Cat este chiria unui birou in Bucuresti


Consultantii imobiliari spun ca, pe segmentul birourilor din Capitala, facilitatile si reducerile oferite anul trecut de proprietari au dus la o scadere a costurilor totale suportate de chiriasi.

 

Claudia Suhan, senior consultant Office Division la The Advisers/ Knight Frank, spune pentru startups.ro ca aceste facilitati si reduceri au constituit un mijloc de stimulare a chiriasilor, pentru a ramane in spatiile pe care le ocupa in prezent.

Aceste facilitati si gratuitati au redus chiria contractuala cu 10% - 15% si costurie de mutare, datorita oferirii de luni de chirie gratuita sau a bugetului de amenajare, dupa cum spune Maria Florea, Senior Broker in cadrul diviziei de birouri a Colliers International.

Costurile  de inchiriere (chiria spatiului de birouri, cea a parcarii, cea a depozitului, costurile  administrative si scrisoarea/depozitul de garantie bancara) au scazut cu aproximativ 15% in cladirile cu cele mai bune caracteristici, din zona centrala, si in jur de 20% in imobilele din zonele descentralizate, dupa cum precizeaza

Madalina Cojocaru, Head of Office Department la DTZ Echinox. Ea spune ca un alt avantaj pe care l-au avut chiriasii, datorita acestor facilitati, a fost de a se muta in cladiri noi, eficiente, la chirii mai mici comparativ cu cele din 2008.

Madalina Cojocaru adauga faptul ca, in ciuda acestor reduceri de costuri, deciziile de mutare s-au luat greu, din cauza costurilor totale (chirie, costuri administrative si costuri relocare/amenajare).

Irina Petrescu, Partner la Esop Consulting, spune pentru startups.ro ca potentialii chiriasi pun in balanta costurile unei mutari cu avantajele financiare oferite de un spatiu nou si, in cazul in care diferenta nu este una semnificativa, prefera sa isi pastreze sediul vechi, de cele mai multe ori reusind o renegociere cu actualul proprietar.

Printre facilitatile pe care proprietarii cladirilor de birouri au inceput sa le ofere chiriasilor anul trecut se numara reducerea chiriei, avantaje la plata chiriei si la amenajarea spatiului, precum si micsorarea perioadei de inchiriere. (Citeste aici mai multe despre avantajele pe care le au firmele care se muta in cladiri de birouri).


Ce facilitati se mai pot obtine
In prezent, companiile mai pot obtine reduceri si facilitati din partea proprietarilor in ceea ce priveste costurile si chiria birourilor, insa ceea ce se obtine difera mult de la un proprietar la altul si de la un contract la altul.

"Cele mai frecvente renegocieri au loc in momentul in care contractul de inchiriere se apropie de final", spune Madalina Cojocaru.

Maria Florea precizeaza ca cererile care beneficiaza de un interval mai mare de negociere sunt, de obicei, cele pentru suprafetele mai mari de 1.000 mp, perioade mai mari de inchiriere sau, uneori, companii foarte renumite, iar ca facilitati este vorba de luni de chirie gratuita, chirie escaladata (chirie este mai mica la inceput, crescand in urmatori ani ai contractului pana la un anumit nivel), suplimentarea locurilor de parcare sau buget pentru amenajare.

Irina Petrescu spune ca negocierile depind de potentialul ofertei respective, de concurenta cu alte oferte similare, de negocierile pe care proprietarul le desfasoara in paralel cu alti clienti, de obiectivele de inchiriere ale proprietarilor (pret de inchirere, termen pana la care trebuie sa inchirieze cladirea etc).


Evolutia chiriei
Conform consultantilor imobiliari, in prezent, pentru cladirile de clasa A, chiriile variaza, lunar, pe metru patrat, intre 16 euro si 20 de euro in zonele centrale si din centrul de business al Bucurestiului (Piata Victoriei si imprejurimile - Piata Charles de Gaulle, zona Aviatorilor si zona Calea Floreasca), intre 14 euro si 16 euro in ariile semicentrale si intre 10 euro si 12 euro la periferie. Nivelul chiriei depinde de zona, de accesul la cladire si de calitatea cladirii.

"In prezent, peste tot chiriile au mai scazut cu 10%, fata de anul trecut, cei mai importanti factori determinanti fiind cererea mica si livrarile record de peste 400.000 mp de spatii noi (n.red. - cea mai mare suprafata din ultimii ani, ceea ce a crescut mult oferta), precum si lipsa pre-inchirierilor", spune Maria Florea.

Claudia Suhan precizeaza ca factorul principal care a dus la scaderea nivelului chiriei a fost efectul pe care criza economica l-a avut asupra companiilor.

"Anul trecut, cele mai multe companii prezente pe piata au suferit pierderi sau au stat in asteptare, elaborand planuri de business care sa le ajute  sa faca fata crizei. In 2009 au fost foarte putine tranzactii in piata, din cauza amanarii luarii decizilor", spune Claudia Suhan. 

Conform datelor Esop, preturile de inchirere au scazut, in medie, cu 10% - 15%, in acest an, fata de 2009.

"Ca o privire generala, pretul vilelor a scazut mai mult, cu 10% - 20%, din cauza cererii scazute si cresterii stocului de spatii disponibile atat in vile, cat si in cladiri de birouri. La acestea se adauga si motivele legate de impartirea si optimizarea spatiului de birou intr-o vila, putine vile avand spatii optime pentru activitatea de birou. In continuare, marea majoritate a cererii este concentrata pe zona centru-nord, unde s-au inregistrat scaderi mai mici ale preturilor. Cea mai mare scadere de preturi s-a inregistrat pe zona Pipera, urmata de zonele semicentrale", adauga Irina Petrescu.

Chiria s-a redus cel mai mult in cladirile de la periferie, pentru ca aceasta zona nu beneficiaza de o buna infrastructura si de acces facil la mijloace de transport in comun, precum si pentru ca se pot gasi spatii de birouri la preturi accesibile in zone centrale.

"Daca la sfarsitul anului 2008 - inceputul anului 2009, nivelul chiriei pentru cladirile de birouri din zona de nord varia intre 15 euro - 16 euro/mp/luna, in prezent, cele mai bune proprietati din zona care beneficiaza de acces facil la mijloace de transport sunt inchiriate cu 12 euro - 14 euro/mp/luna. Acest nivel al chiriilor poate scadea la sub 10 euro/mp/luna in cazul proprietatilor ce nu se afla in vecinatatea retei de transport in comun", conform datelor Departamentului de Research de la DTZ Echinox.

De asemenea, scaderi ale chiriei sunt si in cazul cladirilor care, odata cu trecerea timpului, au trecut in clase inferioare, deoarece unele elementele care determinau incadrarea ei intr-o categorie nu mai sunt indeplinite.

"In aceste cazuri, scaderile pot ajunge pana la 25%. In cazul vilelor, preturile la inchiriere au scazut cel mai mult pentru cele din zona semicentrala si pentru cele cu o impartire mai deficitara a spatiului", spune Irina Petrescu.

 

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
In Bucuresti, facilitatile si reducerile oferite anul trecut de proprietari au dus la o scadere a costurilor totale suportate de chiriasi.
In prezent, companiile mai pot obtine reduceri si facilitati din partea proprietarilor in ceea ce priveste costurile si chiria birourilor.
Pentru cladirile de clasa A, chiriile variaza, lunar, pe metru patrat, intre 16 euro si 20 de euro, in zonele centrale, intre 14 euro si 16 euro in ariile semicentrale si intre 10 euro si 12 euro la periferie.
Pana la sfarsitul acestui an, chiriile mai pot scadea in Bucuresti,  insa nu semnificativ, ci cu procente de pana la 10% - 13%, deoarece cererea a inceput sa creasca, iar nivelul suprafetei finalizate este mai mic decat cererea.
Serviciile de intretinere si administrare (sau serviciile de mentenanta) sunt principalul cost la care, in prezent, companiile trebuie sa fie atente.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii