Cum inregistrezi o marca in Uniunea Europeana


Exportatorii, cei care presteaza servicii si cei care vor sa se extinda in Uniunea Europeana ar trebui sa-si inregistreze marca la nivel comunitar, pentru a evita plata unor daune si conflictele cu firmele din aceasta zona.

 

"In Uniune sunt mult mai stricti cu incalcarea drepturilor marcii. De exemplu, standul unei firmei din Romania care s-a dus la un targ international in Germania, prin Ministerul nostru de Externe, a fost inchis pana la clarificarea situatiei, pentru ca aceasta a afisat o marca ce semana cu una inregistrata acolo, iar ultragiatul a depus certificatul la judecatorul care tinea de respectiva zona. In afara de notificare si de penal, ei cer si foarte multe daune", spune pentru startups.ro Radu Bozocea, directorul Weizmann Ariana & Parteners, care detine site-ul inregistrare-marci.ro.

Daca este inregistrata la nivel comunitar, o marca este protejata in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE).

"Marca are aceeasi intindere a protectiei (aceeasi lista de produse si servicii) pe tot teritoriul UE, conform principiului caracterului unitar (marca comunitara se inregistreaza numai pe acea parte din lista de produse si servicii acceptabila in toate statele membre, intinderea protectiei fiind aceeasi in toate statele membre). Odata cu aderarea de noi state la Uniunea Europeana, pentru a respecta caracterul unitar al marcii comunitare, prin tratatele de aderare, marcile comunitare anterior inregistrate sau depuse spre inregistrare, isi extind in mod automat efectul in toate noile state care adera la Uniune", spune pentru startups.ro Elena Grecu, avocat coordonator la Nomenius.

Avocatul de la Nomenius mai spune ca, urmare a prevederilor Tratatului de la Lisabona, marcile comunitare ar trebui sa-si schimbe denumirea in "marcile Uniunii Europene", nemaiexistand in acest tratat notiunea de "comunitar"/"comunitara".

"Cu toate acestea, Legea 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice, astfel cum a fost modificata in 2010, a pastrat denumirea de <marci comunitare>", mai spune Elena Grecu.

(Citeste aici mai multe despre modificarea legii marcilor si indicatiilor geografice.)

"Alternativa la inregistrarea comunitara (care confera o inregistrare in toate cele 27 de tari) este inregistrarea internationala printr-o procedura separata si speciala care presupune inregistrarea numai in cateva tari, de interes, care pot fi inclusiv din afara Comunitatii. Din punct de vedere al raportului pret/numarul de tari pentru care se obtine inregistrarea, cea comunitara ramane cea mai avantajoasa cale", spune pentru startups.ro Gabriela Milcev, avocat si consilier in domeniul proprietatii intelectuale, actionar unic la Allegra Consulting.


Care este procedura de inregistrare
"In cazul in care exista deja o marca romaneasca inregistrata la OSIM (n.red. - Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci; http://www.osim.ro/) si prezenta pe piata, marca se poate inregistra la nivel comunitar. In acest caz vor exista doua protectii pentru teritoriul Romaniei: una conferita de marca romaneasca si una conferita de marca comunitara. In cazul in care vorbim de o marca noua, la inceput de drum, neinregistrata inca nici in Romania, aceasta se poate inregistra direct ca marca comunitara si va beneficia de protectie in toate cele 27 de tari ale Comunitatii", spune Gabriela Milcev.

Procedura de inregistrare a marcii comunitare este aproximativ aceeasi ca cea din Romania.

Astfel, pentru inregistrare se depune o cerere direct la sediul OHIM (The Office of Harmonization for the Internal Market sau Oficiul pentru Armonizarea Pietei Interne - OAMI) din Alicante, in Spania, precum si orice documente care pot ajuta la inregistrea marcii.

"Formularul cererii de inregistrare a cererii de marca comunitara poate fi obtinut si depus la sediul  Oficiului pentru Armonizare in Piata Interna (OHIM sau OAMI), de la sediul Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM)", mai spune Elena Grecu.

Cererea contine numele titularului (persoana fizica sau firma), domiciliul sau sediul acestuia, denumirea marcii si reprezentarea grafica (daca are caractere speciale, culori si desene), precum si produsele si serviciile pentru care se doreste inregistrarea (cu mentionarea claselor, conform Clasificarii Internationale de la Nisa).

Aceasta cerere si orice alte documente se trimit prin posta sau online catre OHIM.

"Redactarea si trimiterea online este mai avantajoasa, atat ca timp, cat si financiar. Taxa de inregistrare a marcii in cazul depunerii online este mai mica cu 150 de euro", mai spune Gabriela Milcev.


Toate fisele marcilor comunitare se gasesc online.
"Pentru ei (n.red. - OHIM), de baza este registrul lor online, chiar daca se face o cerere scrisa. Procedurile din timpul derularii unei inregistrari sunt publice. Si certificatul se trimite tot prin e-mail", mai spune Radu Bozocea. 

Dupa depunerea cererii, se pot formula opozitii de catre oricine, din oricare stat al Comunitatii, care pretinde ca are drepturi anterioare (o marca identica sau similara deja inregistrata pentru aceleasi produse sau servicii, drepturi de autor anterioare, nume comercial inregistrat si folosit anterior).

"Procedura de opozitie se poate finaliza mai rapid prin intelegerea partilor, astfel: partile pot hotari sa isi imparta produsele si serviciile asupra carora sa aiba protectie sau pot hotari sa isi imparta teritoriile asupra carora vor avea activitate comerciala sau pot hotari chiar sa coexiste pe aceleasi piete", mai spune Gabriela Milcev.


Cand se inregistreaza marcile comunitare pe numele unei persoane
Uneori, companiile prefera inregistrarea marcilor pe numele unei persoane fizice (asociat, actionar) care ofera apoi companiei dreptul de folosinta, contra cost sau gratuit.

 

Citeste continuarea articolului - pagina 2

DE RETINUT:
Ar trebui sa-si inregistreze marca la nivel comunitar exportatorii, cei care presteaza servicii si cei care vor sa se extinda in Uniunea Europeana.
Marca comunitara este protejata in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.
Companiile din Romania care au deja marci comunitare sunt din domeniul alimentar, din educatie si divertisment online, farmaceutice, servicii de cazare si alimentatie publica etc.
Pana in prezent, sunt in jur de 1.350 de cereri de inregistrare de marca comunitara din tara noastra, primele fiind facute acum sapte ani.
Inregistrarea unei astfel de marci se face prin depunerea unei cereri la sediul OHIM, precum si a oricaror documente care pot ajuta la inregistrea marcii.
Procedura de inregistrare dureaza intre patru si sase luni, daca se face printr-o agentie specializata.
Taxa de inregistrare pentru o marca de acest tip cu una - trei clase de produse sau servicii este de 900 de euro daca este depusa online si 1.050 de euro in cazul celei depuse pe hartie.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii