Inca exista potential de crestere pentru afacerile cu produse artizanal-traditionale


Cei mai multi jucatori din domeniu spun ca se poate investi in afaceri pe mai multe nise, datorita investitiilor initiale mici si existentei cererii.

Mai este mare potential pe piata de artizanat daca se lucreaza la standarde, adica se respecta normele europene vizavi de materialele folosite, care sa fie ecologice si sa aiba certificate de conformitate, buletine de analiza, pentru ca foarte multe din ele (cele din ceramica) sunt pentru alimentatia publica, nu doar pentru decor, si trebuie indeplinite niste norme”, spune pentru startups.ro Razvan Davidescu managerul producatorului de ceramica Devicom.

Hortensia Bercu, presedinte la Cooperativa Hategana, spune pentru startups.ro ca mai exista potential pentru afacerile cu costume traditionale. Iar Robert Farkas, mester popular - cioplitor in lemn specializat in porti sasesti si in steme, considera ca mai este potential si pe segmentul cioplitorilor in lemn, insa este nevoie de timp pentru formarea unui nume in domeniu. (Citeste aici mai multe despre afacerile producatorilor de pe acest segment)

Unul dintre avantajele unei investitii in domeniu este suma mica de bani pentru lansarea afacerii. De exemplu, pentru realizarea de covoare si carpete este nevoie de gherghefe, pentru costume nationale, de  razboaie de tesut. Hortensia Bercu spune ca razboaiele de tesut pot fi achizitionate de la persoanele in varsta, care nu le mai folosesc sau pot fi fabricate de tamplari specializati.

Indiferent de tipul de produs, una dintre cele mai importante investitii este reprezentata de angajati.

Pe de alta parte, Corina Vecerdea, presedinte la Arta Sibiului, nu recomanda antreprenorilor sa faca o astfel de investitie pentru ca nu o considera profitabila si pentru ca cererea este redusa. Fata de alte afaceri din domeniu, pentru a rezista pe piata, Arta Sibiului s-a reorientat spre producerea in lohn pentru o companie din Italia.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii