Unde invata studentii sa faca afaceri


Increderea in sine, experienta de management, cea de lucru in echipa si capacitatea de a-si asuma riscuri sunt principalele beneficii ale studentilor care urmeaza cursuri de antreprenoriat. In ultimii ani, numarul acestor programe a crescut, pentru ca tinerii simt nevoia sa completeze informatiile primite in scoala.


 

Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) si profesor la Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE), spune ca, dupa anii 2007 - 2008, numeroase organizatii au inceput sa realizeze seminarii pe teme de afaceri pentru studenti.

Insa, unele programe au fost lansate chiar si inainte de acea perioada. De exemplu, Junior Achievement Romania (JAR) organizeaza inca de acum sapte ani programul "StartUP" destinat studentilor si care facea parte din portofoliul organizatiei la nivel european. La fel, organizatia studenteasca Voluntari pentru Idei si Proiecte Romania (VIP) a lansat acum sapte ani proiectul de antreprenoriat "Good to Go" iar acum 12 ani a lansat "Investment School", una din primele scoli de investitii din Romania. Proiectele de educatie de business ale VIP Romania  sunt organizate sub umbrela comunitatii Business Club (n.red. - pe langa aceasta, VIP mai are si alte patru comunitati: Econosofia, Leadership Development si International Affairs).

Acum patru ani, Fundatia Leaders a demarat "Leaders School" si in anul universtar 2008 - 2009, seria de training-uri "Leaders Education".

Asociatia Studentilor Economisti din Romania (ASER) a introdus acum trei ani cursuri pentru studentii care vor sa aiba o afacere (in 2009, ASER a organizat prima editie a "Changemakers" si in anul urmator "Dream Big").

Akcees organizeaza programe de educatie antreprenoriala pentru studenti din luna februarie 2012, cand s-a lansat, fiind infiintata de Irina Nicoleta Scarlat si de Serban Mogos.

"O prima explicatie rezida in faptul ca foarte multi dintre cei care lucreaza in aceste asociatii de studenti au simtit nevoia sa cunoasca anumite componente ale educatiei intraprenoriale mai aprofundat decat s-a predat la curs, atunci au organizat aceste cursuri pentru membrii lor. Doi, aceste cursuri au aparut si ca urmare a faptului ca nu intotdeauna cei care predau cursurile de managementul al IMM-urilor cunosc o activitate intraprenoriala din practica, si atunci cursurile nu sunt suficient de pragmatice si nu satisfac suficient cerintele studentilor", spune pentru startups.ro Ovidiu Nicolescu.
 

Ce programe de antreprenoriat se organizeaza pentru studenti
Ovidiu Nicolescu spune ca, de regula, cursurile asociatiilor sunt organizate pe resurse umane si financiare, pentru ca studentii au constatat, din discutiile cu colegii lor sau daca au incercat, ca e foarte greu sa-si asigure resursele financiare ale unei afaceri in Romania.

"A doua explicatie tine si de faptul ca foarte multe banci finanteaza asemenea programe, pentru a-si mediatiza produsele si pentru a-si intipari brandul. Cele pe resurse umane sunt frecvente si datorita faptului ca studentii sunt foarte sensibili la aceste probleme. Tinerii, dintodeauna, si acum mai mult ca inainte, in contextul acesta foarte complicat, cu criza internationala, nationala, cu problemele acestea pe care le traieste fiecare, fie la universitate, fie in cadrul familiei, constata ca nu cunosc suficient sa comunice, sa relationeze, ca au probleme in a convinge o banca, un potential intreprinzator, manager. Din pacate, la noi nu se face suficienta psihologie - sociologie de tip intraprenorial si aplicat", adauga Ovidiu Nicolescu.

Cursurile organizate de asociatiile studentesti sunt concentrate pe partea practica, cele mai multe invitand manageri si antreprenori care sa-si impartaseasca povestea studentilor si sa le dea sfaturi.

Programul StartUP al JAR a evoluat prin adaugarea unui suport de curs de antreprenoriat international, dar experienta de invatare bazata pe lansarea unui produs sau serviciu real ca afacere pilot de catre echipele de studenti ramane elementul esential al programului.

"Participantii lucreaza cu cadre didactice partenere sau consultanti voluntari din mediul de afaceri care asigura ca proiectele chiar sunt relevante pentru ce se intampla in piata", spune pentru startups.ro Lucian Gramescu, Managerul de Operatiuni al JAR.

"Good to Go", lansat de VIP Romania in cadrul Business School, este o scoala de o saptamana, in timpul careia studentii participa la conferinte si workshop-uri. Temele abordate sunt etapele deschiderii unei afaceri, de la ideea de business pana la finantare si partea legislativa, precum si povesti ale antreprenorilor. Aceasta este organizata in fiecare primavara, participantilor din afara Bucurestiului asigurandu-li-se cazarea.

"Sunt conferinte urmate de workshop-uri si sesiuni de intrebari deschise, pentru ca nu tot ceea ce spune un speaker este acoperit de dorintele participantilor si vor sa stie niste etape cheie ale unor afaceri: ce a gresit si cum a invatat din asta sau cum reusesti sa-ti pastrezi niste parteneri sau sa-ti fidelizezi clientii. In ultima zi a fost o simulare manageriala de companie, organizata de Contrast Management Consulting", spune pentru startups.ro Vladimir Deliu, Managerul Business Club.

Diana-Alexandra Dima, vicepresedintele si coordonatorul Managementului Proiectelor la ASER, spune ca proiectele de educatie antreprenoriala au fost pornite pentru ca studentii din acea perioada (2008) simteau nevoia sa se diferentieze, pentru a acumula mai multe cunostinte si a face practica.

"Atunci cand mergeau la angajator aveau ce povesti, decat daca ar fi ramas in facultate si n-ar fi participat la aceste proiecte", explica pentru startups.ro Diana Dima.

Astfel, Changemakers, programul lansat de ASER, cuprinde o serie de conferinte despre antreprenoriat social si o scoala de primavara, in care studentii invata cum sa faca o afacere sociala, iar programul Dream Big cuprinde o serie de sesiuni de leadership si antreprenoriat in care studentii se pot intalni cu oameni implicati in business.

"Changemakers a aparut in 2009, din nevoia de-a face ceva in plus, un altfel de antreprenoriat, mai ales ca atunci incepuse sa fie la moda antreprenoriatul social prin afara. In Romania nu era indeajuns de vizibil. Ne-am gandit ca ar fi nevoie de o privire de perspectiva asupra antreprenoriatului. Ne doream schimbare, o societate mai responsabila, cetatenie activa din partea studentilor", mai spune Diana Dima.

Prima editie a Changemakers a fost locala (Bucuresti), a doua internationala (au participat studenti din strainatate), a treia nationala, iar cea de anul viitor va fi locala. Acest proiect se desfasoara, de obicei, primavara.

Dream Big a inceput, in 2010, cu indemnul de a-i face pe studenti sa-si constientizeze scopul lor in viata, sa-si puna obiective inalte si sa lupte pentru ele.

"Anul trecut, Dream Big s-a axat pe leadership si antreprenoriat. Executivii din diferite companii si-au spus povestea si cum au reusit sa ajunga la acel succes. Anul acesta, am mers pe vise mari si pe dezvoltare personala", detaliaza Diana Dima.

De obicei, Dream Big este organizat la sfarsitul toamnei, dar in acest an universtar va fi in primavara anului viitor.

"Anul acesta (universitar), Dream Big merge dincolo de stabilirea obiectivelor. Dupa ce studentii isi vor fi stabilit obiectivele si isi vor face un anumit plan, vor trece printr-o perioada de mentorat in care sa vada piata in mod real, sa primeasca ajutor real", mentioneaza Diana Dima.

Valentin Ionescu, Project Manager-ul programului Leaders Education al Fundatiei Leaders, spune ca in cadrul acestuia exista cinci sesiuni saptamanale de training, fiecare in jurul unui concept distinct. In cadrul Leaders Education sunt invitati manageri si antreprenori romani, pentru a le vorbi studentilor pe diverse teme.

"Programul aduce, pe langa informatiile teoretice, oferite intr-o maniera profesionista, si o latura inspiratioanala, in care liderii romani din diverse arii de activitate (cultura, afaceri, medicina) le prezinta studentilor modul in care au reusit sa creeze echipe, sa faca performanta, sa inspire oameni sau sa aduca progresul", spune pentru startups.ro Valentin Ionescu.

Irina Scarlat, cofondator si vicepresedinte executiv la Akcees, spune ca au lansat aceasta organizatie deoarece au sesizat nevoia de programe antreprenoriale de foarte buna calitate pe piata romaneasca, iar momentul lansarii a coincis cu intoarcerea ei in Romania, dupa finalizarea unui program de masterat la Oslo si Paris.

"In urma unei cercetari, am ajuns la concluzia ca tinerii au nevoie de urmatoarele lucruri pentru a deveni antreprenori de succes: o retea de contacte relevante, competente care nu se formeaza pe bancile scolii, experienta de calitate, deschidere internationala si, nu in ultimul rand, planuri de afaceri si pitch-uri relevante", detaliaza pentru startups.ro Irina Scarlat.

 

Citeste continuarea articolului - pagina 2

DE RETINUT:
In ultimii patru - cinci ani, au inceput sa fie dezovltate tot mai multe cursuri
de educatie antreprenoriala pentru studenti.
Programele sunt fie sub forma de conferinta sau workshop, fie de scoala de vara sau eveniment de cateva zile, accentul punandu-se pe implicarea unor antreprenori cunoscuti care pot impartasi din experienta lor.
Cele mai multe cursuri de business pentru studenti sunt organizate in Bucuresti si in marile centre universitare.
Cresterea increderii in sine este principalul beneficiu al studentilor care participa la aceste cursuri.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.

 

Acest material face parte din seria "Back2School or Back2Business?", un proiect editorial startups.ro dedicat studentilor antreprenori.

 


Nu exista comentarii