Daniel Lynch, 3TS Capital Partners, despre investitiile in start-up-uri din tehnologie
Daniel Lynch este Managing Partner la una dintre cele mai importante companii de private equity si venture capital din regiune. El initiaza, executa si gestioneaza investitii directe de tip venture capital in Europa Centrala si de Est si Turcia.
In ultimii 22 de ani, Daniel a locuit Europa Centrala si a lucrat in industria de venture capital si investitii de tip private equity din aceasta regiune. Luna aceasta, Daniel va participa la evenimentul How to Web Startup Spotlight pentru a discuta cu cele 32 de echipe finaliste ale competitiei.
startups.ro: Cum s-a schimbat zona de start-up-uri in tehnologie in ultimii doi-trei ani in Europa din punct de vedere al oportunitatilor de investitii?
Daniel Lynch: Cred ca cea mai importanta evolutie care a avut loc recent pentru companiile early stage este disponibilitatea finantarii. Exista astazi programe de accelerare care fac legatura intre start-up-uri si investitori early stage, dar si fondul de investitii Catalyst Romania care a fost infiintat cu ajutorul fondurilor JEREMIE EU, pentru companiile de tehnologie care urmaresc sa isi dezvolte afacerile.
startups.ro: S-a schimbat in vreun fel, in ultimii ani, atitudinea antreprenorilor din Romania care lanseaza start-up-uri in tehnologie?
D.L.: Romanii au fost intotdeauna gata sa invete bunele practici dezvoltate in vest. Pentru ei nu exista limita mentalitatii "nu a fost inventat aici" si realizeaza ca a creste ca antreprenor inseamna sa inveti lectiile celor care au fost deja acolo. Fondatorii romani sunt la curent cu ceea ce se intampla in Silicon Valley, ce functioneaza si ce nu. Din acest motiv cred ca vor aparea pe piata din Romania afaceri de succes la nivel global.
startups.ro: In ce masura aparitia acceleratoarelor de business a influentat ecosistemul de start-up-uri care solicita finantare?
D.L.: Abilitatile de business trebuie sa fie dezvoltate, impreuna cu determinarea si ambitia. Pentru a utiliza o analogie, degeaba esti un atlet exceptional, daca nu ai o tehnica exceptionala. Acesta este locul in care acceleratoarele adauga valoare si joaca un rol extrem de util pentru dezvoltarea ecosistemului.
startups.ro: Care sunt principalele lucruri care conteaza la un start-up caruia va ganditi sa ii oferiti finantare?
D.L.: Ne intrebam daca au si investitorii oportunitatea de a se dezvolta odata cu compania? Pot sa aduca investitorii valoare adaugata in afara contributiei financiare? In plus, o companie va avea in viata cel putin un moment de turnura in care va trebui sa abandoneze un produs la care a lucrat foarte mult timp si sa schimbe directia. Au fondatorii abilitatea si puterea necesara pentru a face aceste schimbari?
startups.ro: Va intereseaza companii din tehnologie care au anumit profil sau care abordeaza o anumita zona a pietei?
D.L.: Cautam modele de business care pot aduce venituri recurente.
startups.ro: Care este valoarea investitiilor pe care le puteti oferi?
D.L.: Prin Catalyst Romania Fund putem investi intre 500.000 de euro si 1,5 milioane de euro. Prin 3TS Fund III putem investi intre 3 milioane de euro si 10 milioane de euro, pentru fiecare deal incheiat cu o companie care activeaza in domeniul tehnologiei.
startups.ro: In acest moment in cate companii din tehnologie sunteti actionari si din cate ati facut deja exit?
D.L.: Axigen (exit), Avangate (exit), Internet Corp (inca actionar), Avocatnet (inca actionar), Regina Maria (exit).
Acest material face parte din campania "Let’s grow together” a How to Web, eveniment dedicat tehnologiei si antreprenoriatului din Europa de Sud-Est. How to Web 2013 are loc pe 20 si 21 noiembrie in Bucuresti. In Cadrul conferintei va avea loc si Startup Spotlight, competitie si program de orientare adresat celor mai performante start-up-uri din regiune.
startups.ro sprijina evenimentul in calitate de partener media.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.