Colliers: cladirile de birouri din zonele centrale ale Bucurestiului sunt mai usor de inchiriat


Situatia a aparut in a doua jumatate a acestui an, cand proprietarii de astfel de spatii au inceput sa ofere conditii contractuale mai bune.

In plus, la inceputul toamnei, companiile au inceput sa fie tot mai interesate sa se relocheze, se arata in comunicatul de presa.

Momentul poate fi unul ideal si pentru reconsolidari, desi este adevarat ca mutarea operatiunilor secundare nu se va face catre centrul capitalei. Totusi, anumite companii care in anii trecuti au fost obligate din ratiuni de costuri sa isi relocheze personalul din back office in orase din provincie sau la periferia Bucurestiului, pot opta acum sa isi desfasoare activitatile intr-un singur sediu”, se mai arata in comunicatul de presa.

Principalul motiv pentru care s-a ajuns aici este scaderea chiriilor.

Nivelul scazut al cererii, impreuna cu suprafetele mari oferite spre inchiriere de catre proprietari, dar si de companiile care doresc sa subinchirieze o parte din spatiile pe care le au deja, au determinat scaderea chiriilor cu 15% - 20% inca din prima jumatate a lui 2009”, se mai mentioneaza in comunicatul de presa.

Chiriile solicitate de dezvoltatorii sunt, in medie, de 20 de euro/mp/luna in centrul Bucurestiului, in jur de 16 - 18 euro/mp/luna in zonele semicentrale si de 12-14 euro/mp/luna la periferia orasului.

Astfel, o companie care este interesata de o suprafata de o mie de metri patrati, poate plati in prezent, anual, cu 60.000 de euro mai putin decat anul trecut in zonele centrale si cu cate 24.000 de euro mai putin in cele semicentrale si periferice.

In prezent, chiria anuala pentru o mie de metri patrati variaza intre 216.000 de euro si 240.000 de euro in zonele centrale din Capitala, intre 192.000 de euro si 216.000 euro in cele semicentrale si intre 144.000 de euro si 168.000 euro la periferie.

In comunicat se subliniaza ca acestea sunt chiriile medii cerute de dezvoltatori, iar in urma negocierilor, de obicei, aceasta chirie se modifica in avantajul chiriasului, astfel incat valorile la care se incheie efectiv contractele de inchiriere sunt chiar mai mici. Chiriile finale depind de calitatea cladirii, suprafata inchiriata, perioada de inchiriere, zona si accesibilitate.

La costurile lunare ale unui spatiu de birouri se adauga costul serviciilor (parcare, paza, curatenie) care au ramas insa la acelasi nivel cu cel din anii precedenti. Acestea se situeaza, in medie intre 2,5 euro/mp/luna si 5 euro/mp/luna, in functie de zona si de calitatea cladirii”, se mai spune in comunicatul de presa.

Reducerea chiriei si beneficiul adus de aceasta poate fi eliminat daca o companie va trebui sa se mute pentru a beneficia de aceasta. Costurile in plus sunt aduse de amenajari, design, schimbarea mobilierul si cerintele tehnice ale noului spatiu.

Proprietarii de cladiri sunt dispusi acum sa ofere stimulente importante, precum amenajarea gratuita a spatiului, tocmai pentru ca relocarea sa nu genereze o cheltuiala suplimentara. De asemenea, termenele de inchiriere mai scurte, chiriile reduse pentru primii ani sau oferirea de luni cu chirie gratuita sunt alte modalitati de a impulsiona relocarea”, explica Maria Florea, Senior Broker Office Division in cadrul Colliers International.

In comunicat se mentioneaza ca, pe langa avantajele legate de reducerea costurilor, o relocare intr-o zona mai buna aduce beneficii in ceea ce priveste imaginea companiilor: accesibilitatea sediului, atractivitate mai mare pentru clienti si pentru angajati.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii