Toate PFA si IF mai au sapte luni pentru a se reinregistra


Pana pe 23 aprilie anul viitor, toate PFA (Persoane Fizice Autorizate) si IF (Intreprinderi Familiale) din Romania trebuie sa opteze pentru una dintre noile forme de organizare adoptate anul trecut.

Pana la intrarea in vigoare a OUG 44/2008, autorizarea se facea de catre autoritatile publice locale care au interpretat diferit si incorect normele. Rezultatul a fost birocratie excesiva, coruptie, nereguli. Pentru combaterea acestora, incepand cu 24 aprilie 2008, autorizarea se face numai de Oficiile Registrului Comertului de pe langa tribunale. Procedura de autorizare se reia, impreuna cu toate costurile aferente”, explica pentru startups.ro Manuela Voinea, Auditor Senior la compania de audit, consultanta fiscala si consultanta in afaceri, ConsultingR, membra a retelei Nexia.

Persoanele fizice si asociatiile familiale autorizate si inregistrate la Oficiul Registrului Comertului in temeiul unor acte normative anterioare acestei ordonante mai pot functiona in baza certificatului de inregistrare, emis de Oficiul Registrului Comertului de pe langa tribunal, doi ani de la data intrarii in vigoare a acestui act.

Daca in termenul prevazut de lege, dreptul de optiune nu va fi exercitat, persoanele fizice si asociatiile familiale autorizate isi inceteaza activitatea si vor fi radiate din Registrul Comertului, din oficiu, fara nicio alta formalitate”, spune pentru startups.ro Manuela Voinea.

Odata cu adoptarea acestei ordonante de guvern, termenul de asociatie familiala este inlocuit de cel de intreprindere familiala.

Citeste mai multe informatii despre intreprinderea familiala si despre persoana fizica autorizata.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii