduse mult deoarece pentru infiintarea si functionarea lor sunt folosite resursele Connsys.

Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii