Ce potential de business au fermele eco


Reprezentantii companiilor din domeniu spun ca cel mai bine este ca o ferma ecologica sa nu se axeze pe un singur sector de productie, ci sa imbine mai multe tipuri, cuprinzand spatii pomicole, zootehnice, viticole, legumicole si/sau plante tehnice.


"De obicei, este bine ca ferma sa fie mixta (vegetal cu animal), pentru a conserva energia in cadrul fermei si substantele nutritive sa se roteasca, gunoiul de grajd sa fie folosit la ingrasarea fermei vegetale, iar produsele din ferma vegetala sa fie furaj pentru animale", spune pentru startups.ro Marian Cioceanu, presedintele asociatiei Bio Romania.

Tudor Dorobantu, secretar general al Federatiei Nationale din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe (AGROSTAR), spune ca, de cele mai multe ori, o ferma zootehnica trebuie sa isi asigure furajele din surse sigure si opteaza sa si le produca singura.

"Cea mai benefica imbinare poate fi considerata zootehnie-legumicultura, unde orice tehnologie a unei specii legumicole include si aplicarea de ingrasaminte naturale, in anul infiitarii culturii sau anul premergator infiintarii", explica pentru startups.ro Tudor Dorobantu.


Cererea de alimente eco
Marin Dumbrava, fermier si proprietarul Biodumbrava, si Tudor Dorobantu spun ca, in ultimul timp, cererea pentru produsele eco a crescut. (Citeste aici mai multe despre tendintele de pe piata eco din tara noastra)

Marin Dumbrava adauga faptul ca multe persoane sunt foarte bine informate si vor sa consume produse cat mai sanatoase, iar celor cu probleme de sanatate li se recomanda de catre medici sa consume alimente cat mai curate, cat mai naturale.

Tudor Dorobantu completeaza ca aceasta tendinta poate fi un nou inceput pentru cei care doresc sa produca ecologic.

"Din pacate, cererea pe piata interna este relativ mica, comparativ cu potentialul de productie. In tarile europene exista o cerere constanta pentru astfel de produse, dar, din cauza dimensiunilor relativ mici ale fermelor noastre nu putem furniza o productie relativ constanta sau o gama variata de produse. Ne-am axat pe export de miere de albine ecologica, fructe etc.", adauga Tudor Dorobantu. (Citeste aici mai multe despre problemele pietei bio din Romania)

Daniela Giurca, Directorul General al Directiei Generale Politici in Sectorul Vegetal din Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MADR),  spune ca anul trecut piata de produse ecologice din Romania a crescut cu 25% fata de anul anterior, ajungand la 35 de milioane de euro.


Ce inseamna agricultura ecologica
Obiectivele generale ale agriculturii ecologice sunt:
1. Stabilirea unui sistem durabil de gestionare a agriculturii, care respecta sistemele si ciclurile naturii si mentine si amelioreaza sanatatea solului, a apei, a plantelor si a animalelor si echilibrul dintre acestea; contribuie la un inalt nivel de biodiversitate; utilizeaza in mod responsabil energia si resursele naturale precum apa, solul, materia organica si aerul; respecta standarde inalte de bunastare a animalelor si, in special, satisface nevoile comportamentale specifice speciilor.

2. Vizeaza realizarea de produse de calitate superioara;

3. Vizeaza producerea unei mari varietati de produse alimentare si alte produse agricole care raspund cererii consumatorilor pentru bunuri realizate prin folosirea unor procese nedaunatoare mediului, sanatatii umane, sanatatii si bunastarii plantelor sau animalelor.

"<Productia ecologica> inseamna utilizarea unei metode de productie care respecta normele stabilite prin cele doua Regulamente europene (CE), nr. 834/ 2007 (n.red. - privind productia si etichetarea produselor agroalimentare ecologice) si 889/ 2008 (n.red. - privind normele de aplicare ale regulamentului (CE) nr. 834/ 2007), in toate stadiile de productie, procesare si distributie", spune pentru startups.ro Abdelaziz Messai, General Manager la Ecocert Romania.

 

Citeste continuarea articolului - pagina 2

DE RETINUT:
Reprezentantii companiilor din domeniu recomanda ca fermele ecologice sa fie mixte
si sa cuprinda spatii pomicole, zootehnice, viticole, legumicole si/sau plante tehnice.
Piata de produse ecologice din Romania a crescut anul trecut cu 25% fata de anul anterior, ajungand la 35 de milioane de euro.
Profitabilitatea si productivitatea agriculturii ecologice sunt mai reduse decat in cazul agriculturii conventionale, astfel ca inca sunt putine investitii in domeniu.
Anul trecut, in Romania, in agricultura ecologica erau in jur de 4.320 de operatori, au fost crescute aproape 19.500 de animale si s-a cultivat o suprafata de 260.000 hectare.
Cele mai mari ferme ecologice sunt cultivate cu cereale si cele mai mici sunt pentru legume.


Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii