Finantari de peste 350.000 de euro si consultanta pentru crearea de afaceri sociale


Cea de-a doua editie a competitiei Fabricat in Tara lui Andrei se adreseaza romanilor, cu sau fara experienta de business, care vor sa isi transforme in realitate ideile sau planurile de afaceri ce raspund unei probleme sociale dintr-o comunitate.

 

Fabricat in Tara lui Andrei este un proiect OMV Petrom deschis tuturor celor care au o idee de afacere care genereaza valoare economica si sociala in comunitatile din Romania.

Antreprenorii, ONG-urile, PFA-urile, SRL-urile sau intreprinderile individuale interesate se pot inscrie in perioada 27 mai - 2 iulie pe site-ul dedicat.

In luna august, juriul Fabricat in Tara lui Andrei va selecta 35 de finalisti. Acestia vor parcurge o etapa de pregatire, in care vor primi consultanta de la expertii Fabricat in Tara lui Andrei, axata pe nevoile individuale ale fiecarui finalist si sprijin financiar pentru a testa fezabilitatea ideilor (realizarea unui studiu de piata, fabricarea unui prototip al produsului, etc.).

Castigatorii vor fi anuntati in luna aprilie 2016 si vor primi finantare nerambursabila de pana la 32.000 de euro fiecare, pentru a demara afacerile sociale. 

Finantarea este completata de orele de consultanta oferite antreprenorilor pe toata durata proiectului, in cadrul atelierelor de lucru specializate sau sesiunilor individuale de pregatire in domenii cheie pentru viitoarele afaceri: management financiar, legislativ, marketing, distributie etc. Astfel, antreprenorii vor fi pregatiti sa poata maximiza finantarea primita si sa genereze valoare economica si sociala prin afacerile lor.

Acum doi ani, lansam Fabricat in Tara lui Andrei - un proiect complex si curajos, care venea cu o noutate in societatea noastra: afaceri care, dincolo de a genera profit, rezolva si o problema sociala. Astazi, am dovedit ca se poate si vorbim deja despre produse Fabricate in Tara lui Andrei. Despre cum mierea, lana sau plantele medicinale pot schimba vieti, pot crea locuri de munca, pot contribui la educatia copiilor sau pot creste incluziunea sociala. A doua editie Fabricat in Tara lui Andrei isi propune sa sustina si sa educe in continuare viitorii antreprenori in realizarea unor afaceri sociale de succes care sa aduca valoare si comunitatilor in care activeaza.”, spune Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom. 

Competitia este deschisa tuturor care isi doresc sa initieze o afacere sociala in una dintre comunitatile vizate de proiect. Cele 29 de comunitati sunt: Miceşti (judetul Argeş); Zemes, Moinesti, Slanic Moldova (judetul Bacau); Suplacu de Barcau, Marghita (judetul Bihor); Scortoasa, Tişau, Berca (judetul Buzau); Corbu (judetul Constanta); Moreni, Aninoasa, Gura Ocnitei (judetul Dambovita); Clejani, Marşa (judetul Giurgiu); Bustuchin, Turburea, ticleni (judetul Gorj); Movileni, Poboru (judetul Olt); Poiana Campina, Podenii Noi, Scorteni (judetul Prahova); Marca (judetul Salaj); Videle, Cosmeşti, Siliştea, Scurtu Mare (judetul Teleorman); Madulari (judetul Valcea).

Formatul competitiei a functionat cu succes in prima editie a proiectului, dovada fiind cele zece afaceri sociale create si rezultatele lor. Pana la finalul lui 2015, 33 de locuri de munca vor fi create pentru oamenii din comunitatile cheie, 481 de localnici beneficiaza de venituri suplimentare, iar 171 de persoane primesc instruire pentru o meserie. Astfel, primii antreprenori, de la persoane lipsite de experienta, pana la ONG-uri sau SRL-uri, au dovedit ca finantarea, alaturi de consultanta oferita de expertii Fabricat in Tara lui Andrei, pot contribui la transformarea unei simple idei intr-o afacere sociala de succes.

"Fabricat in Tara lui Andrei este mai mult decat o competitie de afaceri sociale. E un proces prin care ideea ta de bussines se dezvolta odata cu tine si comunitatea din care faci parte. Aproape doi ani in cadrul Fabricat in Tara lui Andrei sunt cat ani intregi de invatare si pregatire. Au fost alaturi de noi experti din zona de business si consultanti din cadrul Fundatiei NESsT. Ne-au ajutat pe toata perioada de pregatire prin training-uri intensive si consultanta individuala, dar si in momentul implementarii.”, spune Mihaela Vasiloi, reprezentanta Asociatiei ALIAT, castigatoare a editiei 1 Fabricat in Tara lui Andrei.

Andreea Urse, castigatoare a editiei 1 si fondatoarea Eco Herbal spune ca, prin afacerea sociala dezvoltata in Fabricat in Tara lui Andrei a oferit consultanta şi materialul semincer necesar localnicilor din Ghimpati, judetul Giurgiu, astfel incat ei sa poata cultiva şi recolta plantele medicinale şi aromatice pe care Eco Herbal sa le comercializeze.

"In primul an de activitate, am implicat 8 gospodarii, am integrat in activitati persoane cu risc de excluziune sociala, am tinut ateliere de protectia mediului pentru copiii din zona. Comunitatea s-a mobilizat odata cu noi.”, spune Andreea Urse.

Competitia Fabricat in Tara lui Andrei este organizata in parteneriat cu Fundatia NESsT, o organizatie internationala specializata in dezvoltarea de afaceri sociale in tarile in curs de dezvoltare. Rolul sau va fi de a asigura selectia si consultanta pentru dezvoltarea afacerilor sociale in primii ani de la infiintare.  
 

Citeste aici mai multe articole despre antreprenoriat social.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii