Care sunt cele mai importante masuri de combatere a evaziunii fiscale
De la 1 august, toti cei care platesc TVA trebuie sa se inregistreze in Registrul operatorilor intracomunitari, din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), pentru a putea efectua operatiuni intracomunitare, inainte de realizarea acestora.
Obligatia a fost introdusa prin Ordonanta de Urgenta 54/2010 privind masurile de combatere a evaziunii fiscale, publicata acum o luna, pe 23 iunie. Prin aceasta ordonanta a fost modficat si Codul de procedura fiscala, precum si Codul vamal si regimul magazinelor duty-free (Citeste aici mai multe despre aceste modificari).
“Persoanele inregistrate in scopuri de TVA, care nu vor figura dupa 1 august 2010 in Registrul operatorilor intracomunitari, se considera ca nu au un cod valid de TVA pentru operatiuni intracomunitare, chiar daca sunt inregistrati in scopuri de TVA”, spune pentru startups.ro Gheorghe Enache, consultant fiscal la Taxhouse.
Reprezentantii Ernst&Young (E&Y) spun pentru startups.ro ca o consecinta a acestei situatii este ca, de exemplu, in cazul unei livrari intracomunitare de bunuri dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene (UE) catre Romania, furnizorul din UE nu va putea scuti de TVA respectiva operatiune si, prin urmare, acel furnizor va factura TVA din statul membru UE de unde bunurile sunt expediate.
“Una din cerintele legislatiei europene de TVA, pentru aplicarea scutirii de TVA in cazul livrarilor intracomunitare de bunuri, este furnizarea unui cod valid de TVA de catre beneficiarul operatiunii”, mai spun reprezentantii E&Y.
Tipurile de livrari pentru care este nevoie de inscrierea in Registru sunt cele intracomunitare scutite, cele ulterioare de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare, prestari de servicii intracomunitare, achizitii intracomunitare de bunuri si de servicii.
“O operatiune triunghiulara presupune existenta a trei entitati diferite (un furnizor, un cumparator-revanzator si un beneficiar final) inregistrati in scopuri de TVA in trei state membre distincte”, spune pentru startups.ro Dan Manolescu, Tax Partner la Soter&Partners.
Reprezentantii E&Y adauga faptul ca, din perspectiva administrarii fiscale, introducerea inregistrarii in Registrul operatorilor intracomunitari va complica procesul de inregistrare in scopuri de TVA, cu impact mai ales la nivelul firmelor nerezidente care se inregistreaza in Romania.
Dan Manolescu mai spune ca aparitia Registrului operatorilor intracomunitari implica oarecum o crestere a birocratiei si ca acesta a fost introdus ca urmare a nevoii unei baze de date pentru pentru asigurarea transparentei, fiabilitatii informatiilor si a comunicarii mai eficiente la nivel european.
Cine poate face livrari intracomunitare
Solicitarile de inscriere in Registru se pot depune din momentul in care a fost publicata ordonanta (23 iunie, anul acesta), insa Registrul se infiinteaza de la 1 august.
Gheorghe Enache mentioneaza ca procedura de inregistrare in Registru nu s-a clarificat inca pentru anumite situatii - de exemplu, cazul reprezentantilor fiscali.
Dan Manolescu si reprezentantii E&Y spun ca in cazul contribuabililor care solicita inscrierea in Registru ulterior inregistrarii in scopuri de TVA, cererea de inregistrare se va solutiona imediat de catre organul fiscal competent.
“Din discutiile cu autoritatile fiscale, se pare ca inregistrarea va fi realizata pe loc, daca dosarul de inregistrare contine informatii si documente corecte si complete”, adauga reprezentantii E&Y.
In Registrul operatorilor intracomunitari nu se pot inscrie cei care nu sunt inregistrati in scop de TVA, cei carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA (la cerere sau din oficiu) si persoanele impozabile care au ca asociat sau administrator o persoana fata de care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si/sau care are inscrise in cazierul judiciar infractiuni, in legatura cu operatiunile intracomunitare pentru care este obligatorie inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari.
Mirela Serban, Managing Partner la R&M Audit, spune pentru startups.ro ca nu se pot inscrie in acest Registru contribuabilii declarati inactivi si cei aflati in inactivitate temporara, inscrisa in Registrul Comertului.
Cum se face inregistrarea
Pentru inregistrarea in acest Registru este nevoie de o cerere de inregistrare, certificate de cazier judiciar ale tuturor asociatilor (cu exceptia firmelor pe actiuni) si ale administratorilor, precum si declaratia de inregistrare fiscala sau declaratia de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica.
“In cazul punerii in miscare a unei actiuni penale fata de asociati sau administratori sau in cazul in care sunt inscrise in cazier infractiuni, trebuie depuse documente din care sa rezulte ca actiunea penala sau condamnarea nu este in legatura cu operatiunile intracomunitare”, mai spune Gheorghe Enache.
In cazul persoanelor neinregistrate in scopuri TVA care solicita inregistrarea si intentioneaza sa desfasoare operatiuni intracomunitare, termenul de solutionare a cererii este de zece zile calendaristice de la momentul depunerii cererii.
Mirela Serban adauga faptul ca, in ceea ce priveste aceasta procedura, nu se poate face o estimare justa, deoarece, pana acum sunt foarte putini, daca nu deloc, contribuabili a caror inregistrare sa fi fost deja aprobata de Registrul operatorilor intracomunitari.
Care sunt consecintele neinregistrarii
Pentru operatiuni intracomunitare facute fara inregistrarea in Registru, amenda este intre 1.000 lei si 5.000 lei.
Reprezentantii E&Y mentioneaza ca, in cazul efectuarii de operatiuni intracomunitare fara a fi inregistrat in Registru, exista potentialele implicatii adverse de TVA (de exemplu, neaplicarea scutirii de TVA pentru livrari intracomunitare de bunuri) care pot avea ca efect costuri suplimentare cu TVA la nivelul contribuabililor.
Cum se aplica taxarea inversa
Alta masura de combatere a evaziunii fiscale introdusa prin OUG 54/2010 este taxarea inversa, prin aplicarea masurilor de simplificare la livrarea de bunuri din urmatoarele categorii: cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, precum si paine si produse de panificatie. Aceasta masura a fost adoptata la 1 iulie acest an.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
OUG 54/2010 privind masurile de combatere a evaziunii fiscale a fost publicata acum o luna, pe 23 iunie, prevazand mai multe modificari privind tranzactiile intracomunitare, Codul de Procedura Fiscala, Codul vamal etc.
De la 1 august, toti cei care platesc TVA trebuie sa se inregistreze in Registrul operatorilor intracomunitari, pentru a putea efectua operatiuni intracomunitare.
Tipurile de livrari pentru care este nevoie de inscrierea in Registru sunt cele intracomunitare scutite, cele ulterioare de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare, prestari de servicii intracomunitare, achizitii intracomunitare de bunuri si de servicii.
Taxarea inversa prin aplicarea masurilor de simplificare se face la livrarea de bunuri din urmatoarele categorii: cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, precum si paine si produse de panificatie.
Extinderea raspunderii, in solidar, pentru obligatiile fiscale neachitate de debitor se face si asupra patrimoniului acelor persoane care, in exercitarea atributiilor lor, cu rea credinta, au facut ca aceste obligatii sa nu fie achitate, prejudiciind astfel bugetul de stat.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.