Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
De asemenea, PFA poate depune, odata cu declaratia pe venitul realizat, si declaratia estimativa de venit. Conditiile pentru aceasta sunt ca, in anul anterior, PFA sa fi realizat pierderi sau sa fi realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal, precum si sa estimeze ca va realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior.
“Avand in vedere regula stabilita pentru depunerea declaratiei de venit estimat, se pot intalni in practica persoane fizice autorizate care au depus o singura data declaratia de venit estimat”, mai spune Otilia Puiu.
Platile anticipate ale impozitul pe venit de 16% pe venitul net, se efectueaza in patru rate egale, pana la data de 15, inclusiv, a ultimei luni din fiecare trimestru.
Exceptie de la aceasta plata face impozitul pe veniturile din activitati agricole pentru care sumele reprezentand plati anticipate se achita pana la 1 septembrie si 15 noiembrie ale fiecarui an.
“Plata astfel efectuata reprezinta impozit anticipat stabilit in baza declaratiilor estimative depuse la inceputul anului calendaristic sau la data inceperii activitatii”, spune pentru startups.ro Irena Tudorie, Partner la casa de avocatura Popovici Nitu si Asociatii.
Cuantumul impozitului pe venit se regularizeaza la sfarsitul exercitiului financiar. Atunci PFA isi calculeaza diferenta dintre venituri si cheltuieli si rezultatul reprezinta venitul net care este impozitat.
“In acest sens, PFA va depune anual declaratii finale de venit pentru a raporta veniturile realizate in anul precedent”, adauga Irena Tudorie.
Otilia Puiu subliniaza ca in anul urmator celui in care s-au realizat veniturile, PFA care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri din activitati independente, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole determinate in sistem real, va regulariza impozitul pe venit prin depunerea declaratiei privind venitul realizat (formularul 200) la organul fiscal competent, pana la data de 15 mai, inclusiv.
Sistem real versus norma fixa de venit
Stabilirea venitului net din activitati independente se poate face atat in sistem real, cat si pe baza normelor de venit, Codul Fiscal cuprinzand prevederi exprese si detalitate cu privire la cele doua (art. 48 si art. 51 pentru sistemul real si art. 49 pentru sistemul de stabilire a venitului).
Otilia Puiu spune ca exista un numar de 163 de activitati independente pentru care venitul anual net se poate stabili pe baza normelor de venit.
“O parte dintre acestea sunt activitati care trebuie incurajate, o alta parte sunt activitati care, daca ar implica un grad mai mare de dificultate in raportarea fiscala, ar spori evaziunea fiscala. Spre exemplificare, mentionam: comertul cu plante medicinale, seminte de legume, fructe si flori; comercializarea de flori naturale si aranjamente florale din flori naturale; croitoria; reparare si conditionare incaltaminte, paza si ingrijirea animalelor, inclusiv in stani sau cirezi, serviciile executate de vornici, dar si serviciile de informatica”, explica Otilia Puiu.
Nomenclatorul acestor activitati este stabilit printr-un ordin al Ministrului Finantelor Publice (Ordinul nr. 1847/2003 privind stabilirea Nomenclatorului activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, pentru contribuabilii care isi desfasoara activitatea individual potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, Ordin publicat in M.O. 13/08.01.2004).
Normele de venit sunt stabilite si publicate anual, inainte de data de 1 ianuarie a anului in care urmeaza a se aplica normele respective.
Otilia Puiu spune ca in masura in care activitatile desfasurate se incadreaza in oricare dintre activitatile independente incluse in nomenclatorul mentionat, persoanele respective pot opta pentru stabilirea venitului net anual din aceste activitati independente pe baza normelor de venit. In acest caz, precizarile legate de contributiile de asigurari sociale raman valabile, cu mentiunea ca norma de venit reprezinta baza de calcul pentru aceste contributii. (Citeste aici cum se inregistreaza PFA)
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Veniturile se inregistreaza in contabilitate doar in momentul in care se fac incasari.
Impozitul pe profit este platit de PFA in doua etape, prima fiind cea anticipata, iar a doua la regularizare.
Platile anticipate ale impozitului de 16% pe venitul net, se efectueaza in patru rate egale, pana la data de 15, inclusiv, a ultimei luni din fiecare trimestru.
Stabilirea venitului net din activitati independente se poate face atat in sistem real, cat si pe baza normelor de venit.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 04 August 2009 la ora 22.47