Inginerul gradinar


Dupa o cariera de inginer in aviatia militara, Marin Dumbrava s-a hotarat sa devina fermier, fiind pasionat de domeniu. In plus, acesta este specializarea in care se pregateste fiul sau, student la agronomie.


Marin Dumbrava este inginer comandor in rezerva, in aviatie. A facut Academia Tehnica Militara, Institutul Politehnic si are un master la Universitatea Nationala de Aparare. A lucrat in exploatare, inclusiv la baza Ianca (Braila), unde raspundea de activitatea tehnica din cadrul escadrilei. In prezent, este pensionar.

In 2005, a cumparat un teren in comuna Joita (Giurgiu), aflata la aproximativ 15 km in vestul Bucurestiului.

"Totul a plecat din pasiune si imi place ceea ce fac. Nu o fac pentru un castig imediat. Fac activitatea acesta si pentru fiul meu, care este la Agronomie, anul doi, la masterat", spune pentru startups.ro Marin Dumbrava, proprietar al fermei Biodumbrava.

Suprafata fermei este in jur de un hectar, astfel ca Marin Dumbrava isi numeste unitatea microferma.

"Totul a fost realizat in timp. Fiecare centimetru patrat este <foarte bine analizat si foarte bine gandit>", mai spune Marin Dumbrava.

(Citeste aici mai multe despre potentialul pe care il au fermele ecologice din Romania.)


Ce se cultiva in microferma
In primul an, Marin Dumbrava a cultivat lucerna, pentru ca aceasta este un foarte bun ingrasamant, aduce mult aport de azot si sufoca buruienile.

"In urmatorul an, am pus 50 de pomi fructiferi, in urmatorul an, alti 50 de pomi fructiferi, dupa aceea, vita de vie, in zona gardului de delimitare si in extremitatile pomilor fructiferi, si, de anul trecut, am inceput sa cultiv pe suprafete mai mari si intensiv aproape toata gama de legume. Tot anul trecut am pus fructe de padure - mure, zmeura -, pe niste suprafete mai mici, dar am inceput sa ma extind si in partea din spate. De curand (n.red. - la inceputul lunii aprilie a acestui an), am pus catina in partea de delimitare a microfermei, pentru ca prin spatele microfermei trece raul Cirogarla. Catina este si pe post de gard viu, pentru intrusi si, in acelasi timp, se pot culege fructele acesteia", mai spune Marin Dumbrava. 

De anul acesta, ferma are cultivate mai multe legume (rosii, castraveti, ardei, vinete, cartofi, salata, fasole) si plante aromatice (patrunjel, leustean, marar, coriandru).

Marin Dumbrava vrea ca din acest an sa creasca si 200 de gaini ouatoare, pentru care a construit un adapost si mai face un gard despartitor intre livada si restul fermei.

"Acest an este unul de tatonare. Voi vedea, in functie de cerintele clientilor, cate gaini voi creste pentru carne si cate pentru oua. Acum voi achizitiona puicute de doua luni, pentru ca este deja tarziu sa cumpar pui, dar anul viitor voi incepe de la nivelul puilor. Prefer sa cumpar gainile printr-un specialist, ca sa ma asigur ca sunt potrivite, ca au fost crescute in conditii naturale, chiar daca acest lucru ma va costa un pic mai mult", explica Marin Dumbrava.

Microferma are doua solarii, unul unde se produc rasadurile si altul pentru culturile mai pretentioase si pentru cultivarea legumelor in extrasezon.

"Pentru a fi eficient in agricultura ecologica, trebuie sa ai doua solarii, ca sa satisfaci cerintele clientilor si sa ai o productie diversa si constanta", mai spune Marin Dumbrava.

El adauga faptul ca impreuna cu fiul sau experimenteaza si incearca tehnici noi si adapteaza tehnica de cultura, pentru a produce cat mai natural.

Citeste continuarea articolului - pagina 2
 

DE RETINUT:
Marin Dumbrava este inginer iar in 2005 a cumparat un teren in comuna Joita (Giurgiu), unde a infiintat microferma Biodumbrava.
Microferma are livada, vita de vie, legume si fructe de padure, urmand ca din acest an sa aiba si gaini.
Biodumbrava este in anul doi de conversie, urmand ca de anul viitor sa obtina certificatul de producator bio.
Investitia in Biodumbrava a fost, pana in prezent, in jur de 15.000 de euro, fiind facuta doar din surse proprii.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii