Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Proiectele Akcees sunt Idea Exchange (networking cu antreprenorii consacrati), Weekend Seminar (sesiuni de training de comunicare, branding personal, project management, time management), Career Leader (punte de legatura intre tinerii talentati si angajatorii de top), Entrepreneurship Trainee (stagii de practica platite la start-up-uri de succes din Europa) si Start Me Up (scoala de antreprenoriat - tinerii realizeaza un plan de afaceri si isi prezinta conceptul de business in fata unui grup de antreprenori si investitori consacrati).

Majoritatea acestor programe sunt gratuite, fiind sponsorizate de companii. Sunt taxate doar cursurile desfasurate pe mai multe zile, in functie de strategia fiecarei organizatii.
 

Ce studenti pot participa la aceste programe
Cele mai multe dintre aceste programe sunt destinate studentilor de la ciclul de licenta, iar unele si masteranzilor.

Cursurile StartUP (JAR) se adreseaza studentilor care participa la cursuri de antreprenoriat/management, sustinute de cadre academice partenere, dar materialele si participarea in competitie sunt disponibile tuturor studentilor interesati, indiferent de profil si de varsta.

Programele Leaders Education si Leaders School se adreseaza studentilor cu varsta intre 18 ani si 25 de ani.

Cursurile Business Club (VIP Romania) sunt deschise tuturor studentilor si, in general, tinerilor care vor sa initieze un business. Anul trecut, au fost in jur de 20 de participanti la "Good to Go", dintre care sase au fost din provincie. O parte dintre studenti au fost de la Universitatea Politehnica Bucuresti, Universitatea Bucuresti si SNSPA, precum si alti tineri care vor sa-si deschida o afacere.

"Anul acesta au fost vreo patru pe loc la <Good to Go>. Perioada de aplicare a inceput pe 2 aprilie, iar cu doua saptamani inainte am lansat promovarea in facultati - am lipit afise, am dat flyere, am derulat o campanie pe Facebook si am contactat partenerii media. Cel mai greu proces este sa convingem partenerii sa ne finanteze. Trebuie sa-ti dai seama ce au ei de castigat - sa inteleaga ca ei chiar contribuie la educatia unor studenti si la formarea lor", mentioneaza Vladimir Deliu.

Membrii voluntari din ASER sunt doar studentii din ASE, dar participantii la Changemakers si Dream Big au fost si de la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), Universitatea Bucuresti si Universitatea Politehnica Bucuresti.

Irina Scarlat spune ca proiectele Akcees se adreseaza studentilor cu initiativa, implicati in activitati extra-curriculare, pregatiti sa isi depaseasca limitele si cu potential de a deveni viitorii lideri in business.
 

In ce orase se desfasoara aceste programe pentru studenti
Cele mai multe programe de antreprenoriat pentru studenti sunt dezvoltate in Bucuresti si in marile centre universitare: Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.

"Este si normal, pentru ca asemenea programe de training sa beneficieze de traineri profesionisti, pentru ca cea mai mare parte a trainerilor profesionisti se gasesc in universitati. Dupa Bucuresti, foarte multe programe sau training-uri intraprenoriale sau seminarii sunt la Cluj, la cele doua universitati mari - Babes Bolyai si Universitatea Tehnica, la Timisoara in special pe Universitatea de Vest, dar intr-o anumita masura si pe Universitatea Tehnica si chiar de Medicina, la Iasi la Universitatea <Alexandru Ioan Cuza> si Politehnica (n.red. - Universitatea Tehnica <Gheorghe Asachi>), la Sibiu pun probleme de calitate si de intraprenoriat tehnologic cu o dimensiune investitionala foarte puternica. Mai sunt la Craiova, Brasov, Suceava, Oradea, Constanta", spune Ovidiu Nicolescu.

Programul JAR se deruleaza in marile centre universitare din Romania, dar este deschis pentru cadrele didactice si studentii din orice universitate din tara, indiferent de oras sau tipul acesteia (de stat sau privata).

Editia din acest an a "Good to Go" a fost promovata in Bucuresti, Iasi, Timisoara si Cluj, interviurile cu participantii din tara fiind sustinute prin Skype.
Leaders Education se desfasoara in principalele universitati de stat din Bucuresti.

Dintre proiectele Akcees, Idea Exchange, Weekend Seminar si Career Leader se desfasoara doar in Bucuresti, dar reprezentantii organizatiei se gandesc sa le realizeze si in alte centre universitare.

"Ne-am bucurat sa avem participanti din mai multe zone ale tarii. Entrepreneurship Trainee si Start Me Up se adreseaza tinerilor din intreaga regiune, primul dintre ele realizandu-se exclusiv online, iar cel de-al doilea pe Valea Prahovei", detaliaza Irina Scarlat.
 

Care sunt beneficiile studentilor inscrisi in aceste programe
Reprezentantii asociatiilor spun ca increderea in sine, experienta de management si de lucru in echipa, precum si networking-ul sunt principalele beneficii pentru studentii care participa la cursuri intraprenoriale.

Irina Scarlat spune ca proiectele pe care le desfasoara Akcees ii ajuta pe studenti sa-si dezvolte contacte relevante, sa acumuleze abilitati pe care nu le invata la scoala, experienta profesionala si deschidere internationala, dar si sa isi redacteze un plan de afaceri pe care sa il prezinte adecvat in fata investitorilor. Pana in prezent, in jur de 250 de tineri au absolvit cursurile Akcees.

"Exista tineri care efectueaza in prezent stagii de practica la companii de succes din Romania sau de peste hotare, tineri care au gasit potentiali clienti si parteneri de afaceri in cadrul Idea Exchange, persoane care pun in practica ceea ce au invatat la Weekend Seminar in activitatea lor de zi cu zi. In plus, echipa castigatoare Start Me Up a primit deja o investitie initiala si in prezent isi dezvolta ideea de afaceri", completeaza Irina Scarlat.

Lucian Gramescu mentioneaza si el ca principalul avantaj al cursurilor este experienta reala de business.

"Programul a implicat studenti din peste 20 de universitati in ultimii ani, cu 140 de echipe intrate in etapa cea mai dificila a programului, competitia prin care se pot califica la finala europeana, unde echipa Romaniei a ocupat locul III in editia din 2011, Madrid", spune Lucian Gramescu.

Valentin Ionescu precizeaza ca prin programele Leaders tinerii invata despre leadership si pasiune de la modele de succes, au contact cu o atitudine perseverenta si proactiva cu privire la schimbarea in societatea romaneasca, identifica noi oportunitati de dezvoltare personala si de locuri de munca, precum si interactioneaza cu lideri din companii de top.

"In cadrul Leaders Education au participat peste 1.500 de studenti selectati din peste 4.000 de aplicatii. Am avut foarte multe cazuri de tineri care au inceput propriile initiative facand ceea ce le place", adauga Valentin Ionescu.

La Changemakers au participat 30 de studenti, iar pe platforma online evenimentele au fost urmarite de 8.000 de persoane.

"Am facut diverse cercetari si ne-am dat seama ca studentii nu prea vor ca imediat dupa ce termina proiectul sa deschida o afacere sociala, fiind si studenti. Afacerea sociala este un pic mai complexa, desi nu-i corect, decat celelalte afaceri. Ai nevoie de mult mai multa motivatie interioara sa te ocupi de ea, mai ales ca profitul nu vine imediat si scopul principal nu este profitul. Acesta este pe termen lung. Membrii comunitatii spun ca au de gand sa faca antreprenoriat social, pana atunci insa sunt oameni care fac activitati sociale si-i ajuta pe alti oamenii intr-un alt fel", precizeaza Diana Dima.

Ovidiu Nicolescu spune ca, datorita cursurilor urmate in cadrul diverselor asociatii, studentii le solicita profesorilor care au cursuri interactive sa le mai prezinte si alte informatii decat cele din programa universitara.

De altfel, Diana Dima spune ca a simtit ca a influentat Universitatea, "dar mai mult din contactul cu noi, oamenii din organizatie, cand vorbim de ceea ce ne-ar placea sa facem si avem si-o altfel de relatie cu profesorul respectiv".
 

Cum se vor dezvolta aceste programe
Cursurile lansate de aceste organizatii sunt intr-o continua schimbare, in functie de ceea ce se cere mai mult.

"Programele studentesti au un avantaj fata de cursurile obisnuite: au succes numai in masura in care corespund unor cerinte concrete", adauga Ovidiu Nicolescu.

De exemplu, anul acesta, VIP renunta la Business Club Conferences, dar introduce proiectul Think Online, un mini accelerator pentru business-urile online.

"Se simte nevoia unui proiect cu o finalitate mai palpabila", explica Vladimir.

Diana Dima mentioneaza ca proiectele ASER se schimba si se modifica, in functie de project manager, dar nu radical, ci se pastreaza ideea. ASER a realizat in acest an proiectul "The Switch", un concurs prin care studentii au putut crea aplicatii pe care apoi le-au vandut printr-un marketplace al Microsoft.

Irina Scarlat spune ca Akcees va aduce noi initiative si proiecte in Romania, in linie cu evolutia culturii antreprenoriale existente.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
In ultimii patru - cinci ani, au inceput sa fie dezovltate tot mai multe cursuri
de educatie antreprenoriala pentru studenti.
Programele sunt fie sub forma de conferinta sau workshop, fie de scoala de vara sau eveniment de cateva zile, accentul punandu-se pe implicarea unor antreprenori cunoscuti care pot impartasi din experienta lor.
Cele mai multe cursuri de business pentru studenti sunt organizate in Bucuresti si in marile centre universitare.
Cresterea increderii in sine este principalul beneficiu al studentilor care participa la aceste cursuri.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.

 

Acest material face parte din seria "Back2School or Back2Business?", un proiect editorial startups.ro dedicat studentilor antreprenori.