Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
"De cand am invatat Wordpress, am cateva zeci de site-uri, dar clienti mai putin de zece. Facsiteuri.ro l-am pornit acum cateva luni. Din 2007 fac site-uri pentru mine sau pentru prieteni, doar ca nu cautam clienti, nu ceream bani. Mai mult pro bono sau primeam altceva in schimb", adauga Daniel.
Deocamdata, el nu si-a putut face firma, pentru ca de-abia peste o luna implineste 18 ani.
"Nu puteam face nici PFA, nici firma. Acum sunt in demers sa creez o asociatie, pentru ca nu puteam sa dau eu facturi", mentioneaza Daniel.
In vara aceasta, Daniel s-a mai implicat intr-un proiect de business: BiciCurier. In prima jumatate de luna de la lansare au fost mai multe cereri, dupa care acestea au scazut, dar si-au revenit in septembrie. Proiectul este activ, dar Daniel se ocupa mai putin de el, fiind mai mult in grija unuia dintre parteneri. Contractele si facturile proiectului sunt incheiate prin organizatia non-guvernamentala Mai bine.
"L-am lansat prima data separat. Am colaborat cu alta asociatie, dar era din Targul Frumos si era mai greu cu emiterea de facturi. Am cautat o asociatie care sa fie si pe profilul acesta eco si am dat de cei de la Mai bine", subliniaza Daniel.
Ce face la Monitor Backlinks
Monitor Backlinks a aparut aproximativ acum un an, fiind fondat de Razvan Girmacea, care are zece ani de experienta in SEO si dezvoltare web.
Daniel s-a implicat in Monitor Backlinks de la inceputul acestui an, pentru comunicare si PR.
"Eu ma stiu cu Razvan de cativa ani de zile, din online. Am avut o idee sa lansez un magazin online. Stiam ca el avea Edukid.ro si m-am intalnit cu el, sa vorbesc. Mi-a dat de inteles ca este greu si mi-a spus de Monitor Backlinks, pe care abia il incepuse, si mi-a propus sa lucrez alaturi de el. Din ianuarie 2012, am inceput sa lucrez la el, pe PR si comunicare. In curand, voi intra pe vanzari si AdWords", explica Daniel.
Lui Daniel ii place mult implicarea in Monitor Backlinks, pentru ca poate invata foarte mult.
"Mai este mult de lucru si n-as avea timp de altceva, mai ales ca mai am si bacalaureatul. De la Razvan invat o gramada, el are experienta, a mai vandut o companie (n.red. - magazinul online)", mai spune Daniel.
Daniel si Razvan sunt parteneri in Monitor Backlinks. Activitatea Monitor Backlinks se desfasoara pe compania lui Razvan, Totel, care se ocupa de proiectele lui online.
"Am vazut o gramada de start-up-uri in care fondatorii isi impart procentele chiar inainte de a incepe activitatea. Noi am decis sa muncim cat de mult putem, un an - un an si jumatate, si apoi sa tragem niste concluzii, daca merita sa continuam, in ce mod o vom face si cat va lua fiecare din profit. Momentan, tot venitul il bagam inapoi in publicitate. Prioritatea noastra este sa dezvoltam un produs cat mai bun si sa aducem cat mai multi clienti", detaliaza Daniel.
Ce beneficii i-a adus implicarea in online
Daniel spune ca de cativa ani lucreaza aproape in fiecare zi cate o ora - doua la diverse proiecte online.
"Nu-s prea mari investitiile. De investit in domenii, hosting si cam atat. N-a fost cine stie ce investitie. Am invatat eu sa fac site-uri, la BiciCurier logo-ul l-a facut un prieten, comunicarea si PR-ul le fac eu, promovarea incerc s-o fac tot eu, nu am apelat la o companie. Sunt inca la inceput, mai am o gramada de invatat si bani sa investesc nici nu prea am. Banii de acum ii strang pentru facultate", subliniaza Daniel.
Cel mai mare avantaj al blogging-ul este ca a cunoscut multe persoane care l-au ajutat. In plus, a avut tot felul de experiente, a primit multe sfaturi si a putut invata mult de la altii.
"Pe langa asta, au mai fost bani care-au iesit din blogging, au mai fost tot felul de campanii. Dezavantaje nu consider ca ar fi vreunul. Poate ca era mai bine daca in loc sa scriu atat de mult sau sa pierd timpul cu proiecte care n-au mai mers investeam sa invat un limbaj de programare sau design si acum as fi ajuns cu o experienta de cativa ani intr-un domeniu. Acum n-am multa experienta in ceva anume sau ceva practic, din care sa pot face bani sau sa ma pot angaja, dar consider ca in proiectele acestea am invatat din greseli si n-ar fi un dezavantaj mare", precizeaza Daniel.
Pe langa antreprenoriat, online, muzica, marketing si comunicare, lui Daniel ii place sa mearga pe bicicleta si sa calatoreasca.
"Visez sa fac un tur mai mare pe bicicleta, de la cateva zile la cateva saptamani", spune Daniel.
Idei de business mai are. Ii vin tot timpul din ceea ce se intampla in jurul lui, fiind atent la ce nevoi ale oamenilor pot fi acoperite printr-o afacere.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Daniel Damian este elev la un liceu din Iasi si, in timp ce invata pentru bacalaureat, este implicat si in cateva proiecte de business.
La 13 ani Daniel si-a facut primul blog si in ultimii ani a lansat diverse proiecte online.
Intre 2007 si 2011, a avut sase proiecte online din care a invatat sa faca site-uri, SEO, comunicare si PR.
Daniel Damian nu si-a putut face inca firma sau PFA, pentru ca va implini 18 ani abia peste o luna.
Cel mai recent start-up al sau este BiciCurier, o firma de curierat prin bicicleta lansata acum cateva luni.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Acest material face parte din seria "Back2School or Back2Business?", un proiect editorial startups.ro dedicat studentilor antreprenori.
Publicat pe 08 Octombrie 2012 la ora 01.30