Ce schimbari produce cresterea la 65.000 de euro a plafonului de scutire de TVA


De la 1 iulie 2012, organizatiile economice neplatitoare de TVA au fost trecute automat de la un plafon de 35.000 de euro (119.000 de lei) la unul de 65.000 de euro (220.000 de lei). Acest plafon se refera la cifra de afaceri anuala.

 

Valoarea plafonului, atat a celui vechi, cat si a celui nou, este calculata la cursul de schimb de 3,3817 de lei pentru un euro, comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data de 1 ianuarie 2007, cand tara noastra a devenit membra a Uniunii Europene. Cifra de afaceri la care se refera plafonul este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii, inclusiv facturi pentru avansuri, dar fara livrarile de active fixe corporale sau necorporale, conexe activitatii principale. (Citeste aici cum se poate inregistra o organizatie economica ca neplatitoare de TVA.)

Modificarea plafonului de scutire de TVA a fost facuta prin Ordonanta de Urgenta nr. 24/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale. Aceasta ordonata a fost publicata in Monitorul Oficial, in 7 iunie 2012. Noul plafon de scutire de TVA se aplica pana la 31 decembrie 2014 sau pana cand va fi implementata o noua Directiva europeana cu acest scop.


Care sunt beneficiile crestereii plafonului de scutire de TVA
In nota de fundamentare a Ordonantei se mentioneaza ca modificarea plafonului de scutire de TVA imbunatateste administrarea fiscala a persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, prin diminuarea numarului acestora, si combate evaziunea fiscala in domeniul TVA.

"Modificarea plafonului pentru aplicarea regimului special de scutire pentru intreprinderile mici a fost introdusa in vederea respectarii angajamentelor asumate de Guvernul Romaniei in legatura cu intelegerea dintre Romania si Fondul Monetar International", spune pentru startups.ro Mihaela Hampu, Senior Consultant in cadrul Tax Advisory la Mazars Romania.

Teodora Cicu, Senior Tax Consultant in departamentul Tax la Euroglobal SEE Audit, spune pentru startups.ro ca micii intreprinzatori au de completat si inregistrat o multitudine de declaratii in scop de TVA - decontul de TVA, declaratia 390 pentru operatiuni intracomunitare, declaratia 394 pentru operatiuni interne, declaratiile speciale etc.

Mirela Serban, Managing Partner al R&M Audit, si Teodora Cicu au subliniat ca majorarea plafonului de scutire de TVA simplifica contabilitatea mai multor organizatii economice decat pana acum, prin scutirea de TVA. 

Mirela Serban mai spune pentru startups.ro ca printre cei care beneficiaza de aceasta modificare sunt intreprinderile mici, persoanele fizice autorizate (PFA), persoanele care desfasoara activitati independente.

Teodora Cicu adauga ca acestea nu mai trebuie sa aloce resurse pentru gestionarea corecta a legislatiei de TVA cu privire la deducerea taxei la facturile de achizitii, documentatia pentru aplicarea scutirilor de TVA, jurisdictia de taxare etc.

Alt beneficiu este pentru consumatorii finali, deoarece neplatitorii de TVA pot furniza unele bunuri si produse mai ieftine.

"Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire nu are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor si nu are voie sa mentioneze taxa pe factura sau alt document. Acest avantaj se traduce fie prin practicarea unor preturi finale mai mici decat competitorii lor care sunt platitori de TVA (preturi mai mici cu cel putin 24%, cat este cota standard de TVA), fie prin marje comerciale mai mari la vanzarea unor servicii si produse similare", explica Teodora Cicu.

Ea subliniaza ca accesul mai larg la regimul de scutire de TVA pentru companiile mici nu va avea amploarea necesara pentru a scadea vizibil preturile in domeniile in care firmele mici sunt bine reprezentate (prestari servicii, productia si serviciile agricole, anumite sectoare productive), ci va reprezenta doar un mic ajutor in cresterea profitabilitatii pentru firmele mici.

"Intreprinderile sub plafonul de scutire de TVA in anul precedent si care aleg sa anuleze inregistrarea ca platitori de TVA in cursul anului 2012 beneficiaza de o facilitate fiscala importanta - nu vor trebui sa suporte costurile aferente aplicarii ajustarilor de TVA pentru bunurile de capital achizitionate inainte de 30 septembrie 2011", precizeaza Teodora Cicu.

Mihaela Hampu mentioneaza ca masura de crestere a plafonului de TVA se poate dovedi pozitiva pentru mediul privat, avand in vedere ca persoanele impozabile vor putea beneficia o perioada mai lunga de timp de regimul special de scutire pentru intreprinderile mici pana la atingerea noului plafon de 220.000 de lei.


Cine beneficiaza de cresterea plafonului de scutire de TVA
De aceasta masura beneficiaza toate persoanele impozabile neplatitoare de TVA pana la data intrarii in vigoare a OUG 24/2012, cu sediul activitatii economice in Romania, care realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere.

"Principalii beneficiari ai acestei masuri vor fi persoanele impozabile care se infiinteaza incepand cu 1 iulie 2012, care vor avea obligatia inregistrarii in scopuri de TVA in Romania, daca depasesc plafonul de 220.000 de lei", mai spune Mihaela Hampu.

Mirela Serban completeaza ca este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara activitati economice - producatori, comercianti, sau prestatori de servicii (inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora).

"Constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate si oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati", detaliaza Mirela Serban.


Cum se aplica noul plafon
Conform OUG 24/2012, o persoana impozabila care indeplineste conditiile pentru aplicarea regimului special de scutire poate opta oricand pentru aplicarea regimului normal de taxa.

"O persoana impozabila nou-infiintata poate beneficia de aplicarea regimului special de scutire, daca la momentul inceperii activitatii economice declara o cifra de afaceri anuala estimata, sub plafonul de scutire, de 65.000 de euro, si nu opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxare", spune pentru startups.ro Luminita Ristea, partener la CRG Nexia.

Teodora Cicu adauga faptul ca, pentru persoana impozabila nou-infiintata care incepe o activitate economica in decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire se determina proportional cu perioada ramasa de la infiintare si pana la sfarsitul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Noul plafon de scutire de TVA este de 65.000 de euro
(220.000 de lei), de la inceputul lunii iulie a acestui an.
Majorarea plafonului de scutire de TVA simplifica contabilitatea mai multor organizatii economice decat pana acum, prin scutirea de TVA.
Printre cei care beneficiaza de aceasta modificare sunt intreprinderile mici, persoanele fizice autorizate (PFA), persoanele care desfasoara activitati independente.
Principalul dezavantaj al cresterii plafonului de scutire de TVA va fi resimtit de companiile mici, care nu au atins si depasit plafonul de scutire de TVA, dar fac achizitii importante, pentru care nu-si pot deduce TVA aferent.


Redactor: Alina Botezau

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii