Cum se modifica impozitul pentru microintreprinderi
Pentru ca anul acesta vor fi obligate sa plateasca un impozit de 16% pe profit, in loc de 3% pe venit, cei care au microintreprinderi vor trebui sa acorde mai multa atentie cheltuielilor si veniturilor, luand in calcul deductabilitatea sau impozitarea lor fiscala.
Microintreprinderile nu vor mai putea sa opteze anul acesta pentru plata unui impozit pe venit de 3%, ci vor avea de achitat un impozit de profit de 16%, la fel ca restul firmelor din tara. In prezent, se asteapta aparitia normelor care sa reglementeze aplicarea acestei dispozitii, precum si data de la care aceasta va intra in vigoare.
Impozitului de 16% pe profit ar urma sa fie achitat in plati anticipate trimestriale. In 2010, baza pentru platile pe care trebuie sa le faca firmele in urma trecerii la impozitul pe profit este reprezentata de veniturile din 2009 ale acestora.
Cine va fi afectat
Consultantii din domeniul fiscal spun ca microintreprinderile cu profit mare vor fi cele mai afectate de faptul ca nu vor mai putea opta pentru impozitul pe venit si vor fi obligate la cel pe profit. Acestea vor datora o suma mai mare prin modificarea bazei impozabile (n.red. - veniturile si cheltuielile in functie de care se va calcula suma impozitata).
"Microintreprinderile afectate fac afaceri in diverse domenii, multe fiind active in domeniul serviciilor", spune pentru startups.ro Alex Milcev, Tax Partner al departamentului de Asistenta Fiscala la Ernst & Young.
Unele dintre aceste microintreprinderi ofera servicii in domeniul constructiilor, turismului si consultantei.
Ioana Cartite, Consultant al departamentului Tax Advisory Services la Mazars, spune pentru startups.ro ca, potrivit Cartei Albe a IMM-urilor, lansate de Consiliul National al IMM-urilor (CNIPMMR) din Romania, cele mai vulnerabile microintreprinderi in anii anteriori au fost cele din domeniul industriei, din regiunea de Nord-Vest a tarii si, prin urmare, acestea par in continuare cele mai expuse falimentului si in urma noii decizi.
Alex Milcev mentioneaza ca transformarea impozitului pe venit pentru microintreprinderi in impozit pentru profit ii va afecta indirect si pe actionarii acestor microintreprinderi.
Luminita Ristea, director general la ConsultingR, membru Nexia International, spune pentru startups.ro ca, probabil, va exista un val de falimente al firmelor foarte mici, fara multe cheltuieli si cu o activitate redusa, pentru care modificarea reprezinta o inasprire fiscala.
O alternativa pentru aceste firme ar fi transformarea in persoane fizice autorizate, intreprinderi familiale sau intreprinderi individuale.
"Pentru companiile care se incadrau in sistemul fiscal de microintreprindere, dar aveau o profitabilitate scazuta, schimbarea ar duce potential la o scadere a impozitului platit, prin incadrarea ca platitori de impozit pe profit", spune Alex Milcev.
Ioana Cartite mentioneaza ca si consecinta, potential pozitiva, a modificarii tipului de impozit platit, faptul ca firma va putea sa deduca pierderile fiscale pe o perioada de cinci ani, respectiv sapte ani, pentru pierderea fiscala anuala realizata de anul trecut.
La sfarsitul anului trecut, potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, in Romania erau 690.000 de firme dintre care peste 300.000 microintreprinderi. De mentionat ca nu toate microintreprinderile plateau impozit pe venit, unele optand pentru impozitul pe profit.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Alex Milcev, Tax Partner al departamentului de Asistenta Fiscala la Ernst & Young, atentioneaza ca de anul acesta microintreprinderile vor trebui sa acorde mai multa atentie cheltuielilor si veniturilor, considerand deductibilitatea respectiv impozitarea lor fiscala.
Microintreprinderile cu profit mare sunt cele mai afectate de faptul ca nu vor mai putea opta pentru impozitul pe venit si vor fi obligate la cel pe profit.
Ioana Cartite spune ca o consecinta, potential pozitiva, a modificarii tipului de impozit platit este faptul ca firma va putea sa deduca pierderile fiscale pe o perioada de cinci ani, respectiv sapte ani pentru pierderea fiscala anuala realizata de anul trecut.
Profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri intr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.
Prima actiune pe care trebuie sa o faca in prezent o microintreprindere este de a depune la organele fiscale declaratia de mentiuni 010, in care sa notifice ca trece de la 1 ianuarie 2010 la plata impozitului pe profit.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.