Cum va evolua piata de fuziuni si achizitii in 2011
Consultantii din domeniu spun ca in acest an vor continua sa scada preturile la care sunt tranzactionate companiile, aceasta fiind una din cele mai importante tendinte din ultimii doi ani.
Motivele pentru care scaderea se mentine sunt legate de reducerea valorii multiplilor, a valorii companiilor, precum si de profitabilitatea mai mica a firmelor, pe fondul crizei.
"Multiplii s-au redus cu inca aproape 20%, anul trecut fata de 2009, adica au ajuns la aproape de jumatate cat erau 2008, cand la noi a fost varful. Cinci ani de acum incolo, poate zece ani, nu va mai fi ceea ce a fost acum trei ani", spune Mihai Pop, Partner la Osprey Partners.
Aurelian Trifa, Partner la Kerten, spune ca, in general, pentru majoritatea companiilor romanesti n-ar plati un multiplu mai mare, in medie, de patru - cinci ori EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization - castigul inainte de dobanzi, rate, depreciere si amortizare sau profitul operational), cu exceptia companiilor si sectoarelor care n-au fost afectate de criza.
Cum evolueaza numarul tranzactiilor
Jucatorii pe piata de fuziuni si achizitii (Merges&Acquisitions - M&A) spun ca antreprenorii romani nu sunt dispusi sa accepte preturile oferite de cumparatori, iar aceasta diferenta scade numarul tranzactiilor, mai ales in cazul fondurilor de investitii.
Cristian Nacu, Partner si directorul reprezentantei din Romania a Enterprise Investors, spune ca una din cele mai importante tendinte de anul trecut a fost lipsa tranzactiilor si mai ales a celor de dimensiuni mari (peste 50 de milioane de euro).
"Chiar daca anul trecut a existat interes din partea investitorilor, numarul ocaziilor de calitate a fost foarte mic", precizeaza Cristian Nacu.
Mihai Sfintescu, Partner la 3TS Capital Partners, si Victor Cionga, Managing Director la AZ Capital Advisors, spun ca anul trecut fondurile de investitii au facut multe tatonari, fara a finaliza tranzactiile.
Mihai Pop adauga faptul ca, anul trecut, au fost cateva tranzactii, dar putine comparativ cu numarul de acum doi ani sau cu situatia din piata de acum cinci - sase ani.
Conform datelor Capital Partners, numarul tranzactiilor de anul trecut a scazut cu 10% fata de 2009, fiind inregistrate 72 de tranzactii.
De ce nu mai loc atat de multe tranzactii
Victor Cionga si Aurelian Trifa spun ca reducerea numarului de tranzactii s-a produs si din cauza ca a scazut interesul unor investitori straini fata de piata din Romania.
De altfel, Mihai Pop mentioneaza ca o tendinta de anul trecut a fost ca Romania a picat de pe harta investitiilor, pentru ca banii sunt orientati dinspre Europa spre Asia.
In plus, impredictibilitatea fiscala (multiplele modificari ale Codului Fiscal in doi ani), majorarea, in cateva zile, a TVA-ului, de la 19% la 24%, si scaderea salariilor bugetarilor au fost printre deciziile guvernamentale care au afectat decizia investitorilor de a veni in Romania.
"Pentru marea majoritate a investitorilor cu expunere pe Romania si pe multe alte tari, in general, tara noastra a devenit secundara. Planurile de investitii din Romania ale corporatiilor au fost amanate indefinit si bugetele retrase sau poate neacordate pentru viitor. Sper ca in 2011 sa nu se decida mari companii, de miliarde, sa iasa din Romania sau, chiar daca se decid, sa nu iasa. Aceasta nu este o chestie chiar atat de rea. Este momentul in care capitalul romanesc poate insemna ceva. Antreprenorii romani care chiar fac business, acum au o sansa, pentru ca nu mai au o concurenta atat de puternica", precizeaza Mihai Pop.
Victor Cionga spune ca multe din fondurile de investitii prezente in Romania acum vor ajunge la terminarea "vietii" lor (n. red - durata medie de viata a unui fond de investitii este de aproximativ zece ani). In unele cazuri isi vor termina si resursele, iar in altele sunt in procesul de ridicare a unor noi sume (n. red - strangerea de noi sume de bani care sa fie investite). Una din problemele lor este ca la momentul anterior cand au facut acest lucru (2004 - 2006) au promis randamente mari, pentru ca era crestere economica. Insa, dupa venirea crizei in Europa Centrala si de Est si, in special, in tara noastra, nu mai pot obtine randamentele promise.
"Atunci, fondurile vor ca valoarea companiei in momentul <zero> (al achizitiei) sa fie mica, pentru ca si piata este proasta in Romania si ei vor sa tripleze valoarea companiei in patru - cinci ani sau sa o dubleze in trei ani. In conditiile actuale de piata, cele mai multe fonduri vor majoritatea actiunilor la o companie. Multi din antreprenorii romani nu vor sa dea majoritatea si atunci nu are loc tranzactia", explica Victor Cionga.
Aurelian Trifa spune ca, pe langa pret, unele companii nu-si gasesc cumparatorul pentru ca nu mai prezinta interes, un exemplu fiind domeniul distributiei de medicamente.
Victor Cionga subliniaza ca, spre deosebire de anii '90, paradoxul este ca intr-o piata a cumparatorului au fost si tranzactii de mare succes organizate pe principiul competitiv (Medlife si Centrul Medical Unirea), iar explicatia acestui aparent paradox este ca sunt destul de putine companii interesante pentru investitori si cativa cumparatori interesati.
Unele tranzactii nu se realizeaza pentru ca firmele romanesti au achizitionat proprietati imobiliare pe care le-au garantat cu fluxul de numerar din activitatea de baza (care nu este in imobiliare) si proprietarii nu vor sa renunte la ele. (Citeste aici mai multe motive pentru care fondurile de investitii evita unele compani.)
Unii din reprezentantii firmelor active pe piata de M&A se asteapta la o crestere a numarului de tranzactii in 2011, pentru ca jucatorii se obisnuiesc cu mediul economic si au mai mult curaj sa vanda sau sa cumpere, apar tranzactiile distress (n.red. - firmele aflate in dificultate) iar unii antreprenori au inceput sa accepte preturile oferite, deoarece firmele nu mai au aceleasi performante si nici piata nu mai are aceeasi evolutie ca acum doi - trei ani.
Mihai Pop enumera printre tendintele de anul acesta scaderea valorii unora dintre companii si faptul ca antreprenorii se gandesc sa accepte faptul ca preturile oferite sunt bune, iar in acest mod se curata sistemul de firmele neperformante. (Citeste aici mai multe despre sansele companiilor aflate in insolventa de a fi achizitionate de investitori.)
Aurelian Trifa precizeaza ca o solutie pentru a se incheia mai multe tranzactii este ca o parte din suma sa fie pentru achizitionarea companiei, iar o alta parte sa fie alocata pentru operatiunile firmei.
Cristian Nacu nu crede ca anul acesta numarul tranzactiilor va creste, desi ar putea exista oportunitati de consolidare a unor sectoare.
Care este valoarea pietei de fuziuni si achizitii din Romania
O tendinta intregistrata anul trecut a fost ca valorile per tranzactie au fost mai mici decat in 2009.
Conform datelor E&Y, in 2010 au fost valori neomogene per tranzactie, dar concentrate mai mult spre limita inferioara, de 10 milioane de euro - 70 de milioane de euro.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Una dintre tendintele care se va accentua in acest an este scaderea preturilor la care sunt tranzactionate companiile.
Scaderea preturilor de tranzactionare a redus numarul tranzactiilor deoarece antreprenorii nu vor sa accepte preturile propuse iar investitorii nu sunt de acord cu preturile cerute.
Domenile cu cel mai mare potential in acest an sunt energia regenerabila, cel medical si al serviciilor medicale, segmentul IT si online, precum si consolidarile intre distribuitorii de medicamente.
Alte tendinte sunt consolidarea companiilor, aparitia anuntatelor privatizari si un interes mai mare al bancilor in a ajuta firmele sa creasca.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.