Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Prin noile reglementari se extind masurile de simplificare. Pana in prezent, taxarea inversa se aplica numai livrarii de deseuri si materii prime secundare rezultate din valorificarea acestora, precum si livrarii de masa lemnoasa si materiale lemnoase”, mai spune Gheorghe Enache.

Taxarea inversa este aplicabila numai intre cei inregistrati in scopuri de TVA, persoana obligata la  plata TVA fiind beneficiar, in locul furnizorului.

Mirela Serban mentioneaza ca aplicarea taxarii inverse la aceste produse care au un grad ridicat de risc de evaziune fiscala, consta in facturarea tranzactiilor cu aceste bunuri fara TVA (deci furnizorii nu vor colecta TVA-ul), urmand ca beneficiarii acestora sa determine taxa aferenta, care se va evidentia in decontul de TVA atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, acestia avand drept de deducere a taxei in limitele si in conditiile stabilite de lege.

Introducerea acestor noi masuri de taxare inversa urmaresc evitarea colectarii abuzive de TVA, pe baza de tranzactii fictive sau evazioniste”, mai spune Mirela Serban.

Care sunt consecintele taxarii inverse
Dan Manolescu spune ca acest mecanism al taxarii inverse are ca scop colectarea optima a creantelor si un control mai riguros din partea autoritatilor fiscale, in contextul in care organele fiscale au constat metode complexe de fraudare. 

Gheorghe Enache precizeaza ca taxarea inversa nu conduce la amanarea momentului colectarii TVA la bugetul de stat, ci doar incasarea TVA de la consumatorul final.

Plata TVA doar la vanzarea produselor catre consu¬matorii finali reprezinta o masura de simplificare, deoarece pe lantul productie-vanzare nu se mai plateste TVA, insa poate reprezenta un dezavantaj pentru persoanele impozabile, care ar putea fi obligate la TVA la achizitia acestor produse (de exemplu plata TVA la import)”, adauga Gheorghe Enache.

Reprezentantii E&Y spun ca, in cazul beneficiarilor care au drept de deducere integrala a TVA, o asemenea masura le va imbunatati situatia fluxului de trezorerie avand in vedere ca nu vor mai pre-finanta TVA aferenta achizitiilor locale de asemenea produse.

Ei mai spun ca masurile de simplificare vor ajuta mai degraba procesatorii/distribuitorii cu amanuntul decat pe producatori, deoarece cei din urma nu vor mai beneficia din punctul de vedere al fluxurilor de trezorerie de sumele de TVA incasate de la cei dintai.

Mirela Serban adauga faptul ca, in principiu, principalele companii care vor fi afectate de aceste masuri de simplificare vor fi acelea care comercializeaza aceste produse (macelariile, aprozarele, brutariile) si companiile care au activitatile agricole ca si domeniu principal de activitate.

De cand se aplica taxarea inversa
Masurile de simplificare se aplica din a zecea zi urmatoare comunicarii de catre Consiliul Uniunii Europene a aprobarii derogarii pentru aplicarea acestora, pana la data de 31 decembrie 2011. Data comunicarii derogarii va fi publicata de catre Ministerul Finantelor Publice pe site-ul sau

Mirela Serban subliniaza ca, deocamdata, nu s-a acordat derogare pentru niciunul dintre aceste produse.

Pana in acest moment a fost formulata de catre autoritatile din Romania cererea privind taxarea inversa la cereale, care inca asteapta avizul Consiliului UE, iar, din experientele anterioare, se stie faptul ca procedura pentru obtinerea acestor derogari se poate intinde pe perioade destul de lungi, care pot depasi chiar doi ani”, mai spune Mirela Serban.

Noi reglementari cu privire la raspunderea solidara cu debitorul
Prin OUG 54/2010 au fost aduse schimbari si in Codul de procedura fiscala.

Una dintre acestea este extinderea raspunderii, in solidar, pentru obligatiile fiscale neachitate de debitor si asupra patrimoniului acelor persoane care, in exercitarea atributiilor lor, cu rea credinta, au facut ca aceste obligatii sa nu fie achitate, astfel prejudiciind bugetul de stat.

Astfel, printre cei care vor raspunde in solidar sunt persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, precum si tertii popriti, in limita sumelor sustrase indisponibilizarii.

Gheorghe Enache adauga faptul ca angajarea raspunderii solidare se extinde asupra persoanelor care detin in realitate controlul decizional asupra firmei, chiar daca acestea nu apar in actele juridice sau comerciale, dar se comporta ca un administrator.

De asemenea, in solidar cu debitorul va raspunde si persoana care, cu rea credinta, a permis sau a determinat constituirea eronata a obligatiilor fiscale prin nedeclarare, declararea in cuantum inferior celui real sau neachitarea obligatiilor fiscale.

Gheorghe Enache si Dan Manolescu mai spun ca o modificare este angajarea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil a administratorului care a determinat sau a favorizat aparitia starii de insolvabilitate si care in acelasi timp nu si-a indeplinit obligatia legala de a solicita instantei competente deschiderea procedurii insolventei.

Dan Manolescu spune ca vor raspunde solidar cu debitorului declarat insolvabil si administratorii sau orice alte persoane care, cu reacredinta, au determinat restituirea sau rambursarea unor sume de bani de la bugetul general consolidat, fara ca acestea sa fie cuvenite debitorului.

In baza <raspunderii solidare>, organul fiscal se poate indrepta asupra oricareia dintre persoanele mentionate pentru obligatiile fiscale restante ale debitorului”, mai spune Dan Manolescu.

Reprezentantii E&Y adauga faptul ca modificarile aduse Codului de Procedura Fiscala vor diminua evaziunea fiscala pentru cazurile in care se cesionau partile sociale/actiunile in societati rau-platnice la bugetul de stat sau prin intermediul carora se comiteau diferite fraude fiscale.

Mirela Serban spune ca prin masurile de extindere a raspunderii solidare pentru intrarea in insolventa a debitorului, se urmareste sporirea controlului economic asupra firmelor, deoarece in ultimul timp, foarte multe companii preferau sa beneficieze de protectia fiscala ce le-o conferea starea de insolventa.

Alte modificari in Codul de procedura fiscala sunt obligatia institutiilor de credit de a transmite informatiile conturilor si a detinatorilor conturilor deschise la solicitarea ANAF, simplificarea in valorificarea bunurilor in regim de urgenta, simplificarea procedurii de infiintare a popririlor asiguratorii, precum si completarea si modificarea prevederilor referitoare la contraventii si infractiuni. (Citeste aici mai multe despre modificarile din Codul de Procedura Fiscala)

Care sunt consecintele masurilor de combatere a evaziunii fiscale
Avand in vedere aceste masuri, se poate concluziona ca este o oarecare confuzie in ceea ce priveste interpretarea fenomenului de evaziunea fiscala si ca nu toate aceste masuri trebuie tratate ca forme ale evaziunii fiscale, ca urmare a retinerii contribuabililor (ca raspuns la presiunea fiscala) in crearea de materie impozabila sau diminuarea veniturilor statului prin neincasarea lor in totalitate”, spune Gheorghe Enache.

El precizeaza ca o parte din aceste reglementari creaza o inutila birocratie iar pentru majoritatea agentiilor economici reprezinta obligatii si eforturi materiale suplimentare (cazul inregistrarii in Registrul operatorilor intracomunitari).

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

DE RETINUT:
OUG 54/2010 privind masurile de combatere a evaziunii fiscale a fost publicata acum o luna, pe 23 iunie, prevazand mai multe modificari privind tranzactiile intracomunitare, Codul de Procedura Fiscala, Codul vamal etc.
De la 1 august, toti cei care platesc TVA trebuie sa se inregistreze in Registrul operatorilor intracomunitari, pentru a putea efectua operatiuni intracomunitare.
Tipurile de livrari pentru care este nevoie de inscrierea in Registru sunt cele intracomunitare scutite, cele ulterioare de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare, prestari de servicii intracomunitare, achizitii intracomunitare de bunuri si de servicii.
Taxarea inversa prin aplicarea masurilor de simplificare se face la livrarea de bunuri din urmatoarele categorii: cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, precum si paine si produse de panificatie.
Extinderea raspunderii, in solidar, pentru obligatiile fiscale neachitate de debitor se face si asupra patrimoniului acelor persoane care, in exercitarea atributiilor lor, cu rea credinta, au facut ca aceste obligatii sa nu fie achitate, prejudiciind astfel bugetul de stat.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.