In ultimii ani, microcreditorii si-au diversificat oferta de produse iar suma medie finantata a variat intre 2.800 de euro si 15.000 de euro anul trecut. Valoarea maxima finantata poate ajuge pana la 50.000 de euro iar perioada pe care se pot semna contractele este intre un an si sapte ani.
Microcreditorii finanteaza microintreprinderile, micii producatori agricoli, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si familiale, precum si liber profesionistii.
"Fata de acum trei ani, organizatiile de microfinantare si-au diversificat oferta odata cu cresterea portofoliului de microcreditare prin accesarea fondurilor din Programul Progress al Uniunii Europene si prin asistenta tehnica furnizata in cadrul programului JASMINE", spune pentru startups.ro Maria Doiciu, Senior Consultant SMEs si Microfinance la Eurom Consultancy&Studies. (Citeste aici mai multe despre cum era piata de microcreditare acum trei ani.)
Bogdan Merfea, director general la Patria Credit (Citeste aici mai multe despre activitatea si produsele Patria Credit), spune ca UE are o preocupare deosebita pentru microfinantare, din cauza incluziunii sociale si a somajului, inregistrate in ultimii ani.
"Problema microfinantarii este cum ajung la ultima mila, unde un producator agricol sau un mic intreprinzator are nevoie de finantare. Ca sa duci servicii financiare la ultima mila sunt multe costuri operationale, dar finantele trebuie sa devina mai democratice. In sistemul financiar romanesc, educatia spre economisire a celor mici este punctul important pentru care ar trebui sa luptam", spune pentru startups.ro Bogdan Merfea.
El mentioneaza ca la piramida societatii, microafacerile joaca un rol foarte important, pentru ca au un mare impact social - oamenii isi creeaza propriile locuri de munca, firmele sunt dinamice, iar daca ceva nu merge, se schimba din mers.
“Caracteristica micilor intreprinzatori este ca se reinventeaza, au spirit antreprenorial. Nu foarte multi dintre ei reusesc sa finalizeze afacerea pe care au pornit-o, astfel ca incep alta. Faptul ca n-au alternativa le da idei si se apuca de altceva", mai spune Bogdan Merfea.
Ce sume se pot imprumuta
"Chiar daca noul cadru legal (legea 93/2009) care reglementeaza activitatile financiare ale institutiilor financiare nebancare nu limiteaza valoarea creditelor la 25.000 de euro, valoarea medie a imprumuturilor nu a depasit valoarea maxima, ci s-a aflat sub 10.000 de euro, dar depinde de tipul de IFN (n.red. - institutie financiara nebancara, forma in care sunt constituiti majoritatea microcreditorilor) si de produsul financiar", explica Maria Doiciu.
In cazul Express Finance suma medie a microcreditelor imprumutate de a scazut cu cateva procente din 2009 pana la sfarsitul anului trecut, de la o medie de aproximativ 7.500 de euro pana la 6.500 de euro.
Cristian Jurma, director general la Express Finance, spune pentru startups.ro ca, desi modificarea nu a fost semnificativa, se poate vorbi si de inceputul unei autoeducari a clientilor. Fata de acum trei ani, institutia si-a impartit clientii in trei segmente, dintre care doua sunt reprezentate de cei nebancabili, in functie de profilul clientului, destinatia creditului si riscul asociat.
Mircea Onita, director operatiuni la good.bee Credit, spune pentru startups.ro ca, fata de acum trei ani, cand a aparut (Citeste aici mai multe despre istoricul good.bee.), in prezent, institutia si-a marit plafonul maxim la care acorda microcreditele, care este de 50.000 de euro, si perioada de creditare, care ajunge pana la cel mult sapte ani.
"Cresterea sumei maxime si a perioadei au aparut din necesitatea finantarii unor investitii mai mari de catre clientii nostri. Un exemplu bun sunt utilajele agricole, domeniu in care clientii prefera utilaje mai scumpe, dar foarte performante (tractoare, combine etc.). In cazul goodbee Credit, 87% din portofoliu este alocat zonelor rurale", mai spune Mircea Onita.
Astfel, valoarea medie a unui microcredit la good.bee Credit a crescut de la circa 16.000 de lei la 31.000 de lei.
Laviniu Chis, director general la Microimo, spune pentru startups.ro ca in cazul acestei institutii, valoarea medie a unui credit luat de intreprinzatori a scazut, ajungand la 11.000 de euro anul trecut, fata de 18.000 de euro acum trei ani. Suma maxima care se poate solicita a ramas de 25.000 de euro, echivalentul in lei.
"Aceasta scadere este cauzata in principal de gradul de indatorare a solicitantilor, care de-a lungul timpului au acumulat o serie de imprumuturi cu maturitati lungi, facand posibila o expunere mai mica, corelata cu capacitatea de rambursare. Un alt motiv il constituie reducerea interesului pentru finalizarea sau demararea proiectelor de investitii si necesitatea reechilibrarii fluxurilor de numerar deficitare. Volumul expunerilor n-a fost afectat, deoarece au fost finantati un numar mai mare de intreprinzatori cu sume mai mici, mentinandu-se astfel un nivel constant al expunerilor cu anii anteriori", detaliaza Laviniu Chis.
In cazul Opportunity Microcredit, suma maxima care poate fi imprumutata este de 50.000 de lei, pentru clientii noi, si 75.000 lei, pentru cei existenti. Valoarea medie a microcreditelor a crescut in ultimii ani, de la circa 19.320 de lei acum trei ani, la circa 19.700 de lei acum doi ani, pana la 21.265 de lei anul trecut.
Costurile clientilor la Opportunity sunt un comision de angajament de 3% la microcreditele de maxim 25.000 de lei si unul de 2,75% pentru cele mai mari de 25.000 de lei. Valoarea acestui comision este retinuta din suma solicitata.
"Daca clientii doresc o rambursare anticipata, vor plati un comision de 3% care este calculat pe suma rambursata anticipat", spune pentru startups.ro Botond Bartis, Head of Marketing and Transformation la Opportunity.
Creditul mediu la Patria Credit este echivalentul in lei a 2.800 de euro, in mediul rural, si a circa 11.800 de euro, in mediul urban. Suma maxima finantata de institutie este de 50.000 de euro.
Acum doi ani, Romcom a redus plafonul maxim al creditelor acordate de la 50.000 de euro la 30.000 de euro, echivalentul in euro.
Dorin Pantea mentioneaza ca au facut acest lucru, deoarece au observat o incidenta mai mare a intarzierilor la creditele cu sume mari.
"Reducerea plafonului in sine nu a modificat semnificativ numarul de credite acordate, intrucat cele care depaseau 120.000 de lei (n.red. - circa 30.000 de euro) nu era foarte mare. De fapt, dupa inceperea crizei, solicitarile pentru sume atat de mari au scazut oricum. Factorii care au influentat numarul de credite acordate au fost mai degraba dezvoltarea noastra teritoriala, colaborarea cu agenti, brokeri, numarul mai mare de rambursari anticipate la creditele existente", spune pentru startups.ro Dorin Pantea, Consultant credite la Romcom.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Microcreditorii si-au diversificat oferta de produse, fata de acum trei ani, fiind stimulati si de resursele alocate de Uniunea Europeana acestui sector.
Suma medie finantata de microcreditori a variat anul trecut intre 2.800 de euro si 15.000 de euro, valoarea maxima finantata putand ajunge la 50.000 de euro.
Perioada pe care se pot semna contractele de microcreditare este intre un an si sapte ani, in functie de IFN si de destinatia microcreditului.
Garantiile microcreditelor pot fi imobiliare si co-garantori, iar de curand institutiile de microcreditare au semnat acorduri cu fondurile de garantare: FNGCIMM si FGCR.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.