Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

O microintreprindere trebuie ca la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent sa aiba venituri de maximum 100.000 de euro, care in proportie de peste 50% nu provin din consultanta si management. Microintreprinderea este obligata sa aiba maximum noua salariati si capitalul social sa nu fie detinut de stat, autoritati locale si institutii publice.

Cum se calculeaza
La impozitul pe venit de 3% de anul trecut, cota se aplica la totalitatea veniturilor obtinute din orice sursa, cu exceptia celor din variata stocurilor, provizioane, productia de imobilizari corporale si necorporale, din exploatare (cota-parte a subventiilor guvernamentale si a altor resurse pentru finantarea investitiilor), cele rezultate din anularea datoriilor si a majorarilor datorate bugetului statului si cele din despagubiri, de la societatile de asigurare, pentru pagubele produse la activele corporale proprii.

"In schimb, profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri intr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea profitului impozabil se iau in calcul si alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor potrivit prevederilor Codului Fiscal si a Normelor de Aplicare a Codului Fiscal", detaliaza Ioana Cartite.

In ambele cazuri, din mai anul trecut, daca impozitul care trebuia platit era mai mic decat cel minim atunci, microintreprinderile il achitau pe cel minim.

"Daca o microintreprindere realizeaza intr-un an fiscal venituri de 20.000 lei si profit de 5.000 lei (presupunem ca profitul impozabil dupa efectuarea ajustarilor fiscale este tot 5.000 lei), aceasta avea optiunea sa plateasca fie 600 lei, corespunzator cotei de 3% a impozitui pe venit, fie 800 lei, echivalentul cotei de 16% a impozitului pe profit", exemplifica Ioana Cartite.

Prin aplicarea impozitului minim, daca acest calcul este pentru 2010, microintreprinderea respectiva va avea de platit un impozit de 2.200 de lei, avand un venit mai mic de 52.000 de lei.

Cei de la Ernst & Young iau ca exemplu o microintreprindere cu venituri de 80.000 de euro si cheltuieli de 75.000 de euro. Aceasta ar fi avut de platit un impozit pe venit de 2.400 euro (10.080 de lei), iar acum ar avea de achitat un impozit pe profit de 800 de euro (3.360 de lei). In conditiile in care are un impozit pe profit mai mic decat cel minim, atunci va trebui sa-l achite pe acesta din urma, care pentru firmele cu venituri intre 52.001 si 215.000 lei este de 4.300 de lei.

Alt exemplu al Ernst & Young este al unei microintreprinderi cu venituri de 95.000 de euro si cheltuieli de 1.000 de euro. Impozitul pe venit de 3% al acesteia ar fi fost de 2.850 euro (11.970 de lei), iar cel pe profit este de 15.040 de euro (63.168 de lei).

Ce trebuie sa faca microintreprinderile
Prima actiune pe care trebuie sa o faca in prezent o microintreprindere este de a depune la organele fiscale declaratia de mentiuni 010, in care sa notifice ca trece de la 1 ianuarie 2010 la plata impozitului pe profit. (Citeste aici mai multe despre cum poate o microintreprindere sa schimbe tipul de impozit platit)

"Codului de Procedura Fiscala prevede un termen de 30 de zile de depunere a declaratiei 010, de la data producerii modificarii datelor din declaratia precedenta (n.red. - prin care solicita aceasta modificare)", precizeaza Luminita Ristea.

Ioana Cartite subliniaza ca microintreprinderile vor trebui sa faca din proprie initiativa acest lucru, pentru ca nu crede ca autoritatile fiscale vor face din oficiu aceste modificari in vectorul fiscal al tuturor microintreprinderilor.

De asemenea, fiecare microintreprindere, in functie de situatia sa, va verifica, daca in afara de Declaratia de mentiuni 010, nu trebuie sa mai depuna si alte cereri sau notificari.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Alex Milcev, Tax Partner al departamentului de Asistenta Fiscala la Ernst & Young, atentioneaza ca de anul acesta microintreprinderile vor trebui sa acorde mai multa atentie cheltuielilor si veniturilor, considerand deductibilitatea respectiv impozitarea lor fiscala.
Microintreprinderile cu profit mare sunt cele mai afectate de faptul ca nu vor mai putea opta pentru impozitul pe venit si vor fi obligate la cel pe profit.
Ioana Cartite spune ca o consecinta, potential pozitiva, a modificarii tipului de impozit platit este faptul ca firma va putea sa deduca pierderile fiscale pe o perioada de cinci ani, respectiv sapte ani pentru pierderea fiscala anuala realizata de anul trecut.
Profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri intr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.
Prima actiune pe care trebuie sa o faca in prezent o microintreprindere este de a depune la organele fiscale declaratia de mentiuni 010, in care sa notifice ca trece de la 1 ianuarie 2010 la plata impozitului pe profit.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.