Cand si cum poti sa fii neplatitor de TVA
Organizatiile economice care au o cifra de afaceri sub 35.000 de euro, anual, pot alege sa fie neplatitoare de TVA (Taxa pe Valoarea Adaugata). Aceasta inseamna scutirea de TVA pentru toate operatiunile taxabile desfasurate de respectiva unitate economica, cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite de plata TVA.
Adrian Teampau, Senior Consultant in cadrul departamentului Tax Advisory Services de la Mazars, spune ca la baza deciziei unei firme de a fi sau a nu fi platitor de TVA trebuie sa stea o analiza atenta a urmatoarelor aspecte: daca majoritatea clientilor si a furnizorilor sunt neplatitori de TVA, atunci firma poate sa fie neplatitoare de TVA; daca majoritatea clientilor si a furnizorilor sunt platitori de TVA, atunci firma trebuie sa se inregistreze in scop de TVA, deoarece TVA va reprezenta un cost pentru companie si pentru clientii acesteia.
Cine poate fi neplatitor de TVA
In categoria neplatitorilor de TVA se pot inregistra atat companiile, cat si persoanele fizice autorizate, intreprinderile familiale si intreprinderile individuale, din orice domeniu de activitate.
Ioana Iorgulescu, Manager in echipa de Impozite Indirecte a departamentului de Asistenta Fiscala a Ernst & Young in Romania, spune ca scutirea de TVA este acceptata pentru livrarile de bunuri si/ sau prestarile de servicii efectuate, pentru care locul livrarii sau prestarii este considerat a fi in Romania. Exceptie de la aceasta situatie o fac livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite de plata TVA.
Unei firme nou infiintate i se aplica regimul special de scutire, daca la inregistrarea la Oficiul Registrului Comertului, aceasta estimeaza o cifra de afaceri anuala mai mica de 35.000 de euro si nu opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxare.
“In situatia in care persoana impozabila incepe activitatea in decursul unui an calendaristic, plafonul de 35.000 de euro se determina proportional cu perioada ramasa de la infiintare pana la sfarsitul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga”, explica Ioana Iorgulescu.
In general, costurile pentru infiintarea unei firme neplatitoare de TVA sunt mai mici decat cele pentru infiintarea uneia platitoare.
“Inregistrarea in scop de TVA presupune o formalitate in plus: vizita la administratia finantelor publice pentru demersurile birocratice in vederea obtinerii unui certificat de inregistrare in scop de TVA”, spune Adrian Teampau.
Trecerea la TVA
Regula generala este aceea ca o persoana impozabila care aplica regimul special de scutire poate opta oricand pentru aplicarea regimului normal de taxa.
Daca pe parcursul anului cifra de afaceri a unei firme este egala sau superioara plafonului de 35.000 de euro, aceasta are la dispozitie zece zile pentru a solicita inregistrarea in scop de TVA.
“Termenul de zece zile se considera incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care plafonul a fost atins sau depasit”, explica Adrian Teampau.
Ioana Iorgurlescu subliniaza ca de la data la care plateste TVA, persoana impozabila respectiva va fi obligata sa aplice TVA la valoarea livrarilor de bunuri sau prestarilor de servicii efectuate, corespunzator cu prevederile legale aplicabile si va avea drept de deducere a TVA din facturile emise de furnizorii sai, daca sunt indeplinite conditiile stipulate de lege.
“In momentul trecerii la regimul normal de taxare, persoana impozabila va trebui sa ajusteze taxa deductibila aferenta bunurilor aflate in stoc si serviciilor neutilizate, si, in anumite conditii, a bunurilor de capital aflate inca in folosinta in scopul desfasurarii activitatii economice”, adauga Ioana Iorgulescu.
Cand unitatea economica neplatitoare de TVA depaseste plafonul de 35.000 de euro si se inregistreaza ca platitoare de TVA, aceasta nu mai poate reveni la statutul de neplatitoare de TVA, chiar daca cifra de afaceri anuala va fi din nou sub acest plafon.
Impozitele
Firmele neplatitoare de TVA achita aceleasi taxe precum celelalte companii din acelasi domeniu si de acelasi profil, dar platitoare de TVA.
In general, o firma plateste impozite in functie de tipul de organizare, daca are sau nu angajati, taxe locale, daca detine bunuri imobile sau autovehicule etc.
Diferenta dintre cele doua tipuri de firme este ca cele neplatitoare de TVA nu colecteaza TVA de la beneficiarii serviciilor sale.
“In ceea ce priveste celelalte tipuri de impozite, acestea sunt datorate in functie de forma de organizare”, subliniaza Adrian Teampau.
De exemplu, o microintreprindere cu o cifra de afaceri de sub 100.000 de euro plateste impozit pe venit. Cand cifra de afaceri a microintreprinderii depaseste 100.000 de euro, aceasta este obligata sa plateasca impozitul pe profit (diferenta dintre venituri si cheltuieli, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile).
“O firma neplatitoare de TVA, daca are salariati, achita exact aceleasi contributii salariale ca si o firma platitoare de TVA”, mai spune Adrian Teampau.
Achizitiile
Nu exista restrictii cu privire la achizitiile efectuate de cei care nu platesc TVA de la alte forme de organizare economica care sunt inregistrate ca platitoare de TVA.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Cei care au o cifra de afaceri mai mica de 35.000 de euro se pot inscrie ca neplatitori de taxa pe valoarea adaugata (TVA).
Se pot inscrie ca neplatitoare de TVA atat companiile, cat si persoanele fizice autorizate, intreprinderile familiale si intreprinderile individuale, toate acesta putand presta orice tip de activitati, in orice domeniu.
Daca forma de organizare economica incepe activitatea in timpul anului calendaristic, plafonul de 35.000 de euro se determina proportional cu perioada ramasa de la infiintare pana la sfarsitul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga.
Cand cifra de afaceri este egala sau depaseste plafonul de 35.000 de euro unitatea economica trebuie sa solicite in maxim zece zile inregistrarea in scop de TVA.
Firmele neplatitoare de TVA care devin platitoare, nu mai pot sa devina din nou neplatitoare de TVA, chiar daca veniturile ajung iar sub nivelul de 35.000 de euro.
Cel mai mare dezavantaj al unei unitati economice neplatitoare de TVA este tocmai faptul ca nu este platitoare de TVA, deoarece cele platitoare de TVA ezita sa colaboreze cu primele.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.