IMM-urile pot accesa ajutoare de stat de 500.000 de euro


Banii sunt destinati companiilor cu dificultati de finantare cauzate de inasprirea conditiilor de creditare ca urmare a actualei crize economice.

Aceste ajutoare pot fi solicitate de IMM-urile care nu se aflau in dificultate la 1 iulie 2008. Valoarea maxima de 500.000 de euro este de 2,5 ori mai mare fata de cea anterioara, Comisia Europeana acceptand ca sumele sa fie acordate pana anul viitor, pe 31 decembrie.

Ajutorul de stat poate fi acordat sub forma de sume nerambursabile, imprumuturi in conditii preferentiale, subventii de dobanda, garantii sau esalonarea creantelor detinute de stat fara perceperea de dobanzi.

Aceasta schema de ajutor a fost propusa de tara noastra.

Schema indeplineste conditiile din Cadrul temporar pentru masurile de ajutor de stat de sprijinire a accesului la finantare in contextul crizei financiare si economice, adoptat de Comisie, deoarece este limitata in timp, respecta pragurile relevante si este destinata doar intreprinderilor care nu se aflau in dificultate la 1 iulie 2008. Prin urmare, schema este compatibila cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFEU, care permite acordarea de ajutoare pentru a remedia perturbari grave ale economiei unui stat membru”, se arata in comunicatul de presa.

Neelie Kroes, Comisarul european pe concurenta, a spus ca schema de ajutor de stat va contribui la inlaturarea dificultatilor cu care intreprinderile din Romania se confrunta fara o distorsionare semnificativa a pietei.


Un material startups.ro Toate drepturile rezervate.


COMENTARII

ajutor de la stat 500 000 euro

referitor la ajutorul de stat acordat firmelor aflate in dificultate.Intrebarea noastra ar fi;Pentru o firma infiintata in 2008 fara activitate care a accesat finantare fonduri structurale rurale in mediul rural cu domeniu de activitate confectii metalice si structuri metalice care are de recuperat tva de la stat poate accesa acest ajutor ? banii se pot folosi pentru demararea lucrarilor sau a continuarii proiectului de finantare.mentionez ca am depus 20 000 ron pentru accesareaa fondurilor la o firma de consultanta.si am terminat studiul de fezabilitate dar vom avea nevoie de surse financiare pentru terminarea acestui proiect. VA MULTUMESC.

Raspunsul AIPPIMM

Am discutat cu reprezentantii AIPPIMM si acesta este raspunsul pe care l-am primit din partea lor:

"Schema cadru national temporar de acordare de ajutoare de stat pentru sprijinirea societatilor de actuala criza economica si financiara se adreseaza societatilor care au cel putin 3 ani de functionare la data depunerii cererii de finantare. Finantarea se acorda in baza unui Plan de afaceri pentru viabilizarea întreprinderii care să reflecte modul de utilizare a sumelor acordate. Schema va fi implementata prin Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii."

Speram ca aceste informatii sa va ajute.