Cum isi pot finanta studentii afacerile
Economiile proprii si cei trei F (“family, friends and other fools”) sunt principalele surse de finantare pentru studentii care vor sa-si faca un business. Insa, pentru a obtine resursele de care au nevoie, pot sa suplineasca sumele de bani prin bartere si parteneriate sau prin castigarea de competitii studentesti cu premii in bani.
Marius Ghenea, antreprenor in serie si presedintele Fit Distribution, spune pentru startups.ro ca, in prezent, finantarea unui business, inclusiv daca acesta este pornit de un student sau de o echipa de studenti, este un pic mai complicata decat cu cativa ani in urma, deoarece apetitul pentru a finanta capital de risc a scazut, din cauza crizei economice, iar un start-up, ca orice afacere, prezinta un grad foarte ridicat de risc, in mod inerent.
“Partea de finantare este ceea ce ii sperie pe multi si de aceea ii face pe multi sa renunte. O planificare atenta, experienta in domeniu si contactele fac mai mult decat o suma de bani, cel putin in cazul meu. Este important sa iti testezi ideea, sa faci un prototip, sa faci primele vanzari si sa reinvestesti profitul pe care il castigi", spune pentru startups.ro Claudia Suhov, cofondator si Creativ Director la Next Steve Group.
Claudia a pus bazele propriului business atunci cand era in anul trei de facultate. Afacerea ei (Boko) derula evenimente si programe educative pentru copii (Boko a fost infiintata anul trecut iar in vara aceasta a fost integrata in Next Steve Group, infiintat de Claudia impreuna cu Andrei Stefan).
"Din primul an de facultate am lucrat, atat ca voluntar, prin care mi-am dezvoltat multe abilitati si contacte, cat si ca junior consultant intr-o companie. In anul trei, am renuntat la job si la voluntariat, am luat-o pe drumul antreprenorial si mi-am investit treptat ecomomiile cu banii pe care i-am castigat in anii trecuti”, spune Caludia Suhov.
Alexandru Pintilie, director general la Pintilie Broker de Asigurare, spune pentru startups.ro ca, in prezent, un student are doua variante de a-si finanta business-ul: fie gaseste o finantare, fie incepe o afacere pentru care are nevoie de un capital rulant cat mai mic si tot castigul il reinvesteste in dezvoltarea afacerii.
"Noi, romanii, ar trebui sa fim mult mai deschisi catre a face diverse concesii, a ne impartasi ideile altora, a face parteneriate, este mult mai usor sa reusesti in echipa. Acesta este un lucru la care noi mai avem destul de lucrat, pentru ca suntem individualisti", completeaza Alexandru Pintilie (n. red. - de exemplu, el mai are trei asociati in firma pe care a lansat-o).
Alexandru Pintilie a inceput sa vanda polite de asigurari in 2005, pe cand era student la Facultatea de Administrare a Afacerilor din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti. Si-a finantat ideea cu un credit pentru studenti obtinut de la BRD, in valoare de 3.000 de lei, pe care l-a returnat dupa cativa ani. La sfarsitul lui 2006, cand s-a schimbat legislatia, a inceput sa se ocupe de asigurari online.
Care sunt sursele de finantare la care apeleaza studentii
Antreprenorii si consultantii in domeniu spun ca sursele de finantare pentru afacerile studentilor pot fi atat economiile personale, cat si familia, prietenii, partenerii de business si investitorii.
"Ca si surse principale, pentru studenti, exista cei 3 P (n. red - ”parinti, prieteni si alti prosti”, din engleza - 3F, ”family, friends and other fools”). In principiu, asta inseamna obtinerea de mici sume de bani sau echivalentul financiar ca aport in natura din partea celor apropiati, care sunt dispusi si au mici disponibilitati sa finanteze astfel de proiecte, desi nu inteleg business-ul si nu pot contribui in mod semnificativ la succesul acestuia", mentioneaza Marius Ghenea.
El adauga faptul ca studentii antreprenori pot face mici credite pentru nevoi personale.
"Asta presupune ca studentul sau studentii respectivi au si un job stabil pe baza caruia se pot finanta cu sume mici de la banca", detaliaza Marius Ghenea.
Alexandru Pintilie le recomanda si el studentilor antreprenori sa incerce orice sursa de finantare disponibila, dar nu-i incurajeaza neaparat sa-si faca un credit direct pentru business.
Mihai Sfintescu, Partner la fondul de private equity 3TS Capital Partners, trece pe lista surselor de finantare pentru studenti incubatoarele si acceleratoarele, care ofera expertiza sub diferite forme, precum plan de business si mentorat; business angels, care ofera maturitate si network; fonduri de investitii cu capital de risc (tip venture capital), specializate pe finantari de tip seed sau start-up, deoarece acestea ofera suport in executie, management, know-how, guvernanta corporativa etc.
"Nu este prea multa activitate institutionala in zona acesta (n.red. - fonduri de investitii cu capital de risc, specializate pe finantari de tip seed sau start-up). In multe tari dezvoltate exista scheme de sprijin cu bani publici, prin care sectorul privat este incurajat sa investeasca in seed sau start-up", explica Mihai Sfintescu.
Marius Ghenea si Mihai Sfintescu mai trec pe lista posibilelor surse de finantare pentru studenti si fondurile europene.
Cristina Ilinca, HR Manager la ISDC, spune pentru startups.ro ca in ultima perioada au aparut din ce in ce mai multe programe care sustin tinerii antreprenori, de la fonduri europene la start-up weekend-uri, concursuri cu premii etc.
In unele cazuri studentii pot apela chiar la granturi oferite de centrele universitare.
Altfel de surse de finantare
Anda Racsa, antreprenor fondator al companiei ABC Training Consulting, spune pentru startups.ro ca pornirea unei afaceri se poate face si prin folosirea altor resurse nonfinanciare, <la indemana, din dotare>: calculatorul, telefonul, masina, recomandarile profesionale etc.
"Daca vrei intr-adevar sa devii intreprinzator, atunci trebuie sa te pregatesti sa pornesti <intr-o cursa cu multe obstacole>, dar si cu multe satisfactii! Orice intreprinzator trebuie sa dezvolte o afacere, in functie de abilitatile sale <de a simti piata> si <de a stapani banii>!", explica Anda Racsa.
Claudia Suhov mentioneaza ca important este ca la inceput sa se investeasca treptat banii, pentru a-i putea gestiona, sa se faca troc de produse sau servicii, bartere, sa se negocieze termenele de plata etc.
"Ca antreprenor, trebuie sa fii foarte creativ si in privinta surselor de finantare. In plus, afacerile mari au inceput cu sume mici, pentru ca dezvoltarea lor a fost naturala si controlata. Daca nu cunosti foarte bine sistemul sau nu esti foarte dispus sa il cunosti, mai bine nu intri", adauga Claudia Suhov.
Pe aceeasi idee, Marius Ghenea precizeaza ca diferenta, uneori semnificativa, de bani necesari pentru dezvoltarea unei afaceri cu potential de crestere trebuie sa vina din bootstrapping si din sweat-equity.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Resursele proprii si cei trei P (“parinti, prieteni si altii prosti”) raman principalele surse de finantare pentru studentii care vor sa-si faca un business.
Finantarea unui business este mai complicata decat cu cativa ani in urma, deoarece apetitul pentru a finanta capital de risc a scazut, din cauza crizei economice.
Pornirea unei afaceri se poate face si prin folosirea altor resurse nonfinanciare proprii: calculatorul, telefonul, masina, recomandarile profesionale etc.
Diferenta, uneori semnificativa, de bani necesari pentru dezvoltarea unei afaceri cu potential de crestere trebuie sa vina din bootstrapping si din sweat-equity.
Studentii pot investi intre 10.000 de euro si 50.000 de euro, pentru a putea absorbi eficient resursele.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Acest material face parte din seria "Back2School or Back2Business?", un proiect editorial startups.ro dedicat studentilor antreprenori.