Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Certificarea produselor
Biodumbrava este in anul doi de conversie, urmand ca anul viitor sa obtina certificatul de producator bio. (Citeste aici mai multe despre cum sa-ti certifici o ferma bio.)
"De anul trecut am incheiat contractul de inspectie si certificare cu Austria Bio Garantie. Sunt vreo sase dosare care trebuie completate, iar organismul de inspectie si certificare poate veni in orice moment sa verifice tehnica de cultura, produsele, sa analizeze apa, solul si tot ceea ce considera dansii ca este necesar. Trebuie sa folosesc samanta netratata, bio. Am cumparat samanta certificata bio din Anglia si de la statiunea de cercetari legumicole din Bacau, dar numai cu avizul organismului de certificare", explica Marin Dumbrava.
Cat a fost investitia in afacere
Pana in prezent, investitia in Biodumbrava a fost in jur de 15.000 de euro, fiind facuta doar din surse proprii.
"Totul a plecat din pasiune, de aceea si investitia am facut-o in timp, foarte greu si cu foarte multi bani. Investia am facut-o in cinci ani. In fiecare an am mai facut cate ceva, ca n-am avut bani suficienti. Ideal, ar fi sa ai o suma mare la inceput si sa ai un plan foarte bine gandit si atunci, in cateva luni, ti-ai dezvoltat o ferma de genul acesta. In conditiile in care nu ai acesti bani si ai chemare, ai vointa, o faci in timp. Nu stiu cum vor fi recuperati banii. Anul acesta, mi-am propus sa ajung la profit zero, in conditiile in care vreau si o marire a suprafetei de cultura si o diversificare a ei", adauga Marin Dumbrava.
Pentru a-si extinde productia, fermierul intentioneaza sa ia teren in arenda sau sa-l cumpere, dar inca mai cauta, pentru ca in zona sa, in apropiere de Bucuresti, preturile pentru terenul agricol sunt mari.
"In toata lumea, productia bio se face pe suprafata mica, pentru ca sunt costuri mari. Daca ai pasiune, chemare, vointa, atunci satisfactiile sunt mari, chiar daca sunt multe greutati", mai spune Marin Dumbrava.
Alte surse de finantare
Pe langa finantarea proprie, pentru a-si achita o parte din costuri, microferma a solicitat si primit subventia de 1.500 de euro, acordata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru fermele aflate in conversie.
Biodumbrava nu poate solicita fonduri europene, deoarece are o suprafata mica, pana intr-un hectar, astfel ca nu indeplineste criteriile de eligibilitate.
Preturile produselor
Una din problemele agriculturii bio este legata de preturile produselor, care sunt mai mari decat in agricultura conventionala. (Citeste aici mai multe despre problemele pietei bio din Romania.)
"Am incercat sa tin preturile cat mai apropiate de cele de pe piata (n.red. - din agricultura conventionala), ceea ce nu se poate. Nu stiu cat voi putea rezista asa si cat o voi putea duce asa. Nu cunosc oamenii ce investitie este, ce efort implica si costurile (n.red. - cu samanta, obtinerea rasadului, udatul, pentru a lucra pamantul etc.). Daca tragi linie, ai niste cifre mari. Atunci, cu cat trebuie eu sa vand acest produs? Oamenii nu cunosc toate amanuntele acestea", explica Marin Dumbrava.
Vanzarea si distributia produselor
Microferma vinde cel mai mult direct clientiilor si catorva magazine bio.
Anul acesta, Biodumbrava a introdus programul “cosul saptamanal”, pentru livrarea legumelor. Pentru acest cos, microferma are in jur de 100 de clienti, lunar.
"Mi-am calculat un numar de clienti carora sa le pot livra sigur produsele, dar produc mai mult si vin si in intampinarea altor solicitari", spune Marin Dumbrava.
Suma minima pentru a solicita cosul saptamanal este de 20 de lei, dar valoarea comenzilor variaza mult in functie de client.
Produsele din Biodumbrava sunt livrate numai in Bucuresti, desi solicitari au fost si din Constanta, Timisoara, Ploiesti, Buzau, Pitesti si Brasov.
La inceputul lunii august, Biodumbrava va incepe si un sistem de distributie prin curierat. Astfel, microferma va putea livra si in alte orase tara, orice cantitate si orice tip de legume.
Marin Dumbrava precizeaza ca, de exemplu, dimineata ar putea strange legumele, pe care curierul sa le preia dupa-amiaza, astfel incat a doua zi sa fie la client.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Marin Dumbrava este inginer iar in 2005 a cumparat un teren in comuna Joita (Giurgiu), unde a infiintat microferma Biodumbrava.
Microferma are livada, vita de vie, legume si fructe de padure, urmand ca din acest an sa aiba si gaini.
Biodumbrava este in anul doi de conversie, urmand ca de anul viitor sa obtina certificatul de producator bio.
Investitia in Biodumbrava a fost, pana in prezent, in jur de 15.000 de euro, fiind facuta doar din surse proprii.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 19 Iulie 2011 la ora 15.44