Cum si-a descoperit un elev abilitatile de antreprenor
Daniel Damian va implini 18 ani peste o luna si stie deja ce vrea sa faca in viitor: sa devina antreprenor. A descoperit asta in timp ce a fost implicat in diverse proiecte online. Are si un plan, cu escala la Copenhaga pentru cativa ani.
Daniel Damian (foto) este elev in clasa a XII-a la liceul Costache Negruzzi din Iasi, si, in timp ce invata pentru examenul de bacalaureat, se ocupa de comunicare pentru Monitor Backlinks si este implicat in BiciCurier.
Monitor Backlinks este o aplicatie online ce monitorizeaza backlink-urile unui site, notificand automat, prin e-mail, daca statusul unuia dintre acestea a fost schimbat - a expirat, a fost modificat sau a fost sters. Bicicurier este intr-un proiect de curierat pe bicicleta, in Iasi, pe care l-a fondat impreuna cu trei prieteni, iar pe parcurs au mai cooptat un partener.
Cum a inceput sa faca proiecte online
Totul a inceput acum sase ani, cand Daniel a facut primul site pe platforma piczo.com. Apoi, in iunie 2007, a inceput blogul personal, danyblog.com.
"La inceput, ma fascinau site-urile. La 13 ani mi-am facut blogul. Vazusem blogul unui prieten (Bogdan Andrei Boghiu, cu blogul Etherfast) si el m-a ajutat la inceput”, spune pentru startups.ro Daniel Damian.
La inceput, Daniel publica articole odata la doua zile, dar de vreun an - doi, nu mai scrie atat de des, pentru ca a inceput sa se implice in alte proiecte (in perioada 2007 - 2011, a fost implicat in sase proiecte online: blog18.ro, stiintific.com, hiphopblog.ro, guitaristic.net, un blog de muzica si unul de sport).
"Prin 2008, toata lumea scria de bloguri. Atunci voiam sa am cat mai multe bloguri, eventual un blog de nisa pe care sa-l duc cat mai sus, dar de prin 2011 nu ma mai intereseaza, merge foarte greu, aveam numai bloguri in romana. Iar principala problema a fost ca nu aveam cum sa platesc persoane care sa scrie si nu am putut crea o echipa”, spune Daniel.
Acum patru ani, el a inceput sa participe la intalniri cu bloggeri si cu oameni din online si chiar a sustinut unele prezentari.
"Asa am inceput sa aflu despre termenul antreprenor, despre afaceri pe internet, marketing online, campanii etc. si mi-am dat seama ca asta vreau sa fac si eu: sa nu fiu angajat, desi banuiesc ca va trebui sa fiu angajat o perioada, dar peste zece ani nu vreau sa lucrez pentru altii, vreau sa lucrez la propriul meu business”, precizeaza Daniel.
Daniel crede ca in timpul facultatii, de anul viitor, va fi nevoit sa se angajeze pentru a avea bani de cazare si mancare (vrea sa faca facultatea la Copenhagen Business School, in Danemarca, pentru cursurile de marketing sau cele de antreprenoriat).
"Am niste bani pusi deoparte din proiectele in care am lucrat si sper sa-mi ajunga sa ma pun pe picioare. In Danemarca, facultatea este gratuita pentru studentii din Uniunea Europeana, iar costurile vor fi cazarea, mancarea si-un abonament pentru transportul in comun, vreo 700 de euro, lunar", adauga Daniel.
Pana sa ia aceasta decizie, el a analizat toate optiunile, inclusiv aceea de a nu face deloc studii universitare.
Antreprenorul pe care si l-a luat drept model este Richard Branson. A citit doua dintre cartile lui si-i place stilul lui de-a face business, mai nonconformist.
Daniel face parte si din Asociatia Super Tineri ASIRYS, unde a urmat cursuri de antreprenoriat social, acum doi ani.
"Am fost la o gramada de prezentari legate de antreprenoriat, marketing sau business pe internet. Daca as vedea acum un curs de antreprenoriat, nu stiu daca m-as duce, deoarece cred ca experienta te invata cel mai mult. Nu inveti extrem de mult dintr-o prezentare sau din ceea ce-ti zice cineva. Pana la urma, trebuie sa faci tu niste greseli. Ca sa inveti, trebuie sa ai o experienta ca sa ajungi acolo unde trebuie, pentru ca asa o scurtatura sau o reteta a succesului nu cred ca este", mai spune Daniel.
Ce a facut in ultimii doi ani
Cand proiectul cu blogurile nu a functionat asa cum spera, Daniel a inceput sa fie interesat de alte idei care i-ar putea aduce venituri.
"Am invatat mult din greseli. Dupa trei - patru ani, am vazut ca n-a mers, am vrut sa incerc altceva si-am inceput cu marketingul afiliat. Acum nu ma mai ocup de asta, ma pasioneaza mai mult start-up-urile si business-urile la inceput", precizeaza Daniel.
Anul trecut, avea in jur de zece site-uri de fashion pentru care facea marketing afiliat prin reteaua 2parale.ro.
De la inceputul acestui an, Daniel se promoveaza ca dezvoltator de site-uri.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Daniel Damian este elev la un liceu din Iasi si, in timp ce invata pentru bacalaureat, este implicat si in cateva proiecte de business.
La 13 ani Daniel si-a facut primul blog si in ultimii ani a lansat diverse proiecte online.
Intre 2007 si 2011, a avut sase proiecte online din care a invatat sa faca site-uri, SEO, comunicare si PR.
Daniel Damian nu si-a putut face inca firma sau PFA, pentru ca va implini 18 ani abia peste o luna.
Cel mai recent start-up al sau este BiciCurier, o firma de curierat prin bicicleta lansata acum cateva luni.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Acest material face parte din seria "Back2School or Back2Business?", un proiect editorial startups.ro dedicat studentilor antreprenori.